Momentul în care soldaţii ucraineni distrug o dronă rusească cu un sistem de rachete britanic VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldatul ucrainean care a lansat racheta Martlet FOTO captură video
Soldatul ucrainean care a lansat racheta Martlet FOTO captură video

Marea Britanie a trimis Ucrainei ca ajutor numeroase lansatoare antiaeriene Starstreak, iar printre interceptorii livraţi se numără şi rachetele Martlet.

Un nou clip video de pe front ilustrează exact momentul când un soldat ucrainea foloseşte un lansator cu o rachetă Martlet şi trage asupra unei ţinte aeriene despre care se spune că ar fi fost o dronă de recunoaştere Orlan-10.

Racheta pleacă din lansator, face o curbă pronunţată în aer la câţiva metri deasupra solului şi apoi o ia în sus unde, la distanţă de câteva secunde, explodează în momentul interceptării. La sol soldaţii ucraineni strigă în semn de victorie.

Ucrainenii din imagine folosesc un lansator portabil folosit şi de sistemul Starstreak, dar racheta folosită pentru interceptare este racheta Martlet, o rachetă cu un corp uşor diferit şi mai lentfaţă de Starstreak - Mach 1,5 în loc de 3, dar cu un focos unitar care se descurcă mai uşor împotriva dronelor mici decât tripla săgeată a rachetei Starstreak.

Martlet este rachetă uşoară de tipul multirol dezvoltată de Thales pentru regatul Unit care poate fi folosită în mai multe combinaţii: sol-aer, aer-sol sau sol-sol.

Racheta are un focos de doar 3 kilograme şi are o rază operaţională de 8 km. Racheta este ghidată optic sau prin laser către ţintă de către lansator, iar în faza terminală se bazează pe ghidaj în infraroşu.

De altfel, în ultimele zile, Ucraina a avut ceva succes în a intercepta şi doborî sau recupera drone de recunoaştere Orlan-10 folosite de ruşi.

Rusia se laudă cum foloseşte în războiul din Ucraina dronele Orlan-10

Ministerul rus al Apărării a făcut un film de prezentare pentru drona multifuncţională Orlan-10, folosită în „operaţiunea militară specială” din Ucraina în special pentru culegerea de informaţii.

„În timpul operaţiunilor de luptă, echipajele Orlan-10, în ciuda interferenţelor electronice ale inamicului, desfăşoară zboruri de recunoaştere la nivel tactic pentru coordonarea acţiunilor între diferite tipuri de echipament militar şi armament”, se arată în descrierea clipului.

Dronele Orlan-10 sunt folosite pentru identificarea şi categorisirea ţintelor, fiind echipate cu instrumente optice şi în spectrul radiaţiei termice.

„Echipajele înregistrează constant şi retransmit poziţiile forţelor armate ucrainene. Inamicul se ascunde în zone civile, folosindu-le drept „scuturi umane”, poziţii de luptă în zone rezidenţiale”, susţine ministerul rus al Apărării.

„Dronele nu fac doar recunoaştere. Operatorii le folosesc şi să controleze coridoarele pe unde forţele ruseşti scot refugiaţii din zonă şi în lungul drumurilor pe unde trec convoaiele umanitare. Dronele Orlan lucrează non stop, la fel şi operatorii lor”, mai susţine Ministerul rus al Apărării.

Orlan-10, o dronă tactică pentru recunoşterea şi identificarea ţintelor, model intrat în dotarea armatei ruse din 2010

Sistemul de drone Orlan-10 este un tip de aeronavă fără pilot dezvoltat de Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg pentru Forţele Armate Ruse. Dronele sunt folosite de obicei în grupuri de două-trei pentru misiuni de supraveghere la altitudini de 1.000-1.500 de metri.

Circa 1.000 de astfel de drone ar fi fost construite în diverse configuraţii încă din 2010, iar ele au fost folosite şi în Siria, Libya şi Nagorno-Karabakh.

Dronele au o greutate de circa 15 kg, sunt lansate printr-o catapultă şi aterizează printr-un sistem cu paraşută care se declanşează automat.

Dronele Orlan-10 pot atinge viteze de până la 150 km/h, au o rază operaţională de circa 140 de km dar poate zbura şi până la 600 de km. Dronele pot atinge altitudini de 5.000 de metri şi au o autonomie de circa 16 ore.

Orlan-10, modelul de dronă prăbuşit în România în Bistriţa-Năsăud

Acelaşi model de dronă s-a prăbuşit în România în urmă cu câteva săptămâni, când autorităţile de la noi ziceau că e doar „un aeromodel”.

Ulterior, ministrul Apărării Vasile Dîncu a recunoscut că drona căzută în Bistriţa „era de cercetare-informaţii”, dar susţinea că „era veche” şi că e o jucărie de dronă.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Norvegia a livrat Ucrainei aproximativ 100 de rachete antiaeriene de tip Mistral

Marea Britanie trimite Ucrainei vehicule blindate lansatoare de rachete Stormer FOTO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite