Pentagonul laudă sistemele Aegis de tipul celui aflat la Deveselu. Drept urmare, până în 2022, vrea să dubleze numărul acestor sisteme din dotarea US Navy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În baza de la Deveselu se află varianta terestră a sistemului produs de Lockheed Martin pentru US Navy
În baza de la Deveselu se află varianta terestră a sistemului produs de Lockheed Martin pentru US Navy

Lockheed Martin a fost lăudat de responsabilii Pentagonului pentru performanţele sistemului antirachetă de tip Aegis, atât în varianta terestră cum este cea de la Deveselu, cât şi în cea îmbarcată care se află în dotarea multor nave de luptă ale US Navy.

Generalul-locotenent Sam Greaves, director al Missile Defense Agency (MDA), arată într-un memoriu trimis conducerii Pentagonului că “programul Aegis este unul dintre cele mai importante din Pentagon” pentru că poate “intercepta rachete balistice cu rază scurtă şi intermediară”. 

Lockheed "continuă să demonstreze că are un proces de inginerie disciplinat care sprijină pe deplin toate aspectele dezvoltării conceptului ", arăta Greaves în nota concepută "Pentru uz oficial". 

Analiza pozitivă a MDA s-a aplicat şi variantei terestre a sistemului Aegis care functionează acum în România şi ar putea fi desfăsurată anul viitor şi în Polonia. 

Agenţia, condusă de generalul Sam Greaves, a solicitat anul acesta 2,1 miliarde de dolari pentru achiziţii de sisteme antirachetă Aegis şi intentionează să ceară o sumă suplimentară de 6,3 miliarde de dolari până în 2022. Asta pentru că Pentagonul vrea să crească numărului de nave cu capabilităţi de apărare antirachetă Aegis la 36 în septembrie 2018 şi până la 51 la sfârşitul anului 2022. În acest moment US Navy are 33 astfel de sisteme. 

 Cum funcţionează 

Scutul se activează rapid ori de câte ori radarele fixe sau mobile depistează o rachetă ostilă. În prima fază, senzorii detectează lansarea rachetei şi calculează traseul. Calculatoarele stabilesc, mai apoi, cea mai bună traiectorie pentru a neutraliza ţinta după care urmează atacul. 

CLICK PE IMAGINE PENTRU A O MĂRI

image

Componenta scutului antirachetă amplasată în România, la Deveselu, aşa-numitul sistem Aegis, vizează protejarea aliaţilor nord-atlantici de atacuri cu rachetă cu rază mică şi medie de acţiune, care ar putea proveni în special din Orientul Mijlociu. 

Cel mai modern sistem de apărare din Europa se întinde pe aproape 170 de hectare şi găzduieste 44 de rachete. Proiectul, care a început în 2013 şi a costat 800 de milioane de dolari. 

Rachetele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri şi un diametru de 0,34 metri. Interceptorii de la Deveselu (jud. Olt) nu au încărcătură explozivă şi nu sunt purtători ai unor încărcături periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectaţi să distrugă rachetele ostile prin forţa impactului (forţă cinetică). Racheta are o autonomie de 500 de km şi o viteză maximă de 9,600 km/h. 

 Eficacitatea interceptorilor cu SM-3 

Din 2002 şi până în prezent, susţine MDA, au fost 22 de interceptări reuşite din 27 de lansări ale variantei îmbarcate a Aegis (s-au folosit interceptoare SM-3). 

 Una dintre aceste interceptări cu succes a vizat, în 2008, chiar şi un satelit american nefuncţional şi s-a folosit un interceptor SM-3 Block 1A special modificat. 

Racheta a fost lansată de un grup de trei nave de război din Pacificul de Nord, pentru a distruge satelitul american USA 193 aflat la o altitudine de 240 de kilometri chiar înainte că acesta să reintre în atmosferă. Satelitul a fost distrus.

 Intenţia declarată a fost aceea de a "reduce riscul asupra fiinţelor umane", din cauza hidrazinei toxice folosite drept combustibil de către satelit. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite