O delegaţie a Lockheed Martin va veni în România pentru planul privind centrul de mentenanţă F-16

0
Publicat:

O delegaţie a companiei americane Lockheed Martin va veni în vizită în România în luna ianuarie a anului viitor în vederea discutării unui plan de acţiune cu termene clare privitor la realizarea în România a unui Centru regional de mentenanţă F-16, a declarat ministrul Economiei, Radu Oprea.

Avioanele F-16 vor fi întreținute în România
Avioanele F-16 vor fi întreținute în România

El a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria despre acţiunile concrete convenite în urma discuţiilor purtate cu companii americane, între care şi Lockheed Martin, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o recent în SUA alături de premierul Marcel Ciolacu.

"Pot să vă spun că în a treia săptămână din luna ianuarie, deci la începutul anului, vicepreşedintele Lockheed Martin, care răspunde de cooperare industrială şi de relaţiile internaţionale, va fi în România. Va fi la Cluj, pentru semnarea unui acord, memorandum, protocol, nu ştiu exact care este forma actului respectiv, în care Lockheed Martin cooperează cu Universitatea în domeniul Inteligenţei Artificiale, dar în acelaşi timp va fi şi la Bucureşti pentru a începe împreună demersurile de constituire a acestui Centru regional de mentenanţă pentru ceea ce produce Lockheed Martin, nu vorbim doar despre F-16, sunt şi multe alte produse, echipamente ale Lockheed Martin. O parte sunt deja efective la companiile private din industria de apărare. Ne dorim consolidarea, ne dorim extinderea capacităţilor noastre la nivel regional şi atunci probabil că va fi nevoie de extindere a capacităţilor de mentenanţă în România", a declarat Radu Oprea.

El a arătat, citat de agerpres.ro, că reprezentantul Lockheed Martin va veni în România în "ideea de a construi un plan de acţiune foarte clar, cu termene, cu responsabilităţi pentru fiecare dintre părţi, astfel încât acest demers să fie făcut într-un timp cât mai scurt".

Ministrul nu a dorit să avanseze un calendar de realizare a proiectului, dar a punctat modul rapid la care s-au derulat lucrurile în cazul Centrului de pregătire a piloţilor pentru aeronavele F16.

"Aţi văzut cât de repede s-au întâmplat lucrurile cu centrul de pregătire a piloţilor pentru F-16. Şi aici Ministerul Apărării Naţionale a avut un rol determinant", a punctat Oprea.

El a mai adăugat că este prea devreme pentru a se discuta despre valoarea investiţiilor în centrul de mentenanţă.

"Suntem în etapa de a identifica exact nevoile regionale şi de aici vom avea toate informaţiile", a precizat Oprea.

Din punct de vedere al experților, un astfel de centru de mentenanță în România s-ar traduce într-o mai mică perioadă de indisponibilizare a avioanelor de luptă atunci când trebuie să treacă prin lucrările de întrețienere curentă. Apoi, lucrările periodice de modernizare se vor face tot în România, cu reducerile de costuri aferente. Ulterior, capabilitatea nou înfiinţată ar putea asigura suportul operaţional şi pentru alte aeronave F-16 aparţinând statelor din Europa Centrală şi de Est.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 avioane F-16 Fighting Falcon, adică o escadrilă, în configurație M5.2R, iar recent au ajuns în țară primele trei din cele 32 de astfel de aeronave (în configurație M6.5.2) achiziționate din Norvegia. În final, România va avea trei escadrile de F-16 la Feteşti, Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu. După 2025, toate cele trei escadrile vor executa misiuni de pe cele trei baze aeriene. În timp, toate aceste avioane vor fi aduse la o la configurație superioară, M6.6, în urma unor lucrări realizate la Aerostar și Romaero.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite