Noul Cod Rutier. Informaţii false circulă pe internet. Nu se schimbă amenda pentru centură sau vorbitul la telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amenda pentru vorbitul la telefon nu se modifică
Amenda pentru vorbitul la telefon nu se modifică

Noul Cod Rutier. Şoferii care au văzut noul cod rutier şi ştirile despre acesta au fost panicaţi de o informaţie falsă apărută în presă acum câteva zile. Astfel, se spunea că amenda pentru vorbitul la telefon şi pentru nepurtarea centurii de siguranţă ar fi de 1.600 de lei. Din fericire pentru şoferi, Noul Cod Rutier nu prevede acest lucru.

Şoferii au fost panicaţi în ultimele zile de informaţii false apărute pe internet privind modificările la Noul Cod Rutier. Potrivit acestor ştiri false, care se bazau pe proiecte de lege respinse, amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranţă şi pentru vorbitul la telefon ajungeau până la 1.600 de lei.

Informaţia este falsă şi vă vom explica de ce nu se aplică.

Noul Cod Rutier. Amenzile pentru telefon şi centură nu se schimbă

Oficialii Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Române au informat informaţiile apărute în presă şi pe diverse site-uri, care spuneau că amenda pentru vorbitul la telefon ar fi de 1.600 de lei.

De asemenea, site-urile respective vorbesc de faptul că modificările ar intra în vigoare de astăzi.

Informaţia falsă privind Noul Cod Rutier a apărut de la o ştire din 2013, despre un proiect de lege lansat de Ministerul de Interne, în timpul mandatului ministrului Radu Stroe, care prevedea schimbarea clasei de amendă pentru nepurtarea centurii de siguranţă şi pentru vorbitul la telefon.

Conform acelui proiect, amenzile erau trecute din clasa a I-a de amendă (2-3 puncte), până în clasa a IV-a (720 - 1.600 de lei). Din fericire pentru şoferi, acel proiect de lege a fost respins de către Senat şi nu se aplică astăzi. Amenda maximă la clasa I este de 225 de lei. 

Noul Cod Rutier. Ce se modifică totuşi

Noi modificări aduse Codului Rutier vor intra în vigoare începând cu 14 februarie. Noile reglementări se adresează şoferilor care transportă copii mai mici de 3 ani sau mai scunzi de 135 de centimetri, în vehicule care nu sunt echipate corespunzător. Conducătorii auto care nu respectă aceste indicaţii riscă sancţionarea cu 4-5 puncte amendă, dar şi cu 3 puncte de penalizare. Aceste modificări vor intra în vigoare pe 14 februarie.

Mai exact, „copiii care au o înălţime de până la 135 de centimetri pot fi transportaţi în autovehicule care au sisteme de siguranţă pentru şofer şi pasageri numai dacă sunt fixaţi/prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii”, arată avocatnet.ro.

Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru copiii care au peste 135 de centimetri înălţime, însă pentru aceştia mai există şi varianta purtării centurii de siguranţă.

Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

„Aceste dispozitive pot fi instalate pe locurile din spate ale autovehiculului, precum şi pe locul din faţă al pasagerului. Cu toate acestea, instalarea pe locul din faţă este permisă doar dacă instrucţiunile dispozitivului de fixare permit acest lucru şi doar dacă airbagul corespunzător locului este dezactivat ori dacă automobilul nu este echipat cu airbag pentru acel loc”, se arată în lege.

De asemenea, atât obligaţia folosirii dispozitivului de fixare, cât şi cea a folosirii centurii de siguranţă nu se aplică dacă minorul în cauză este scutit de un medic de la purtarea acestor sisteme de siguranţă. În această situaţie, copiii pot fi transportaţi doar pe scaunele din spate şi, dacă aceştia au mai puţin de trei ani, trebuie supravegheaţi de o altă persoană în afară de şofer.

Şoferii care nu respectă aceste prevederi vor fi sancţionaţi 4-5 puncte-amendă şi 3 puncte de penalizare. Reamintim că un punct amendă este echivalentul a 10% din salariul minim brut, astfel că, începând cu data de 1 ianuarie 2015 un punct-amendă reprezintă, valoric, 97,5 de lei.

Din septembrie 2014, şoferii sunt obligaţi să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centura de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. Totodată, a fost interzisă transportarea copiilor în vârstă de până la trei ani în autovehicule neechipate cu sisteme de siguranţă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite