Poliţia Română infirmă acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă: „Extrădarea lui Nicolae Popa a fost operată de MAI”. Nicolae Popa a fost audiat la Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghita ilustratie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sebastian Ghita ilustratie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Poliţia Română a transmis marţi că s-a ocupat direct de extrădarea din Indonezia în anul 2011 a fostului şef FNI, Nicolae Popa. Autorităţile infirmă astfel acuzaţiile lansate de fugarul Sebastian Ghiţă la adresa fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi. Pe de altă parte, Secţia specială pentru investigarea magistraţilor continuă cercetările, audiindu-l pe Nicolae Popa.

Sebastian Ghiţă, anchetat de DNA în mai multe dosare de corupţie, a venit cu noi precizări după ce Poliţia Română a declarat că Ministerul Afacerilor Interne a plătit pentru extrădarea fostului şef al FNI, Nicolae Popa. Acesta a susţinut că suma vehiculată de Poliţie nu ar fi acoperit costul total al zborului aeronavei.

Poliţia Română infirmă acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă

„În ceea ce priveşte achiziţionarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în ţară a unui cetăţean român, în anul 2011, condamnat într-un dosar penal şi pentru care era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, vă informăm că procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin structura de specialitate, conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice. Negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. În acest caz, a fost declarat câştigător operatorul economic S.C. ION ŢIRIAC AIR S.R.L., iar serviciile achiziţionate au vizat transportul de pasageri, pe ruta Bucureşti - Jakarta şi retur.

Semnarea contractului de prestare servicii şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de  Inspectoratul General al Poliţiei Române, la data de 14.04.2011”, se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

În urma plângerii formualte de Sebastian Ghiţă, Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a preluat cercetările în acest caz, dosarul fiind preluat chiar de procurorul Adina Florea, respinsă de preşedintele Iohannis la şefia DNA. 

Sebastian Ghiţă: „Şi eu, şi Poliţia Română spunem adevărul"

Sebastian Ghiţă a avut o primă reacţie după ce Poliţia Română a venit cu precizări legate de extrădarea lui Nicolae Popa. 

"Cercetările într-un dosar atât de important ce vizează personajele Kovesi-Onea-Negulescu consider că trebuie făcute de către procuroul de caz. Poliţia Română nu minte cu nimic atunci când spune că a plătit integral factura emisă de către Ţiriac Air pentru cursa de Jakarta în valoare de 52.000 de euro. Nici eu, Sebastian Ghiţă, nu mint când spun că o firmă din Ploieşti a plătit la rugămintea mea 68.000 de euro, la cererea Laurei Kovesi, tot pentru aceeaşi cursă. Am explicat de ce se grăbea precum şi faptul că o plată de peste 52.000 de euro făcută de Poliţie ar fi durat mult ca procedură şi ar fi avut nevoie de suplimentări bugetare.", a precizat Sebastian Ghiţă, pentru postul România TV.

"O cursă Bucureşti-Jakarta durează 17 ore dus şi 17 ore întors. În total vorbim de 34 de ore de zbor. Costul închirierii unui avion GulfStream G200 precum cel folosit de către Ţiriac Air este de 4000 de euro pe oră. Aşadar, cu reduceri cu tot, cursa a costat peste 120.000 de euro. 52.000 de euro plătiţi de Poliţie, iar 68.000 de euro plătiţi la cererea Laurei Kovesi de către mine. Şi eu, şi Poliţia Română spunem adevărul. Doar doamna Kovesi minte, ca de obicei, prin omisiune. Sunt convins că procurorii de la parchetul general vo face lumină şi vor găsi Rapid adevărul. Facturile, ordinele de plată, jurnalele de bord ale avioanelor, toate aceastea sunt probe şi au fost găsite de către procurori. Sunt mulţi martori care cunosc situaţia. Încercările de manipulareşi intoxicare a opinie publice nu pot funcţiona în acest caz", a mai spus Ghiţă.

Nicolae Popa audiat la Parcehtul General

Tot marţi, Nicolae Popa, fostul şef al FNI, a ajuns  la Parchetul General unde va fi audiat în acest dosar.

"Am relatatat împrejurările în care s-a efectuat extrădarea mea din Indonezia", a declarat Popa la ieşirea de la Parchetul General.

Pe 22 aprilie 2011, Nicolae Popa a fost adus în România, el fiind transportat de la Jakarta (Indonezia) cu o aeronavă privată ce a aterizat pe Aeroportul Otopeni.

Nicolae Popa a fost arestat pe 2 decembrie 2009 de autorităţile indoneziene, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2007, la 15 ani de închisoare în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii, alături de Ioana Maria Vlas, decizie ce a rămas definitivă în 2009 prin sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În septembrie 2017, Nicolae Popa a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Găeşti.

Plângerea lui Ghiţă

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, judecat în mai multe dosare şi refugiat în Serbia, a declarat telefonic, duminică seara, la România TV că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ea a fost reclamată de Sebastian Ghiţă la Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor, recent înfiinţată prin OUG.

Sebastian Ghiţă susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa, fostul partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vântu, de numele căruia se leagă scandalul falimentării FNI.

„Am dat bani pentru că mi-a cerut doamna Kovesi. La acel moment nu am perceput-o ca fiind o chestiune aşa cum este, ca fiind mită. Era procurorul general al României, ştiţi cum au fost vremurile. Kovesi, mai în glumă, mai în serios, spunea şi ce avantaje ai dacă te ai bine cu ea şi ce rele poţi să păţeşti. Kovesi a cerut suma personal, a avut discuţia personal cu mine, şi viza interesul ei personal. Kovesi are un stil de-a face lucrurile, aşa, nazist, extrem de agresiv şi dur”, a declarat Sebastian Ghiţă, la Antena 3.

Potrivit omului de afaceri, factura prin care a fost plătit avionul a ieşit la iveală de curând, documentele fiind descoperite printr-un control al Antifraudei.

"Săptămâna trecută am aflat faptul că există un raport al Antifraudei de care n-am ştiut. La momentul acela nu am avut factura, ci doar am menţionat-o. Acea firmă a fost obligată să scoată acea factură de la cheltuieli şi acel control de la Antifraudă a făcut un raport în care a rămas menţionat numărul facturii, data, suma şi beneficiarul. Şi atunci dintr-o dată am avut dovadă", a mai spus Sebastian Ghiţă, la România Tv.

Parchetul General a clasat cauza 

Parchetului General a cercetat această cauză şi a ajuns la concluzia că de extrădarea lui Nicolae Popa s-a ocupat Ministerul de Interne, nu DNA.

Poliţia Română a reacţionat anul trecut şi a spus că în cazul aducerii în ţară au fost respectate procedurile.

"Procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform OUG 34/2006, privind achiziţiile publice. În cadrul acestor activităţi, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câştigând oferta cea mai mică.

Semnarea contractului şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Costurile au fost achitate integral de către instituţie, operatorului economic câştigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne", explică Poliţia Română, în 2017.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite