MOTIVARE Mihail Vlasov a fost achitat în dosarul ONRC deoarece legea penală nu incriminează rugăminţile
0Curtea de Apel Bucureşti arată, în motivarea de achitare a lui Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, că ex-deputatul Mircea Grosaru nu citise proiectul legislativ pe care l-a iniţiat şi că rugăminţile lui Vlasov către acesta nu reprezintă o infracţiune.
„În urma coroborării materialului probator administrat în cauză, Curtea consideră că acesta nu îndeplineşte standardul de probatoriu necesar pentru existenţa convingerii dincolo de orice îndoială că inculpatul Mihail Vlasov a săvârşit fapta pentru care a fost trimis în judecată” este concluzia la care a ajuns judecătoarea Adriana Elena Bălan de la Curtea de Apel Bucureşti după audierea mai multor martori.
Judecătoarea consideră că probele în acuzarea lui Vlasov „nu au un caracter cert, nu sunt decisive sau sunt incomplete, lăsând loc unei nesiguranţe în privinţa vinovăţiei sale”.
Magistratul mai arată că, din conţinutul convorbirilor telefonice s-a constatat că deputatul Mircea Grosaru „nici măcar nu lecturase textul de act normativ şi nici nu înţelesese logica acestui demers pe care se angajase prin propria semnătură să îl susţină”.
Judecătoarea Bălan mai susţine că rechizitoriul este lapidar în a explicita dacă contraprestaţia pe care trebuia să o îndeplinească deputatul Mircea Grosaru se rezuma doar la semnarea iniţiativei legislative sau şi la alte demersuri parlamentare ulterioare.
"Caracterul echivoc al rechizitoriului este demonstrat de modalităţile diferite în care se presupune că a fost săvârşită infracţiunea de dare de mită de către inculpatul Mihail Vlasov. Astfel, dacă, la începutul rechizitoriului, Parchetul reţine săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de dare de mită în modalitatea oferirii funcţiei de arbitru deputatului Mircea Grosaru în schimbul susţinerii proiectului de act normativ, ulterior desemnându-l arbitru în litigii comerciale de competenţa Curţii de Arbitraj, pe parcursul rechizitoriului se avansează modalitatea pretinderii funcţiei de arbitru de către deputatul Mircea Grosaru urmată de acceptarea din partea inculpatului Mihail Vlasov, în schimbul susţinerii proiectului de act normativ pentru ca, în finalul rechizitoriului, în partea consacrată încadrării juridice să se indice o altă modalitate de săvârşire a faptei, sub forma promisiunii făcute deputatului de către inculpat de numire în funcţia de arbitru”, se mai arată în motivare.
În final, magistratul arată că „legea penală nu incriminează demersurile, rugăminţile, insistenţele, recomandările care s-au manifestat în cauză, atât din partea inculpatului Mihail Vlasov, cât şi din partea deputatului Mircea Grosaru, în maniera reţinută de instanţa. În atare condiţii, apreciem că răspunderea penală a inculpatului Mihail Vlasov nu poate opera în lipsa unor probe care să certifice că a săvârşit infracţiunea de dare de mită”.
Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihail Vlasov a fost achitat, în aprilie, în dosarul în care este acuzat de intervenţii pentru promovarea în Parlament a unui proiect de act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti nefiind definitivă.
Sentinţa a fost contestată la instanţa supremă, care va da o decizie definitivă în acest dosar.
Mihail Vlasov a fost trimis în judecată de procurorii DNA în acest dosar în iunie 2015, fiind acuzat că, în februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, i-a cerut unui deputat să promoveze un proiect de act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Dosarul s-a judecat din iulie 2015 la Curtea de Apel Bucureşti, iar sentinţa a fost dată după nouă termene de judecată şi două amânări de pronunţare.
Proiectul de act normativ era intitulat "Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului", iar iniţiatori au fost deputaţii Aurel Vainer, Mircea Grosaru, Florin Iordache, Alina Gorghiu, Attila Marko şi senatorul Klarik Laszlo-Attila.
Procurorii susţin că scopul era acela ca iniţiatorii să-şi convingă colegii de partid să susţină proiectul. Mai mult, din discuţiile interceptate de anchetatori rezultă că Mihail Vlasov a intervenit pentru această iniţiativă legislativă la parlamentari care erau şi arbitri la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, printre care Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer.
La ultimul termen de judecată, din 7 martie, a fost audiată ca martor co-preşedintele PNL, deputatul Alina Gorghiu. Aceasta a arătat că deputatul Florin Iordache i-a solicitat să semneze propunerea legislativă privind activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului, precizând că iniţiativa legislativă nu i se pare una de natură să genereze vreun prejudiciu.
Procurorii DNA îl acuză pe Mihail Vlasov de dare de mită şi de iniţierea unei campanii pentru obţinerea sprijinului politic pentru că proiectul să fie adoptat.
Într-o discuţie telefonică interceptată de anchetatori, Mihail Vlasov îi indică lui Florin Iordache parlamentarii care să semneze propunerea legislativă, printre care sunt Alina Gorghiu, Ion Chelaru şi Mircea Grosaru (decedat în februarie 2014).
Deputatul Alina Gorghiu a dat o declaraţie de martor şi în faza de urmărire penală a cauzei, în februarie 2015. Ea arăta în declaraţia dată la DNA că nu a discutat cu deputatul Mircea Grosaru despre iniţiativa legislativă, însă s-a întâlnit cu acesta la Curtea de Arbitraj şi a presupus că a fost numit arbitru.
Procurorii au susţinut, în rechizitoriu, că Mihail Vlasov îşi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, iar scopul era “controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrului Comerţului”.
Mihail Vlasov i-ar fi promis deputatului Mircea Grosaru căruia îi ceruse susţinerea pentru promovarea şi adoptarea proiectului de act normativ, la cererea parlamentarului, că îl va numi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.
"În baza înţelegerii anterioare, inculpatul Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a şedinţei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea deputatului de acordare a funcţiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului şi a votat alături de aceştia numirea deputatului respectiv în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR", au mai arătat anchetatorii.