Omul de afaceri Ioan Niculae, audiat în dosarul în care Adriean Videanu este acuzat de abuz în serviciu
0Omul de afaceri Ioan Niculae s-a prezentat, luni, la sediul DIICOT, pentru a lua la cunoştinţă faptul că s-a dispus o expertiză în dosarul în care Adriean Videanu este acuzat de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat.
"Ne-au chemat să ne aducă la cunoştinţă că s-a dispus o expertiză şi ne-a dat un termen până la care să venim cu completări, observaţii la obiectivele de expertiză. (...) Eu ştiu acum două firme străine care iau discount, să nu-i zicem discount, preţ, cu 137 de dolari mai ieftin, e adevărat că-s două firme străine în România şi pentru care nu a început niciun fel de anchetă împotriva lor, iar noi, pentru faptul că am respectat o decizie legală, o lege trecută prin Parlament, suntem chemaţi la DIICOT", a declarat Niculae, la ieşirea din sediul parchetului, citat de Mediafax.
Adriean Videanu este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal, care nu mai pedepseşte infracţiunile de complot şi subminarea economiei, infracţiuni pentru care a fost iniţial pus sub acuzare fostul ministru. Dacă va fi găsit vinovat de săvârşirea acestor fapte, Videanu ar putea fi condamnat la maximum şapte ani de închisoare.
Adriean Videanu a fost pe 20 februarie la sediul DIICOT, însă nu a fost audiat.
Întrebat, la ieşirea din sediul DIICOT, dacă va fi citat de procurori şi fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, Videanu a spus că nu ştie, aceasta fiind o decizie pe care o iau procurorii.
Pedeapsa maximă pe care o riscau Varujan Vosganian şi Adriean Videanu era de 25 de ani de închisoare, însă potrivit noului Cod Penal, aceştia riscă cel mult şapte ani.
Pe 2 septembrie, procurorul General a solicitat Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis, pe 8 septembrie 2013, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală pentru Adriean Videanu.
Videanu, urmărit penal pentru subminarea economiei naţionale
Pe 12 septembrie 2013, Adriean Videanu a fost informat de procurorii DIICOT că este urmărit penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu favorizarea intereselor firmei Interagro.
Videanu declara că, după discuţia cu anchetatorii, că a înţeles că are toate argumentele şi probele necesare dovedirii nevinovăţiei sale în acest dosar, pe care le va înmâna procurorilor pe parcursul anchetei.
Ulterior, pe 30 septembrie 2013, DIICOT a instituit sechestru asigurător pe cinci imobile ale lui Adriean Videanu din Bucureşti, Ilfov şi Constanţa, până la concurenţa sumei de 277 de milioane de lei, pe 66.906 acţiuni de la trei firme şi pe sumele din conturile deschise la două unităţi bancare.
Pe 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covârşitor împotriva cererii procurorului general al Parchetului ICCJ. În aceeaşi zi, Varujan Vosganian şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Economiei.
Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
Procurorii DIICOT susţin că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă "valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal".
Demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societăţii naţionale, au precizat procurorii.
Dosarul este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Jumătate din senatorii prezenţi la şedinţa Comisiei juridice au votat pentru aprobarea cererii procurorului general privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului Varujan Vosganian, iar cealaltă jumătate s-a pronunţat împotriva solicitării, cazul urmând să meargă la plen. Comisia juridică a dat aviz negativ începerea urmării penale faţă de ministrul Economiei.
Fostul ministru Adriean Videanu s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunii de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale. La ieşirea de la audieri, acesta a declarat că procurorii au pus sechestru pe toate averea sa.
Fostul ministru Adriean Videanu a fost audiat joi de procurorii Parchetului General în dosarul în care este cercetat pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Cu această ocazie, preşedintele PDL Bucureşti a fost informat că împotriva sa a fost declanşată urmărirea penală. Aceasta însă susţine că are toate probele şi argumentele pentru a-şi dovedi nevinovăţia.
Videanu, despre avizul lui Băsescu privind anchetarea sa: „Un lucru absolut corect“
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat că preşedintele Traian Băsescu a făcut un lucru „absolut corect“ atunci când a avizat începerea urmăririi sale penale.
Preşedintele României, Traian Băsescu a transmis, duminică, ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, şi Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor. Anunţurile au fost făcute prin două comunicate de presă ale Administraţiei Prezidenţiale.
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat că îşi va da demisia în cazul în care preşedintele Traian Băsescu îi va cere suspendarea în dosarul în care DIICOT îl acuza, împreună cu fostul ministru Adriean Videanu, de subminarea economiei naţionale.
STENOGRAME Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost interceptat de procurori
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost interceptat de procurori în timp ce vorbea cu omul de afaceri Ioan Niculae, pe care este acuzat că l-a favorizat. Procurorii au interceptat negocieri între Adriean Videanu şi Ioan Niculae, pe tema modului în care Niculae şi combinatul său să obţină gaz mai ieftin. În relică, Videanu spune că extrasele apărute în presă sunt scoase din context.
Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, suspectaţi de subminarea economiei naţionale
Procurorul general a solicitat luni Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurii pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu. Pentru Vosganian, anchetatorii au nevoie de aviz parlamentar, iar pentru Videanu de la preşedintele României. Cei doi sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale.
Vosganian şi Videanu, un grav paradox judiciar
„Votul din Senat a dovedit nevinovăţia mea”. Aceste cuvinte, rostite de Varujan Vosganian după ce colegii săi parlamentari au refuzat cererea procurorilor DIICOT de a aviza începerea urmăririi sale penale, conţin o gravă eroare de judecată - de mirare la un literat fin ca domnul Vosganian, dar perfect explicabilă la un om care stă în politică de 23 de ani. Literatul fin este complet intoxicat de politician.