O asistentă, ţap ispăşitor în cazul pacientei transfuzate cu alt sânge. Paveliu: „Amenda, o glumă proastă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistenta care a încurcat etichetele de pe probele de sânge a fost amendată cu 700 de lei
Asistenta care a încurcat etichetele de pe probele de sânge a fost amendată cu 700 de lei

Ministerul Sănătăţii a găsit ţapul ispăşitor în cazul transfuziei greşite de la Spitalul CF2. Asistenta medicală care ar fi încurcat etichetele de pe probele de sânge a fost amendată cu 700 de lei, adică 60% din salariu. Specialiştii afirmă însă că sancţiunile ar trebui să vizeze în primul rând conducerea spitalului, care a permis funcţionarea neautorizată a a unităţii de transfuzii, dar şi responsabili din Direcţia de Sănătate Publică.

Autorităţile aplică primele sancţiuni în cazul pacientei de 39 de ani care a intrat în comă după ce i-a fost făcută o transfuzie greşită la Spitalul CF2. Asistenta medicală care ar fi încurcat eprubetele de sânge a primit o amendă echivalentă cu 60% din salariul pe o lună, adică 700 de lei. 

Audiată la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, asistenta a susţinut că medicul anestezist are şi el partea lui de vină. Prin urmare, DSP va sesiza Colegiul Medicilor în legătură cu un posibil caz de malpraxis al medicului anestezist.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii precizase că vina pentru transfuzia greşită ar putea fi „împărţită”. „Nu pot să spun că e vorba de o singură persoană, s-ar putea ca vina să fie împărţită, e posibil să se aplice mai multe sancţiuni“, a spus, marţi, Laurenţiu Colintineanu.
Inspectorii sanitari ai DSP Bucureşti au luat, marţi, la puricat registrele din Unitatea de transfuzie a Spitalului CF 2 , unde trebuiau înregistrate, potrivit legii, transfuziile, distribuirea pungilor cu sânge sau produse sanguine. Tot marţi, la spital au fost şi procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Aceştia au deschis o anchetă paralelă în care fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporal din culpă.

Paveliu: Amenda pentru asistentă este o glumă proastă

Specialiştii în Sănătate Publică susţin că prin amendarea asistentei medicale nu s-a urmărit decât găsirea unui ţap ispăşitor. Adevăraţii vinovaţi ar fi cei din conducerea spitalului, care au permis funcţionarea ilegală a unităţii de transfuzii, dar şi inspectorii DSP, care aveau atribuţii de control şi nu şi le-ar fi exercitat.

„Ancheta nu trebuie să se oprească la asistentă sau la spital, ci trebuie să ajungă până la nivelul DSP. O sancţiune administrativă o dai cu rol de corecţie, dar în cazul de faţă ce să mai corectezi? Amenda pentru asistentă este o glumă proastă“, a declarat, pentru „Adevărul“, medicul Sorin Paveliu.

În plus, afirmă specialistul, Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să aplice sancţiunile, nu Direcţia de Sănătate Publică. „DSP nu avea competenţa de a se pronunţa în acest caz, pentru că este parte. DSP avea obligaţia să controleze şi să reacţioneze la faptul că secţia de transfuzii a spitalului nu avea toate aprobările. Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să aplice sancţiuni sau să delege alţi inspectori care nu sunt legaţi de DSP Bucureşti. Şeful DSP ar fi trebuit să facă plângere penală, dar sunt convins că nu a făcut, pentru că astfel s-ar fi incriminat singur“, a spus Paveliu.
Acesta subliniază că situaţia de la Spitalul CF 2 ar fi putut fi preîntâmpinată dacă Ministerul
Sănătăţii şi-ar fi făcut datoria.

„Atunci când a apărut cazul de la Spitalul de Arşi, unde funcţiona, de asemenea, un compartiment de transfuzii neautorizat, ministerul avea obligaţia să dispună un control tematic pentru a se stabili dacă mai sunt astfel de situaţii în spitale. Acest incident putea fi oprit dacă s-ar fi făcut acel control. Reprezentanţii MS ştiu că în spitale sunt nenumărate secţii care nu sunt autorizate pentru că nu îndeplinesc condiţiile, dar situaţia asta se tolerează. Problema de fond este că sunt nenumărate centre de transfuzie neautorizate în spitale pentru că politica ministerului nu a fost îndreptată spre asigurarea nevoilor de sânge. În disperare de cauză, spitalele fac astfel de încropeli pentru a asigura cazurile grave. Ministerul are obligaţia de a preîntâmpina situaţii care nu ar trebui să existe şi să le îndrepte, să adopte o politică pentru asigurarea necesarului de sânge“, a arătat Sorin Paveliu.

Specialişti: Caz tipic de malpraxis

Cazul de la Spitalul CF 2 este un caz tipic de malpraxis, pentru care ar trebui să plătească, în primul rând unitatea medicală, afirmă specialiştii.
„Trebuie făcută o analiză mult mai complexă. Managerul are şi el vina lui, pentru că a lăsat să funcţioneze unitatea de transfuzii care nu se încadra în criteriile de acreditare. Deci, vina aparţine şi managerului, care a indus în eroare şi Casa de Asigurări, încheind contract pentru aceste servicii“, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Medicul Sorin Paveliu are aceeaşi opinie, punând accentul pe răspunderea penală a managerului spitalului în acest caz.

„Este un caz clar de malpraxis. Dar principalii vinovaţi nu sunt medicul şi asistenta, ci spitalul. Vina în totalitate aparţine spitalului, adică directorul nu ştia că unitate de transfuzii funcţionează ilegal? Evident că ştia. Răspunderea civilă este indubitabil a spitalului, iar răspunderea penală ar trebuie să meargă spre manager, dar şi spre DSP, care cunoştea situaţia. La noi nimeni nu răspunde, iar oamenii mor cu zile“, a spus medicul Sorin Paveliu.

MS: Nu au fost respectate procedurile medicale

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, situaţia ivită la spitalul CF2 din Capitală când o pacientă a primit o tranfuzie cu o grupă de sânge greşită este consecinţa faptului că procedurile medicale în materie nu au fost respectate, aşa cum nu au fost respectate nici la Spitalul de Arşi. „La Spitalul de Arşi grupa de sânge a fost determinată greşit, în timp ce la Spitalul CF2  determinarea s-a făcut corect, doar că au fost încurcate eprubetele, astfel încât sângele pentru pacienta A a ajuns la pacienta B“, a explicat Colintineanu diferenţa între cele două evenimente.
Cum procedura medicală în materie prevedea ca munca asistentei medicale să fie controlată şi de un medic, reprezentanţii DSP Bucureşti au sesizat Colegiul Medicilor pentru a se stabili cine, alături de asistenta medicală, se face vinovat de această încurcătură cu consecinţe grave.

Spitalul, amendat cu 30.000 de lei

Centrul de transfuzii al Spitalului Căi Ferate 2 funcţiona fără avize, au stabilit inspectorii sanitari ai Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, care a făcut un control la unitatea medicală după izbucnirea scandalului. S-a mai constatat că în spital nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operaţii. Ca urmare a acestor nereguli, Spitalul CF 2 a fost amendat cu 30.000 de lei.

Care este procedura în cazul administrării de sânge

După situaţia ivită la Spitalul de Arşi, dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a explicat pentru „Adevărul“ care este procedura prin care un pacient care are nevoie de sânge ajunge să-l primească. Potrivit acestuia, stabilirea indicaţiei administrării de sânge vine de la medicul curant. Apoi, asistenta de la punctul de transfuzie este obligată să preleveaze un eşantion de sânge şi să stabilească grupa, medicul fiind acela care verifică corectitudinea muncii asistentei. Următorul pas este pregătirea flaconului cu sângele necesar, după care se mai face încă o dată testul de compatibilitate între grupa de sânge a pacientului şi cea din flaconul care urmează a fi administrat de către asistentă şi medic. Administrarea efectivă a sângelui este pasul cu numărul cinci şi are loc sub supravegherea asistentei şi a medicului. Ultima etapă – cea de-a şasea – este monitorizarea efectelor postransfuzionale care pot implica frisoane, icter sau alte probleme de sănătate.

Pacienta a văzut că-i este transfuzat alt sânge

Pacienta care se zbate acum între viaţă şi moarte a fost operată marţi de cancer de col uterin în faza incipientă. O procedură de rutină, care nu ar fi trebuit să pună probleme medicilor. Pentru că în timpul intervenţiei pacienta a sângerat, acesteia i s-a făcut o transfuzie. Culmea, pacienta care era conştientă le-a atras atenţia medicilor că primeşte sânge dintr-o grupă greşită, dar personalul medical nu a avut nicio reacţie. La o oră dupa intervenţie, în secţia ATI femeia a suferit o hemoragie puternică, iar cadrele medicale i-au administrat din nou sânge. Ulterior, starea pacientei s-a degradat, iar familia i-a acuzat pe medici că au încercat să ascundă greşeala. „Este în continuare într-o condiţie destul de gravă. S-au ameliorat parametrii biologici şi cei respiratori. De circa o oră a fost detubată. Va fi o evoluţie îndelungată (...) Sperăm că va rămâne detubată. Deocamdată respiră bine", spunea luni managerul interimar al unităţii medicale, Dragoş-Virgil Daviţoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite