Povestea unei capturi de o tonă de cocaină pură. Planurile traficanţilor, răsturnate de Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Autorităţile române au făcut cea mai mare captură de cocaină din ultimii trei ani. O tonă de cocaină a fost indisponibilizată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Dacă ajungea pe piaţa drogurilor, cantitatea ar fi fost triplată cu diverse substanţe specifice, cocaina confiscată având o puritate de 90%.  

Un dosar penal a fost deschis în acest caz de procurorii DIICOT, două persoane au fost arestate preventiv şi un cerc de suspecţi se află acum în atenţia poliţiei, care continuă să facă investigaţii pe marginea acestui caz pentru a vedea, concret, unde urmau să ajungă cei 36 de saci de cocaină ce au ajuns în posesia autorităţilor din România, ţară de tranzit. Deşi nu se ştie destinaţia finală, se cunoaşte ţara de provenienţă a cocainei ce avea o puritate de 90%: America de Sud. 

Pachetul buclucaş uitat într-o parcare

Totul a început pe 21 martie, în localitatea Zebil din Tulcea. Într-o parcare, două dubiţe înmatriculate în alt stat şi un autofurgon înmatriculat în România făceau operaţiuni de descărcare încărcare a unor pachete ambalate în material plastic. La final, au uitat unul în urmă, pe lângă maşină.

Pachetul a ajuns rapid în atenţia poliţiştilor de la postul de Poliţie Sarichioi din Tulcea, care, pe 22 martie, au trimis substanţa albă găsită în parcare spre testare, în laboratorul specializat al Biroului pentru Combatererea Crimei Organizate Constanţa (BCCO). Suspiciunea poliţiştilor s-a confirmat la scurt timp, astfel că autorităţile au fost alertate. 

Dar surprizele pe care oamenii legii aveau să le primească nu s-au oprit aici. În aceeaşi zi, poliţiştii din Tulcea au fost înştiinţaţi de colegii lor din  Sfântu Gheorghe că pe plaja comunei, la doi kilometri în direcţia oraşului Sulina, se afla o barcă avariată, răsturnată, iar lângă mai multe pachete ambalate în acelaşi material plastic în care erau ambalate şi primele pachete despistate în parcare. Conţinutul era acelaşi. Confirmarea a fost dată de acelaşi laborator din Constanţa, care a precizat că substanţa este aceeaşi cu cea testată anterior. Era vorba de aceeaşi cocaină. 

Furtuna din Marea Neagră le-a dejucat planurile

Din spusele anchetatorilor, răsturnarea ambarcaţiunii, o şalupă, a fost accidentală. A recunoscut-o chiar Felix Bănilă, procurorul şef al DIICOT. Concret, şalupa a fost răsturnată de o furtună care s-a produs în Marea Neagră, cel care a depistat barca şi pachetele cu cocaină fiind un localnic. Omul a alertat imediat autorităţile, care au făcut uşor legătura cu incidentul petrecut în cursul zilei de 21 martie, respectiv cu pachetul de cocaină uitat în parcare. 

„Barca se afla într-o zonă de plajă sălbatică. Răsturnarea ambarcaţiunii a fost accidentală”, a explicat Felix Bănilă, procurorul şef DIICOT, într-o conferinţă de presă. „Din cercetări s-a stabilit că drogurile proveneau din America de Sud. Au fost implicaţi peste 45 de poliţişti atât de la nivel central cât şi de la nivel local. Altă captură impresionantă a mai fost în 2016, când am capturat 2,6 tone de cocaină. În continuare, derulăm activităţi poliţieneşti în colaborare cu Serbia”, a completat şi comisarul şef Adrian Lambrino, directorul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. 

Cea mai mare captură de cocaină, în 2016

Din spusele oficialilor, cărăuşii nu au mai putut controla ambarcaţiunea în care erau cei 36 de saci cu cocaină, în valoare de 300 de milioane de euro. Printre cărăuşi se aflau cetăţeni sârbi şi spanioli, ajutaţi de complici români. Autorităţile suspectează că cocaina trebuia să ajungă la narco-dependenţii din vestul Europei. 

„Noi monitorizăm toate navele care navighează pe Marea Neagră prin sistemul SCOMAR şi aici chiar am avut informaţii, dar în decurs de două - trei zile a fost şi o furtună”, a declarat şi Ioan Buda, şeful Poliţiei Române.

Totuşi, captura din aceste zile nu este cea mai mare din ultimii. Recordul de cocaină indisponibilizată s-a înregistrat în 2015, când 2,5 tone de cocaină au fost capturate de autorităţile române în portul Constanţa.  Cocaina a fost găsită în pachete ascunse în podelele şi pereţii a patru containere de banane, fiecare învelit în zece ambalaje şi îmbibat cu susbstanţe care le făceau nedetectabile, atât pentru scannere cât şi pentru câinii poliţişti. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite