Percheziţii ale ofiţerilor DGA la Spitalul Ministerului de Interne. Ancheta vizează pensionări pe caz de boală făcute în baza unor documente medicale falsificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva
Foto Arhiva

Poliţiştii şi jandarmii fac 13 percheziţii într-o cauză care priveşte săvârşirea unor infracţiuni de corupţie referitor la eliberarea, în schimbul unor sume de bani, a unor documente medicale în fals (diagnostice medicale nereale) care au servit la întocmirea de dosare de pensionare.

Update Ofiţerii DGA au făcut percheziţii, marţi, la spitalele "Dimitrie Gerota" şi "Colentina", la Casa de Pensii Sector 1 şi la alte zece adrese din Bucureşti, într-un dosar privind falsificarea a 174 de scrisori medicale, 50 de persoane urmând să fie audiate, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat că anchetatorii au descins în birourile unor angajaţi din cele două spitale şi de la Casa de Pensii Sector 1.

În ce priveşte percheziţiile efectuate la Spitalul de Urgenţă "Prof. Dr. Dimitrie Gerota", care aparţine Ministerului Afacerilor Interne (MAI), anchetatorii susţin că este vizată o angajată fără grad militar, care ar fi falsificat documente pentru mai mulţi pensionari, foşti angajaţi MAI.

Cine face ancheta

Ancheta în acest caz este coordonată de procuroarea Denisa Cristodor de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General. Anchetatoarea a instrumentat în urmăc u un an dosarul în care era implicat doctorul Sebastian Telbiş, medic-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, şi alţi doi medici din Caraş Severin. Atunci, principalele probe au fost interceptări ambinetale- din birourile medicilor şi denunţuri ale foştilor pacienţi.

Atac la bugetul de stat

Atunci când Cristodor a cerut arestarea celor trei medici, ea a arătat cine era păgubit dina ceste pensionări ilegale. "Acordarea unor astfel de decizii medicale unor persoane care nu ar îndeplini din punct de vedere medical condiţiile necesare produce prejudicii bugetului de stat, astfel încât considerăm şi din acest punct de vedere că este necesară luarea măsurii arestării preventive faţă de toţi inculpaţii", se arăta în actul de arestare.

"Prin acordarea acestor decizii şi, implicit, a unor drepturi de asigurări sociale, unor persoane care în lipsa unor dosare medicale întocmite pe baza unor evaluări medicale corecte, nu ar fi beneficiat de această încadrare în grad de invaliditate, se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat, cu consecinţele ce decurg din acest fapt", a punctat Denisa Cristodor.
 

Percheziţiile

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei (BSIJ) efectuează în cursul zilei de astăzi: 13 percheziţii, dintre care 3 la sediile unor instituţii publice şi 10 domiciliare.

Acţiunile sunt într-o cauză care priveşte săvârşirea unor infracţiuni de corupţie referitor la eliberarea, în schimbul unor sume de bani, a unor documente medicale în fals (diagnostice medicale nereale) care au servit la întocmirea de dosare de pensionare.

50 de mandate de aducere

Potrivit unui comunicat al DGA, tot astăzi, ofiţerii vor pune în executare un număr de 50 mandate de aducere pentru audieri. Instrumentarea cauzei s-a realizat cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Potrivt sursei citate, în fapt, beneficiarii acestor înscrisuri le-au folosit la comisiile medicale, cu toate că, în realitate, nu sufereau de afecţiuni medicale sau afecţiunile erau mult mai uşoare în raport cu gradul de invaliditate solicitat în dosarul de pensionare.

Ca urmare a verificărilor efectuate cu privire la activitatea infracţională a rezultat identificarea, în cursul anului 2014, a 174 de scrisori medicale false emise pe numele a 155 persoane, ce domiciliază pe raza mai multor judeţe.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite