UPDATE Asistenta de la CF2 care i-a transfuzat alt sânge unei paciente, amendată cu 700 de lei. Ministerul Sănătăţii: Sunt mai mulţi vinovaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia a fost internată la Spitalul Clinic CF2, însă a fost transferată la Spitalul Universitar
Femeia a fost internată la Spitalul Clinic CF2, însă a fost transferată la Spitalul Universitar

O echipă formată din poliţişti şi procurori s-a prezentat marţi la Spitalul CF2 din Capitală pentru a ridica documente în cazul pacientei care a primit o transfuzie greşită de sânge. Procurorii au deschis un dosar penal pentru o posibilă faptă de vătămare corporală din culpă. La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că ancheta demarată în caz arată că sunt mai mulţi vinovaţi pentru tragedia de la CF2.

UPDATE Asistenta care a greşit transfuzia de sânge a fost amendată cu 700 de lei, sumă ce reprezintă 60% din salariul de bază.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a declarat marţi că Direcţia de Sănătate Publică a formulat o sesizare la Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor în legătură cu un posibil malpraxis.

„Concluziile raportului inspecţiei sanitare din cadrul DSP Bucureşti au rămas identice în ceea ce priveşte unitatea spitalicească şi în ceea ce privesc măsurile pe care le-am comunicat sâmbătă dimineaţa. Apropo de progresul anchetei pot să spun că inspectorii sanitari au cerut de la personalul medical acele note de relaţie, adică de scriere a ceea ce s-a întâmplat. În acest moment se deplasează către Centrul de Transfuzii Bucureşti pentru a verifica registrele aferente transfuziilor din spital împreună cu specialştii de la centru”, a declarat Coltineanu pentru Digi24.

De asemenea, acesta a adăugat că în acest caz vina ar putea fi împărţită, nefiind o singură persoană vinovată.

„După ce vor formula concluziile se vor deplasa la Spitalul CF2 pentru a aplica sancţiunile ce vor considera că se impun în cazul personalului medical. Nu pot să spun că e vorba de o singură persoană, s-ar putea ca vina să fie împărţită, vom vedea ce vor arăta concluziile inspectorilor, e posibil să se aplice mai multe sancţiuni în această după-masă. Direcţia de Sănătate Publică a formulat o sesizare ieri apropo de un posibil caz de malpraxis, rămâne ca Colegiul să ancheteze şi să formuleze concluziile”, a spus Laurenţiu Colintineanu.

   

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi Poliţia Transporturi s-au prezentat marţi la Spitalul CF2 din Capitală pentru a ridica mai multe documente. 

Acţiunea are loc în dosarul privind cazul femeii care a primit o transfuzie greşită de sânge şi în care se fac cercetări pentru vătă mare corporală din culpă.

Pacienta, în vârstă de 39 de ani, a fost internată cu diagnosticul de cancer col uterin la Spitalul CF 2. În momentul transfuziei de sânge, ea ar fi primit grupa AB4 pozitiv, deşi  avea grupa 0 pozitiv. 

Informaţia privind transfuzia greşită ar fi fost comunicată medicilor chirurgi abia în seara zilei 28 iulie, când pacienta a avut o hemoragie puternică.

Ulterior, pe 29 iulie, aceasta a fost transferată la Spitalul Universitar, fiind în comă indusă, iar pe 1 august a fost detubată.

„Pacienta este în continuare într-o condiţie destul de gravă, De o oră (la ora 11.30 - n.r.) este detubată. Nu am mai transfuzat-o. Deocamdată respiră bine, cred ca va mai fi nevoie de măcar o şedinţă de dializă”, au declarat luni reprezentanţii Spitalului Univseritar care au precizat că femeia este internată tot pe Secţia de Terapie Intensivă.

Spitalul CF2 ar putea fi dat în judecată

Soţul femeii a declarat că urmează să se consulte cu un avocat pentru a stabili pe cine va da în judecată, respectiv pe medicii care au comis eroarea sau unitatea spitalicească. 

„Sâmbătă când m-am reîntâlnit cu băiatul meu, pe care l-am adus înapoi de la munte, copilul a făcut o criză de plâns şi prin ce-am trecut aseară nu doresc nimănui să treacă. Pentru toate aceste chestii şi probabil altele, pe care o să le aflu în perioada următoare, cred că aceia care se fac vinovaţi de lucrurile astea vor trebui să plătească”, a declarat bărbatul pentru Digi24.

Ce spune DSP Bucureşti

Inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti au arătat, în raportul transmis Ministerului Sănătăţii după controlul de la Spitalul Clinic CF2, că femeii de 39 de ani operate de cancer la colul uterin i s-a administrat o grupă de sânge greşită din cauza unei erori de etichetare a asistentei care i-a prelevat sânge pentru testul pretransfuzional.

„Documentele puse la dispoziţia inspectorilor sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti atestă că proba de sânge pentru testul pretransfuzional a fost prelevată de o asistentă medicală de la o pacientă cu grupa AB4 pozitiv şi etichetată cu numele pacientei de 39 de ani - transferată între timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti - care are grupa de sânge O I pozitiv. Astfel, pacientei i-a fost administrată o unitate de sânge (masă eritrocitară) AB4 pozitiv, deşi grupa acesteia de sânge este O I pozitiv”, arată un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii. 

Ancheta inspectorilor sanitari arată clar existenţa unei erori de etichetare a testelor pretransfuzionale. Există semne paraclinice evidente care indică un diagnostic de hemoliză severă în urma administrării unei unităţi de sânge dintr-o grupă greşită.

„Cu toate acestea, din documente nu poate fi confirmată hemoliza severă pentru că nu a fost efectuat testul COOMBS, nefiind trimisă o probă la Centrul de Transfuzii Sanguine al Municipiului Bucureşti”, potrivit sursei citate.

Spitalul amendat, pentru că unitatea de transfuzii nu este autorizată

În urma verificărilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei. Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea măsurilor de autorizare a unităţii de transfuzii, în termen de 15 zile, având în vedere că deficienţele de dotare sunt minore, iar restul de măsuri ce trebuie luate se referă la procedurile interne. La expirarea termenului de 15 zile, inspectorii sanitari vor face o nouă verificare a UTS.

Filmul evenimentelor, descris de DSP

În data de 26 iulie, o pacientă în vârstă de 39 de ani a fost operată la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti. Diagnosticul la internare al acesteia a fost cancer col uterin, mai precis neoplasm de col uterin în stadiu incipient. În timpul operaţiei a existat o sângerare în limitele normale ale procedurii aplicate de echipa de chirurgi (operaţia Wertheim), iar pacientei i s-a efectuat o transfuzie.

La aproximativ o oră şi jumătate după intervenţia chirurgicală s-au instalat primele semne de şoc hemoragic şi hematurie. Pacienta a fost transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare şi a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii. Pacienta era conştientă la acel moment şi a indicat ea însăşi faptul că are grupa sanguină O I pozitiv. Atunci a fost realizată eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetată indicând ulterior grupa corectă. Echipa de chirurgi şi ginecologi a fost nevoită să intervină chirurgical din nou pentru a opri sângerările masive ale pacientei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite