Premieră în Africa: Piaţeta Regina Maria a României a fost inaugurată la Tunis
0Piaţeta Regina Maria a României a fost inaugurată marţi, în Tunis, capitala Tunisiei, la iniţiativa Ambasadei României, relatează Mediafax.
„Piaţeta Regina Maria a României” este situată în cartierul Cité Jardins din Tunis, iar la inaugurarea de marţi au participat Souad Abderrahim, primarul oraşului, şi Dan Stoenescu, ambasadorul României în Republica Tunisiană. Printre cei prezenţi s-au numărat de asemenea reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, membri ai comunităţii româneşti din Tunisia, studenţi ai Lectoratului român din Tunis şi foşti studenţi tunisieni care au studiat în România.
„Decizia Consiliului Municipal al Primăriei Tunis cu privire la Piaţeta Regina Maria a României datează din decembrie 2019. Inaugurarea acestui spaţiu public reprezintă o premieră nu numai în Tunisia, ci şi pe întregul continent Africa. Iniţiativa de a avea la Tunis un spaţiu cu numele Reginei Maria aparţine Ambasadei României în Tunisia şi a fost călduros susţinută de autorităţile locale”, au anunţat reprezentanţii Casei Regale a României.
La rândul său, ministrul de externe Bogdan Aurescu a transmis următorul mesaj:
„Înaugurarea Piaţetei care poartă, de astăzi, numele Reginei Maria a României, simbolizează prietenia durabilă dintre România şi Tunisia. Regina Maria, suverana României din 1914 până în 1927, reprezintă pentru români „un adevărat simbol al curajului, al devotamentului şi al iubirii faţă de poporul român”. Folosesc acest prilej pentru a transmite autorităţilor tunisiene aprecierea noastră profundă pentru includerea în viaţa de zi cu zi a celor care locuiesc sau vizitează Tunisul un simbol al istoriei României.
Crescută într-o familie cu rădăcini monarhice întinse pe întreaga Europă, nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii şi a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Maria a ajuns în ţara sa de adopţie, România, prin căsătoria cu Principele Moştenitor Ferdinand. Şi-a slujit ţara cu devotament, ajungând să fie identificată cu România, iar imaginea României să fie identificată cu cea a Reginei.
Alături de români în momentele cele mai grele, ale primei conflagraţii mondiale, Regina Maria a susţinut cauza unităţii poporului român. S-a remarcat ca un adevărat lider, impresionând cancelariile europene prin tact diplomatic şi sensibilizând opinia publică cu privire la idealul unităţii românilor. Efortul ei a fost răsplătit, iar în 1922, a fost încoronată Regină a României!
Model de tenacitate, abnegaţie, generozitate, creativitate, sensibilitate, Regina Maria rămâne un exemplu remarcabil de deschidere spre alte culturi, un mesager al păcii şi toleranţei peste tot pe unde au purtat-o paşii în lume, inclusiv în Nordul Africii. Îmi doresc ca şi prietenii tunisieni să ajungă să cunoască istoria României şi prin rolul pe care Regina Maria l-a jucat în plan naţional şi european.
Transmit mulţumiri călduroase, încă o dată, autorităţilor tunisiene pentru că au susţinut proiectul realizării acestei Piaţete şi îi felicit pe organizatori. Am convingerea că personalitatea Reginei Maria a României va continua să inspire noi generaţii, inclusiv în contextul provocărilor generate de pandemia actuală, şi că mesajul său va fi purtat mai departe, atât la Bucureşti, cât şi la Tunis!”