Povestea bărbatului gelos care a fost trimis în judecată pentru că şi-a spionat iubita cu un dispozitiv GPS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de 27 de ani îndrăgostit foc de fosta iubită a spionat-o cu un dispozitiv de urmărire GPS şi este acuzat că ar fi încălcat astfel Legea privind securitatea naţionala a României. Bărbatul a recunoscut că este vorba de gelozie la mijloc şi a povestit că a cumpărat aparatul de pe internet. Acum el riscă o pedeapsă între 2 şi 7 ani de închisoare.

Ploieşteanul Ion Cătălin Moraru a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) într-un caz inedit. El a montat pe autoturismul fostei sale iubite un dispozitiv GPS pentru a o urmări. Acuzaţiile procurorilor: desfăşurare fără autorizare a activităţilor specifice de culegerii de informaţii supuse autorizării. Spionul amator riscă între 2 şi 7 ani de închisoare.

Bărbatul din Prahova a instalat un dispozitiv de urmărire prin GPS (The Global Positioning System, în traducere liberă Sistem de Poziţionare Globală) pe maşină femeii şi a prins-o cu un partener de amor, în parcarea unui mall din Bucureşti. Furios, tânărul in vârstă de 27 de ani i-a bătut măr pe amândoi. Fosta iubită a suferit leziuni ce au necesitat un număr de 2-3 zile de îngrijiri medicale, iar noul prieten al acesteia a suferit leziuni ce au necesitat un număr de 25 de zile de îngrijiri medicale.Cei agresaţi au făcut plângere penală şi de aici povestea s-a tot complicat.

Într-un alt dosar, Ion Cătălin Moraru a fost trimis în judecată, la începutul acestui an  pentru lovire sau alte violenţe, hărţuire, violarea sediului profesional, lovire sau alte violenţe şi nerespectarea hotărârii judecătoreşti. Cazul de spionare a fost preluat de procurorii DIICOT. De vina este chiar dispozitivul GPS folosit, interzis de lege.

Spionul amator a recunoscut

Ion Cătălin Moraru a povestit procurorilor DIICOT cum s-a transformat într-un spion amator. Totul ar fi pornit de la gelozie, după ce a terminat o relaţie de trei ani cu fosta iubită. El a recunoscut în faţă anchetatorilor că a cumpărat aparatul de pe internet, cu 150 de lei, atunci când relaţia cu iubită a început să şchiopăteze. Bănuia că în viaţă femeii a apărut altcineva şi voia să se convingă.

Dispozitivul a fost montat sub maşină, în partea din mijloc, dispozitiv pe care l-a prins de puntea maşinii cu scotch. înainte de a monta dispozitivul sub autoturism, a introdus o cartelă SIM în acest dispozitiv, iar de pe telefonul său mobil S6, pe care îl utiliza la timpul respectiv, apela numărul cartelei introdusă în dispozitivul GSP menţionat mai sus. Apelând numărul cartelei aflată în dispozitivul GPS, i se răspundea cu ton de ocupat, după care, imediat, i se trimitea un SMS ce conţinea coordonatele GPS ale maşinii părţii vătămate Băcanu Iulia, aflând astfel,  locurile unde se afla autoturismul.

Din declaraţii a rezultat că dispozitivul de urmărire tip GPS s-a aflat montat pe autoturismul femeii de la începutul lunii septembrie 2016 până la data de 10-11 septembrie 2016.

Cum arată dispozitivul

Atunci când procurorii DIICOT au făcut perchziţii,  Moraru a pus la dispoziţia mascaţilor  dispozitivul de urmărire prin sistem GPS. Potrivit anchetatorilor, dipozitivul menţionat mai sus este de culoare negru, având inscripţia „GPS Traker” de culoare verde, în lungime de 6,5 cm, lăţime de 4,5 cm, grosime  de 1,5 cm, având pe o laterală un orificiu de alimentare şi două butoane, unul având inscripţia ,,SOS”, iar celălalt ,,ON/OFF”. De asemenea, în interiorul acestui dispozitiv, a fost găsită o baterie de alimentare cu inscripţia ,,Rechargeable Li-ion Battery” şi un spaţiu de montare a unei cartele SIM.

Ce articol a încălcat

Moraru este acuzat că a încălcat un articolul 26 din Legea 51/1991 privind securitatea naţionala a României: desfăşurare fără autorizare a activităţilor specifice de culegerii de informaţii supuse autorizării.

În art. 14 alin. 2 din Legea 51/1991 republicată se arată că activităţile specifice culegerii de informaţii pot consta în:
a) interceptarea şi înregistrarea comunicaţiilor electronice, efectuate sub orice formă;
b) căutarea unor informaţii, documente sau înscrisuri pentru a căror obţinere este necesar accesul într-un loc, la un obiect ori deschiderea unui obiect;
c) ridicarea şi repunerea la loc a unui obiect sau document, examinarea lui, extragerea informaţiilor pe care acesta le conţine, precum şi înregistrarea, copierea sau obţinerea de extrase prin orice procedee;
d) instalarea de obiecte, întreţinerea şi ridicarea acestora din locurile în care au fost depuse, supravegherea prin fotografiere, filmare sau prin alte mijloace tehnice ori constatări personale, efectuate sistematic în locuri publice sau efectuate în orice mod în locuri private;
e) localizarea, urmărirea şi obţinerea de informaţii prin GPS sau prin alte mijloace tehnice de supraveghere;
f) interceptarea trimiterilor poştale, ridicarea şi repunerea la loc a acestora, examinarea lor, extragerea informaţiilor pe care acestea le conţin, precum şi înregistrarea, copierea sau obţinerea de extrase prin orice procedee;
g) obţinerea de informaţii privind tranzacţiile financiare sau datele financiare ale unei persoane, în condiţiile legii.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite