Percheziţii de amploare la traficanţii de medicamente. Aceştia vindeau Codeină şi Xanax pe Internet. Ancheta este făcută în colaborare cu autorităţile americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Percheziţii de amploare în mai multe judeţe din ţară la traficanţi de medicamente supuse controlului special FOTO Adevărul
Percheziţii de amploare în mai multe judeţe din ţară la traficanţi de medicamente supuse controlului special FOTO Adevărul

Descinderi de amploare la traficanţii de medicamente. Ofiţerii de la Crimă Organizată au descins la 47 de adrese. Suspecţii cumpărau medicamente de la farmacii şi le vindeau pe internet. Prejudiciul din dosar este de aproximativ 55.000.000 de lei. Investigaţiile pentru destructurarea grupării au fost desfăşurate cu sprijinul autorităţilor americane DEA (Drug Enforcement Administration) – S.U.A.

Concret, descinderile au loc pe raza judeţelor Cluj, Neamţ şi Bistriţa-Năsăud. În cauză vor fi puse în aplicare 24 de mandate de aducere.

Potrivit unui comunicat de presă, grupul infracţional organizat este activ din 2012. Reţeaua infracţională, organizată pe mai multe paliere, ar fi distribuit, fără drept, în principal în SUA, medicamente supuse controlului special, scoase din circuitul legal. Medicamentele erau astfel scoase din circuitul legal, prin intermediul unor farmacii din judeţele Cluj şi Bistriţa, cu complicitatea unor farmacişti. 

Concret, suspecţii au făcut trafic intern şi internaţional cu medicamente aflate sub control naţional: Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam, Midazolam. 

„Comenzile erau preluate în sistem on-line, printr-un ”call-center”, ce funcţiona în judeţul Cluj. Membrii grupării ar fi pregătit, ambalat şi expediat comenzile, sub forma unor scrisori poştale, către clienţi din SUA, care comandau produsele prin intermediul unor farmacii on-line. Banii erau primiţi prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani, de către alţi membri ai grupării”, spun procurorii.

Potrivit DIICOT, sumele de bani erau reciclate prin intermediul mai multor societăţi comerciale, pentru a ascunde adevărata provenienţă a acestora. 

Supecţii intrau în posesia medicamentelor prin intermediul unor farmacii din judeţele Bistriţa şi Cluj, cu complicitatea unor farmacişti utilizând reţete falsificate, precum şi alte metode, notează comunicatul de presă. 

Simulau efectuarea unor controale medicale

DIICOT mai arată că membrii grupării simulau efectuarea unor controale medicale, întârindu-le convingerea clienţilor că au fost consultaţi de către un medic real, astfel aceştia lansând comanda de produse.

Victimele erau nevoite să achite în avans contravaloarea medicamentelor şi a comisioanelor de curierat, prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în monedă Bitcoin.

„Ulterior efectuării plăţii, unii membrii ai grupării se deplasau la oficii de transfer şi ridicau sumele de bani, iar alţi membri expediau comanda de produse medicale (în principal în SUA), prin intermediul oficiilor poştale, sub forma de scrisori poştale (pentru a disimula că în fapt se expediau produse farmaceutice în mod ilegal). Sumele de bani, de obicei euro sau USD au fost colectaţi şi depuşi în diferite conturi aparţinând unor societăţi comerciale cu sediul în ţară şi străinătate, prin intermediul cărora, printr-un circuit complex, se realiza disimularea adevăratei naturi a provenienţei sumelor de bani, în scopul reintroducerii în circuitul economic ca venituri dobândite aparent legal”, arată procurorii DIICOT. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite