Primele scântei între Vîntu şi Ghiţă / SOV: „Renunţarea la cei doi e o gafă de tinerel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminarea emisiunii „Ora de foc“ de la Realitatea TV l-a nemulţumit pe Sorin Ovidiu Vîntu, patronul postului de ştiri. La o zi după ce jurnaliştii Oana Stancu şi Adrian Ursu au demisionat de la Realitatea, Vîntu arată cu degetul către Sebastian Ghiţă: „Renunţarea la cei doi e o gafă de tinerel“.

Sorin Ovidiu Vîntu, acţionarul majoritar al postului Realitatea TV, este nemulţumit de decizia lui Ghiţă de a opri brusc emisiunea „Ora de foc".

Mai citeşte şi:

Oana Stancu şi Adrian Ursu au demisionat de la Realitatea TV

„Este responsabilitatea domnului Ghiţă, dar, cu onestitate, renunţarea la doi jurnalişti de asemenea anvergură, cum sunt domnişoara Oana Stancu şi domnul Adrian Ursu, e o gafă de tinerel, îmi pare rău pentru el. A făcut o greşeală mare, dar e dreptul lui", a declarat Vîntu pentru „Adevărul".

Patronul Realitatea TV nu va încerca însă să-i întoarcă pe cei doi din drum. „Timp de cinci ani, domnul Ghiţă este managerul postului de ştiri".

Cei doi nu ştiu pe cine au deranjat

Şi cei doi jurnalişti au lansat acuzaţii grave la adresa noii conduceri. „Maniera în care a suspendat o emisiune din grilă conţine elementele clasice ale unei operaţiuni de cenzură. Modul de operare arată că i s-a pus piciorul în prag, pistolul la tâmplă domnului Ghiţă, întrucât acest om avea pârghiile să scoată emisiunea, într-un mod civilizat", a declarat Oana Stancu.

Ea subliniază că până în ziua anunţului, nu i-au fost aduse reproşuri de natură profesională. „Nu a fost invocat niciodată ratingul atât timp cât noi realizam principala emisiune a staţiei, care avea un rating peste media postului", a mai spus Stancu.

Oana Stancu consideră că emisiunea pe care o realiza a fost scoasă de pe post deoarece era „critică la adresa statului", cu care Sebastian Ghiţă ar derula mai multe contracte. 

„Domnul Ghiţă se defineşte ca fiind un roboţel care nu ştie ce e bine şi ce e rău. Atunci este de văzut cine butonează în momentul acesta roboţelul care conduce un trust de media atât de important. Şi dacă nu ştie ce este bine şi ce este rău, atunci cum a putut decide de unul singur să scoată din grilă cea mai importantă emisiune a postului", a mai declarat Oana Stancu.

Într-una dintre ediţiile emisiunii „Ora de foc" de la începutul acestui an, cei doi realizatori au prezentat o listă cu firme care au obţinut contracte cu statul şi care apar şi pe lista de donaţii către PDL. Una dintre companii era şi TeamNet International Ploieşti, parte a grupului Asesoft, condus de Sebastian Ghiţă.

Jurnalistul Adrian Ursu aduce şi el acuzaţii de cenzură. „Felul în care s-a desfăşurat această acţiune întruneşte toate elementele unei operaţiuni de cenzură. Faptul că a fost făcută în pripă, faptul că nu a fost motivată şi faptul că a produs efecte asupra politicii editoriale în mod aberant", a declarat Ursu.

Jurnalistul spune că nu ştie dacă emisiunile pe care le-a făcut l-au deranjat direct pe Sebastian Ghiţă sau pe altcineva. „Nu ştiu de asemenea dacă nu cumva îl aranjează şi nu îl deranjează această decizie pe care am luat-o. Respectiv dispariţia noastră s-ar putea să-l aranjeze pe dânsul sau pe alţii", a mai spus Ursu.

Sebastian Ghiţă refuză să comenteze

Oana Stancu şi Adrian Ursu, foştii realizatori ai emisiunii „Ora de foc“



Contactat de „Adevărul", Dragoş Nedelcu, vicepreşedinte în Consiliul de Administraţie la Realitatea TV, aduce un nou argument, discutabil, care a stat la baza închiderii emisiunii în plin sezon: nevoia de „întinerire" a grilei.

„În locul lor e băiatul de la Money Channel (Radu Soviani - n.r.). Eu, fiind directorul executiv de la Money Channel, am avut tot interesul să fie ceva mult mai tineresc".

Emisiunea Oanei Stancu (32 de ani) şi a lui Adrian Ursu (43 de ani) a fost înlocuită de două producţii moderate de Corina Drăgotescu (47 de ani) şi de Radu Soviani (34 de ani).

Dragoş Nedelcu susţine că, la nivelul conducerii postului, se ştia de închiderea emisiunii chiar cu trei săptămâni înainte, când a fost „rugat frumos" de Ghiţă să-i aducă un înlocuitor pentru cei doi. „Domnul Ghiţă m-a informat că el lucra la grilă şi nu a întrerupt emisiunea de pe azi pe mâine, ci în momentul în care şi-a creionat grila", a adăugat Nedelcu.

Sorin Freciu, director general la Realitatea TV, a evitat să facă vreun comentariu despre acuzaţiile celor doi, motivând că nu are atribuţii pe partea editorială. „Rolul meu nu este editorial, aşa nu mă pot pronunţa dacă a fost sau nu vorba despre aşa ceva", a spus Freciu. Sebastian Ghiţă a refuzat să facă vreun comentariu referitor la afirmaţiile lui Vîntu şi la acuzaţiile de cenzură ale jurnaliştilor Oana Stancu şi Adrian Ursu.

Unde a început

Emisiunea „Ora de foc" a fost scoasă brusc din grila de programe a Realităţii TV, la începutul săptămânii trecute, fără vreo explicaţie. Potrivit lui Adrian Ursu, în anunţul oficial a fost invocată o incompatibilitate între cei doi şi noua politică editorială gândită de Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV.

"Este responsabilitatea domnului Ghiţă, dar, cu onestitate, renunţarea la doi jurnalişti de asemenea anvergură, cum sunt domnişoara Oana Stancu şi domnul Adrian Ursu, e o gafă de tinerel."
Sorin Ovidiu Vîntu
patron Realitatea TV

"Domnul Ghiţă se defineşte ca fiind un roboţel care nu ştie ce e bine şi ce e rău. Este de văzut cine butonează în momentul acesta roboţelul care conduce un trust de media important."
Oana Stancu
jurnalist

Şeful Fiscului a făcut plângere la CNA

În ultima perioadă, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a fost acuzat în repetate rânduri pe mai multe posturi de televiziune că ar fi „regina" de pe tabla de şah a corupţiei din vămi. Mai mult, numele său a fost legat de eliminarea bruscă a emisiunii „Ora de foc", realizată de Oana Stancu şi de Adrian Ursu, de pe Realitatea TV.

Şeful Fiscului a transmis ieri că respinge toate acuzaţiile care i-au fost aduse în mass-media şi a cerut Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să se autosesizeze. „Încă o dată, resping cu fermitate toate aberaţiile şi acuzaţiile care sunt vehiculate în mass-media de către anumite personaje dornice de afirmare publică şi de a-şi crea notorietate pe seama instituţiilor statului", a transmis preşedintele ANAF.

ANALIZĂ DUPĂ ÎNCHEIEREA PROCEDURILOR

El a cerut CNA să ia măsurile ce se impun în baza Deciziei nr.187/2006, articolul 42 şi a articolului 30 din Constituţia României, care stipulează foarte clar că „libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine".

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a declarat pentru Mediafax că plângerea va fi analizată de Consiliu într-o şedinţă viitoare. „La CNA
s-au adunat o mulţime de reclamaţii pe aceste teme de actualitate. Plângerea domnului Blejnar va parcurge circuitul obişnuit de monitorizare şi expertiză juridică, urmând a fi programată în dezbaterea Consiliului atunci când toate procedurile vor fi încheiate", a declarat Răsvan Popescu.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite