Polițiști implicați în simularea de accidente auto pentru despăgubiri. Cum funcționa schema creată de grupul infracțional
0Anchetă de proporții în Argeș. Mai multe persoane, printre care și doi polițiști, sunt cercetate pentru că ar fi constituit un grup infracțional pentru a simula accidente auto în scopul obținerii despăgubirilor din asigurare.
Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție -Serviciul Județean Anticorupție Argeș, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au pus în executare un număr de două mandate de aducere și trei citații față de cinci suspecți, dintre care un agent de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.
Este vorba de un dosar penal în care se efectuează „cercetări pentru comiterea unor infracțiuni privind constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fals intelectual, complicitate la fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată față de 20 de persoane, dintre care trei având calitatea de inculpați (dintre care un agent de poliţie) și 17 suspecți (dintre care un agent de poliţie)”.
Cei cinci suspecți au fost aduși la audieri/citați, atât la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, cât și la sediul DGA -Serviciul Județean Anticorupție Argeș în vederea continuării cercetărilor iar, în urma administrării probatoriului, procurorul de caz a dispus extinderea urmăririi penale pentru alte acte materiale și reţinerea pentru 24 de ore a agentului de poliție.
Cum funcționa schema
Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2022, cinci dintre persoanele cercetate, respectiv doi agenți de poliție, un inspector de daune colaborator al unor societăți de asigurare și încă două persoane au constituit un grup infracțional organizat.
Acest grup avea ca scop „simularea producerii unor accidente rutiere, pentru obținerea ulterioară a despăgubirilor de la societățile de asigurare, aducând, astfel, un prejudiciu societăților de asigurare, estimat în această fază a cercetărilor la valoarea de peste 100.000 lei”.
În cadrul acestui dosar penal, la data de 20.06.2024 au fost efectuate percheziții domiciliare, percheziții auto, ridicări bunuri și înscrisuri și au fost puse în executare mandate de aducere, fiind efectuate ulterior percheziții informatice.
În cadrul dosarului penal, lucrătorii Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Argeș au efectuat acte de urmărire penală în baza ordonanțelor de delegare, pe parcursul cercetărilor, beneficiindu-se de sprijinul Brigăzii de Operațiuni Speciale Pitești.