Primele avioane F-16 ale Armatei Române, aşteptate la sfârşitul lui 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, speră ca primul comandament NATO de comandă şi control din România să fie operaţional din iunie. Mai mult, acesta a precizat că al doilea comandament, de divizie, ar urma să fie operaţional în termen de doi ani. De asemenea, acesta a precizat şi că, până la sfârşitul anului 2016, vor ajunge în România primele avioane F-16.

Ministrul Duşa a declarat luni, la Cluj, că Ministerul Apărării a început pregătirea pentru operaţionalizarea celor două comandamente şi evaluările financiare şi cele tehnice privind realizarea acestora.

„România a obţinut la Bruxelles un rezultat deosebit din punct de vedere militar şi al securităţii naţionale după aderarea la NATO. În urma negocierilor purtate vom avea de realizat un comandament de tip NFIU (NATO Force Integration Units – n.r.) , care se realizează în şase state, ţările baltice, Polonia, România şi Bulgaria, şi un comandament de divizie, unul în Polonia şi unul în România. Voi avea o discuţie cu reprezentanţii Statului Major General, deja am început pregătirea pentru operaţionalizarea celor două comandamente şi evaluările financiare şi cele tehnicelegat de realizarea lor. Doresc ca undeva până în luna iunie comandamentul de tip NFIU să fie operaţional”, a spus Duşa, citat de Mediafax.

Acesta a explicat că, paralel cu acest comandament, se fac demersurile necesare pentru operaţionalizarea comandamentului de divizie, care are un orizont de timp mai mare, respectiv de doi ani.

„NFIU este un comandament de comandă-control care asigură planificarea şi operaţionalizarea misiunilor ca, atunci când este nevoie, când e o situaţie de criză, forţele de intervenţie rapidă aprobate să poată interveni în 48 de ore, iar terenul acolo unde intervin să poată fi pregătit de aceste comandamente. O parte din banii pentru operaţionalizarea primului comandament, cel de tip NFIU, vor fi din bugetul MapN, iar o parte din bani vor fi din fondurile comune ale NATO. Alături de noi, în aceste comandamente vor veni militarii ţărilor partenere din NATO”, a spus ministrul.

Întrebat unde vor fi înfiinţate cele două comandamente NATO din România, Mircea Duşa a evitat să dea un răspuns concret.

„Discutăm deja de aceste locaţii, vom mai vedea cu conducerea Statului Major care sunt cele mai eficiente din punct de vedere militar, dar şi cele mai eficiente din punctul de vedere al cheltuielilor materiale. Este normal ca un comandament să îl avem acolo unde avem deja o structură, unde avem elemente de comandă-control, unde sunt condiţii pentru ca aceste comandamente să funcţioneze”, a spus ministrul.

Joi trecută, ministrul Duşa a vorbit şi la Bruxelles despre cele două centre de comandă ale NATO care vor fi înfiinţate în România şi unde vor lucra atât militari români, cât şi din alte state membre.

„După primirea în NATO din 2004, măsurile care s-au aprobat astăzi pentru România sunt foarte importante, putem să le spunem chiar istorice, vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO şi UE. Aceste structuri multinaţionale NATO de comandă şi control reprezintă materializarea deciziei adoptate la summitul din 2014, privind asigurarea unei prezenţe vizibile şi persistente a NATO pe teritoriul ţărilor aliate. Aceste unităţi vor avea un rol cheie pentru legătura dintre forţele naţionale şi cele NATO, asigurând elementul de comandă şi control în situaţii în care noua forţă de reacţie a Alianţei, cea cu nivel ridicat de operativitate, va fi dislocată”, spunea ministrul Duşa săptămâna trecută

Primele avioane de vânătoare F-16 vor ajunge în România la sfârşitul anului 2016

De asemenea, Mircea Duşa a vorbit luni şi despre primele avioane de vânătoare de tip F-16 care vor ajunge în România la sfârşitul anului 2016. până atunci însă, va continua pregătirea piloţilor militari în Portugalia şi Statele Unite ale Americii.

„În domeniul forţelor aeriene am finalizat programul major început în 2007, de înzestrare cu avioane pentru transport strategic şi militar. Continuăm programul de înzestrare cu avioane de vânătoare F-16, şase din cele 12 pe care le achiziţionăm sunt modernizate şi piloţii noştri, inginerii şi tehnicienii pe care îi avem plecaţi în Portugalia se instruiesc deja pe aceste avioane, iar piloţii au trecut de la prima etapă, de acomodare cu zborul, la acţiuni aer-sol. Un nou contingent de piloţi şi personal tehnic vor pleca în Portugalia la pregătire. Urmează ca piloţii noştri să urmeze un alt stagiu de pregătire în SUA, iar spre sfârşitul anului 2016 vom avea în ţară şi primele avioane F-16”, a spus Duşa.

Potrivit acestuia, concomitent se derulează o investiţie importantă şi la aerodromul Feteşti, pentru a face compatibilă infrastructura acestuia cu operarea avioanelor F-16.

„În acelaşi timp, avem de realizat obiectivele de modernizare şi înzestrare a flotei române şi vom începe în acest an programul de modernizare şi înzestrare a fregatelor. Există un program ambiţios pe care dorim să îl pornim în acest an legat de dotarea cu mijloace de luptă a forţelor terestre - transportoare, maşini blindate, maşini de transport”, a explicat ministrul Apărării.

Primii militari ai Forţelor Aeriene Române, respectiv 23 de ofiţeri şi maiştri militari din Forţele Aeriene, au plecat în Portugalia în luna septembrie a anului trecut, pentru un curs de pregătire pentru trecerea pe aeronave F-16. Cursul, organizat la Baza 5 Aeriană din Monte Real, este format din mai multe module şi se desfăşoară în mai multe serii, la care vor participa peste 80 de militari români, pe o durată de aproximativ doi ani.

Aeronavele, care vor fi modernizate la standardul F-16 MLU M5.2, vor intra în dotarea Armatei României după anul 2016 şi vor fi operaţionale din 2017, iar pregătirea piloţilor va fi făcută în două etape.

Avioanele F-16 achiziţionate din Portugalia vor avea resurse de zbor în medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare, iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, în condiţiile unui nivel de instruire de minimum 200 de ore de zbor pe avion.

Potrivit MApN, pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene potrivit Legii 240/2013 este necesară şi realizarea unei infrastructuri în bazele aeriene pentru operarea avioanelor F-16. În acest sens, au fost iniţiate proiecte finanţate prin programul NATO de investiţii de securitate, precum şi prin proiecte de infrastructură care se vor realiza prin investiţii naţionale în perioada 2014-2016.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

NATO va prezenta planuri pentru consolidarea forţei militare pe flancul estic. Un centru de comandă va fi în România

Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord va prezenta în curând planul pentru a spori capacitatea militară a membrilor NATO din Europa de Est, ca răspuns la criza din Ucraina. Acesta va fi cel mai amplu program de întărire a capacităţii colective de apărare a blocului de la încheierea Războiului Rece.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite