Parada de 1 Decembrie: Militarii de elită cu vehiculele lor, nou sositele F16. Iohannis a făcut o mică baie de mulţime. Tudose, prezent. Dragnea, absent VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe unitaţi de elită sunt prezente la Parada de 1 Decembrie
Mai multe unitaţi de elită sunt prezente la Parada de 1 Decembrie

Parada de Ziua Naţională a României s-a încheiat în Piaţa Arcului de Triumf unde s-au aflat printre alţii şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose şi ministrul Apărării Mihai Fifor. Sute de oameni au sosit cu autocarele în Capitală, vineri dimineaţă, aduşi de mai multe organizaţii PSD din ţară. La finalul festivităţii, Traian Băsescu a plecat fără să-şi ia la revedere. Iohannis a schimbat câteva vorbe cu Tudose şi Fifor.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a făcut o mică baie de mulţime. Înainte de a pleca, a stat puţin de vorbă cu oamenii prezenţi la ceremonie. 

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a schimbat câteva cuvinte la sfârşitul ceremoniei cu premierul Mihai Tudose, cu ministrul Apărării Mihai Fifor şi cu fostul preşedinte Emil Constantinescu. Traian Băsescu a plecat imediat, iar Ion Iliescu n-a fost prezent la eveniment.

UPDATE Parada s-a încheiat. 

UPDATE În tribuna oficială de la Arcul de Triumf au ajuns premierul Mihai Tudose şi ministrul Apărării, Mihai Fifor. Liderul PSD Liviu Dragnea a refuzat invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la eveniment şi va urmări parada alături de Călin Popescu Tăriceanu, din faţa sediului ALDE, situat lângă Arcul de Triumf.  

UPDATE Câteva sute de oameni au sosit cu autocarele în Capitală, vineri dimineaţă, aduşi de mai multe organizaţii PSD din ţară, pentru a participa la ceremoniile care vor avea loc de Ziua Naţională la Arcul de Triumf.

În jurul orei 8:30, în parcarea Romexpo erau deja aproximativ 20 de autocare, din Bihor, Hunedoara, Caraş-Severin, Buzău, Prahova sau Călăraşi.

Parada de 1 Decembrie din Bucureşti

Pe unele dintre ele este lipit, pe parbriz, un afiş pe care este menţionată organizaţia PSD din care provin oamenii.

Unii dintre ei sunt îmbrăcaţi în costume naţionale, iar la coborârea din maşini au fost întâmpinaţi de tineri care le-au împărţit steguleţe şi banderole tricolore.

Simpatizanţii, la sediul ALDE

Membri şi simpatizanţi PSD şi ALDE au sosit la Arcul de Triumf cu pancarte, steaguri tricolore şi costume populare. Ei se află în zona sediului ALDE, unde a ajuns şi Călin Popescu Tăriceanu.

ALDE a anunţat că Tăriceanu va asista din zona publicului la parada de la Arcul de Triumf.

Parada de la Arcul de Triumf

Dispozitivul de defilare de la Arcul de Triumf este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii. În total 3.500 de militari şi specialişti, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave. Peste 300 de militarii străini din Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina vor fi şi ei prezenţi la defilare.

Operaţii Speciale şi Informaţii Militare

Printre militarii de elită care defilează la parada se vor afla experimentaţii luptători din Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”. Riguros selectaţi şi antrenaţi, capabili să facă faţă efortului fizic şi psihic prelungit, în medii grele, militarii acestei unităţi participă din anul 2006, în mod constant, la misiuni specifice în teatrul de operaţii din Afganistan. Forţele pentru operaţii speciale îşi bazează puterea pe surpriză, viteză de acţiune, ingeniozitate, mobilitate şi flexibilitate. Înainte de plecarea în misiune, ofiţerii se documentează pentru a cunoaşte foarte bine obiceiurile localnicilor pe care le folosesc în avantajul lor. 

O altă unitate de elită prezentă la Paradă va fi Brigada de Informaţii Militare.  Militarii brigăzii au fost printre primii români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan.

De atunci, structurile de informaţii militare ale Brigăzii sunt dislocate în teatrele de operaţii continuu. Misiunea lor a fost să asigure sprijinul cu date şi informaţii obţinute prin tehnici şi procedee specifice a operaţiilor conduse de NATO în cadrul coaliţiilor multinaţionale. Nu de puţine ori, culegerea de date se face prin misiuni acoperite printre localnicii din teatrele de operaţii.

Prezenţi în Angola, Kosovo, Bosnia, Irak şi Afganistan

Alţi militari cu vastă experienţă în teatrele de operaţiuni sunt cei ai Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava” Infanterie, unitate care a participat la operaţiunile din  Angola, , Kosovo, Bosnia, Irak şi Afganistan.

De la defilare nu lipsesc nici „Scorpionii Roşii”, aşa cum sunt cunoscuţi militarii Batalionului 26 Infanterie, care au deschis, în anul 2002, seria participării batalioanelor româneşti în teatrul de operaţii din Afganistan. Aceştia au executat 13 misiuni în afara statului român, în Angola, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan. 

Vor fi prezenţi şi militarii detaşamentului Batalionului 33 Vânători de Munte „POSADA” care au participat începând cu anul 2005 la 5 misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.

Lista militarilor de elită participanţi la paradă va fi continuată de cei din Batalionului 307 Infanterie Marină, o structură similară United States Marine Corps,  unică în Armata României prin specificul misiunilor pe care le poate executa, atât pe apă, cât şi în teren.

Militarii răniţi în misiuni

Şi în acest an defilează la parada militară naţională un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.

Detaşamentul va fi comandat de căpitanul Adrian Ciprian Iriciuc, rănit în Afganistan şi medaliat cu bronz la proba de canotaj în sală la Jocurile Games 2017 din Canada.

Din cadrul detaşamentului fac parte şi alţi militari răniţi care au participat la jocurile militare paralimpice Invictus Games 2017 din Canada, unde au obţinut rezultate deosebite.

Celebrele HUMVEE

Din punct de vedere al tehnicii militare aduse la Paradă, spectatorii au parte de momente spectaculoase. Pot admira, printre altele, celebrele vehicule de luptă HUMVEE din  dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale.

aaaa

Capabile să execute misiuni de luptă într-o mare varietate de forme de teren şi relief, HUMVEE au în dotare tehnică de comunicaţii de ultimă generaţie şi sunt folosite cu succes atât pe timpul antrenamentelor din ţară, cât şi pe timpul misiunilor reale din teatrele de operaţii.

URO VAMTAC, ideal pentru zone foarte calde

În dispozitivul de defilare se află şi  un alt autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC este un mijloc de luptă mobil, intrat în înzestrarea Forţelor Terestre în anul 2007.

Face parte din familia de autovehicule militare de clasă medie care, în varianta blindată, este o opţiune foarte potrivită pentru îndeplinirea misiunilor, atât în teatrele de operaţii, cât şi în ţară pentru executarea de misiuni independente în condiţii de izolare şi în medii ostile şi pentru a asigura transportul trupelor în condiţii optime.

image

Fiabil, robust, uşor şi rapid, special conceput şi foarte eficient în zone microclimatice foarte calde, autovehiculul blindat URO VAMTAC este uşor de folosit în teren accidentat.

URO VAMTAC are o putere de foc sporită: pe el se poate monta o mitralieră, o instalaţie de lansare de rachete antitanc şi un aruncător de grenade antitanc. În acest autovehicul pot fi transportaţi patru militari echipaţi pentru luptă. Are montat echipament modern de comunicaţii, cu salt de frecvenţă.

PIRANHA III C rezistă armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare

Al doilea bloc de paradă este reprezentat de 10 transportoare de trupe PIRANHA. Varianta  III C este un autovehicul de luptă blindat pe roţi, care a intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forţele Terestre.

Piranha III C are un design deosebit, o protecţie balistică variabilă crescută, blindaj performant, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare. Cu o greutate de 17 tone şi echipat cu un motor puternic tip Caterpilar, autovehiculul asigură transportul şi protecţia unui echipaj format din nouă militari. Se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şosea şi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă prin plutire.

blindat piranha 3c mapn foto mapn

Transportorul este dotat cu o mitralieră calibrul 12.7 mm, integrată într-o staţie armată telecomandată, care permite executarea şi conducerea focului din interiorul transportorului. Mitraliera are o bătaie maximă de 7000 m. Autovehiculul beneficiază de un sistem de vedere cu cameră termală, modernă, care asigură imagini de înaltă calitate şi o vizibilitate foarte bună.

Transportoarele blindate de trupe Piranha III C se află în dotarea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” şi sunt folosite la toate exerciţiile executate de către Brigada Multinaţională de Sud-Est de la Craiova.

„Bizonul” s-a modernizat

Urmează apoi detaşamentul  tancurilor „Bizonul”.  Tancul Românesc TR 85 M1 este un tanc proiectat în România, iar varianta modernizată TR-85M1 “Bizonul” este compatibilă standardelor NATO.

În urma modernizărilor, tancul “Bizonul” oferă un grad ridicat de putere de foc, manevrabilitate în câmpul tactic, atât în ceea ce priveşte deplasarea pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.

Modernizările aduse acestui tanc au avut ca obiect fiabilizarea agregatului energetic şi a sistemului de frânare, precum şi a instalaţiei de transmisiuni.

d

Acest tip de tanc este de categorie mijlocie, având în compunere un echipaj format din 4 militari.

Dotat cu un motor foarte puternic, tancul românesc dezvoltă o viteză maximă pe şosea de 60 km/h. Panta maximă de urcare este de 32 de grade. Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lăţime maximă de 700 m şi o adâncime de 5 m.

Ca armament, Tancul TR 85 M1 „Bizonul” este dotat cu un tun calibru 100 mm,  semiautomat, mecanic, cu ţeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de aproximativ 14,6 km.

GEPARD, arma antiaeriană blindată

Apoi este rândul GEPARD-ului să intre în paradă. Este un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea.

Misiunea tactică a sistemului de artilerie antiaeriană GEPARD este angajarea luptei împotriva avioanelor şi elicopterelor care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cât şi împotriva blindatelor. Datorită mobilităţii ridicate şi timpului foarte scurt de reacţie, acest sistem poate asigura protecţia în câmpul de luptă, în special a unităţilor blindate.

e

Armamentul  constă în două tunuri automate de calibrul 35 mm, fiecare având o cadenţă de tragere de 550 de lovituri pe minut şi două radare, unul de cercetare şi unul de urmărire.

Radarul de cercetare are o rază de acţiune de 15 kilometri şi poate funcţiona din mişcare, datele fiind actualizate în fiecare secundă. Recunoaşterea amicului/inamicului se realizează automat prin radarul de urmărire care transmite datele referitoare la ţintă sistemului de conducere a focului orientând automat armamentul din dotare.

HAWK, şoimii care vânează avioane inamice

Apoi intră în Piaţa Arcului de Triumf detaşamentul de rachete sol-aer HAWK din compunerea Brigăzii 1 „General Nicolae Dăscălescu”, Sistemul este interoperabil cu armatele ţărilor NATO şi execută instrucţia pentru apărarea aeriană a României prin exerciţii de o complexitate deosebită, alături de partenerii străini.

Convoiul de tehnică HAWK este format din şase autospeciale de transport rachete, având ataşate câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu. Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă.

e

Sistemul HAWK dispune de un sistem de comandă-control de ultimă generaţie şi are o mobilitate mare în câmpul tactic, precum şi o putere de foc redutabilă. Sistemul este compatibil cu sistemul de rachete sol-aer PATRIOT, realizând în comun o apărare stratificată acţionând  alternativ în funcţie de altitudinea la care se află ţinta.

România va achiziţiona anul acesta primul sistem PATRIOT, urmând ca în anii următori să mai cumpere încă 6 sisteme, toate având modernizări de ultimă generaţie.

În 2016, o baterie HAWK a participat pentru prima dată alături de o baterie PATRIOT din cadrul Forţelor Terestre ale S.U.A., la exerciţiul bilateral româno-american PATRIOT SHOCK V.

Sistemul SOCAT face din IAR 330 PUMA un elicopter de atac

Dacă vremea o va permite va veni şi unul dintre momentele de vârf ale paradei- trecerea aeronavelor forţelor aeriene. Se va vedea o formaţie de 5 elicoptere IAR 330 PUMA urmată de o alta formată din 4 elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT. În urma modernizării cu varianta SOCAT (Sistem Optronic de Cercetare şi Anti-Tanc), elicopterele IAR 330 PUMA fac parte din categoria elicopterelor de atac, fiind destinate luptei antitanc.

C-130 HERCULES şi C-27J SPARTAN, cărăuşii Armatei Române

Parada continuă cu o aeronavă C-130 HERCULES din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni).

Este un avion de transport tactic, destinat susţinerii trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian şi evacuare medicală. Aeronava are capabilităţi de transport pe distanţe medii şi lungi, şi a constituit, în ultimii ani, principalul mijloc de susţinere a trupelor proprii aflate în teatrele de operaţii, intervenţie şi ajutor în situaţii de calamităţi naturale.

d

Următoarea formaţie de zbor este alcătuită din trei aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni). C-27J Spartan este un avion de transport de dimensiuni medii, cu capacitate manevrieră şi tactică superioară care a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2010.

Aeronavele au efectuat misiuni de evacuare medicală, misiuni de evacuare a civililor din zone de conflict, transport personal şi materiale în/din teatrele de operaţii, exerciţii naţionale şi multinaţionale, zboruri demonstrative şi de antrenament.

Cu F-16 Fighting Falcon am intrat în lumea bună

Vor mai zbura 3 avioane IAR-99 ŞOIM şi 2 formaţii de zbor cu avioane MIG-21 LanceR dar apogeul va fi atins la aparaţia a două formaţii alcătuite din aeronave F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriene.

e

F-16 Fighting Falcon reprezintă o platformă interoperabilă cu cele NATO şi care a fost testată în luptă. A fost produs în peste 4.500 de exemplare, este în dotarea a 27 de state (din care 10 sunt membre ale NATO), în 80 de baze aeriene, ceea ce asigură accesul la o piaţă foarte dezvoltată a echipamentelor, pieselor de schimb şi serviciilor de sprijin logistic, traduse în costuri de întreţinere avantajoase.

Piloţii Royal Canadian Air Force dislocaţi la Kogălniceanu cu sofisticatele lor CF-188 Hornet

În premieră, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, Forţele Aeriene Regale Canadiene evoluează cu două avioane CF-188 Hornet, din cadrul detaşamentului Air Task Force România, dislocate la Mihail Kogălniceanu în cadrul operaţiunii REASSURANCE.

Începând din data de 31 august 2017, 4 aeronave de tip CF-18 Hornet execută misiuni de poliţie aeriană, alături de aeronavele de tip MiG-21 LanceR, în cadrul operaţiunii REASSURANCE.

e

Dislocarea avioanelor Royal Canadian Air Force în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale NATO pe flancul estic al Alianţei atât în zona de nord, cât şi în zona de sud.

CF-188 Hornet, cunoscut ca şi CF-18, este o aeronavă supersonică, ce poate combate ţinte aeriene şi terestre. Ca aeronavă multirol a Forţelor Aeriene Regale Canadiene, CF-18 este destinată pentru apărarea spaţiului aerian, asigurarea supremaţiei aeriene, suport tactic, testarea şi evaluarea spaţiului aerian, demonstraţii acrobatice şi antrenament.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite