Mircea Pop, fost director al CNANDR, găsit în conflict de interese. El a fost denunţat la Parchet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Pop, fostul director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), este suspectat că s-ar fi aflat în conflict de interese după ce ar fi semnat un act adiţional la contractul de consultanţă pentru Autostrada Arad-Timisoara-Lugoj. Prin acest act, contractul a fost extins cu 29 de luni, iar valoarea a crescut cu aproape 2 milioane de euro. În acest caz au fost sesizaţi procurorii din Cluj.

Agenţia Naţională de Integritate precizează că, pe 31 ianuarie 2013, Mircea Pop, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a semnat un act adiţional ce avea ca obiect „extinderea cu 29 luni a  contractului de consultanţă pentru furnizarea serviciilor de proiectare şi supervizare a lucrărilor de construcţie a autostrăzii Arad-Timişoara-Lugoj şi a Variantei de ocolire Arad”. 

De asemenea, ANI mai arată că actul adiţional semnat de Pop a vizat suplimentarea activităţii personalului Consultantului precum şi suplimentarea valorii contractului cu suma de 1.956.182,65 de euro, fără TVA (de la 10.227.694 de euro, fără TVA la 12.183.876,65 de euro, fără TVA), în condiţiile în care S.C. DP Consult S.A. (societate comercială în cadrul căreia Mircea Pop a deţinut  calitatea de acţionar majoritar), avea calitatea de subconsultant pentru Autostrada Arad-Timişoara şi Varianta de ocolire Arad.

Mircea Pop a fost în perioada 25 martie 2011 - 14 iunie 2012 acţionar majoritar al S.C. DP Consult S.A. şi ar fi obţinut în anul 2012 venituri din dividende de la această societate, în valoare de 1.343.222 de lei.

„Deşi la data de 14 iunie 2012 a cesionat acţiunile pe care le deţinea la S.C. DP Consult S.A., în perioada deţinerii funcţiei de director general în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, acesta avea obligaţia de a nu participa la luarea unei decizii care să producă direct sau indirect un folos patrimonial pentru S.C. DP Consult S.A”, arată ANI.

Potrivit legii, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Mircea Pop a fost informat despre procedura de evaluare.

Cine este Mircea Pop

Mircea Pop a condus CNADNR din iulie 2012 până în septembrie 2013, când a demisionat pe fondul unui scandal legat de Bâlea Lac. În august 2013, premierul de la acea vreme, Victor Ponta, anunţase că vrea să-l înlocuiască pe Pop.

„Am găsit o soluţie juridică, şi directorul actual este tot cu delegaţie pentru că altfel, în baza Ordonanţei 109, cea din 2011, ar trebui să mergem la managerii privaţi şi câştigătorul selecţiei pentru manageri privaţi este tot domnul Pop. Şi atunci puteam să-l schimbăm pe domnul Pop cu domnul Pop. Este o ordonanţă proastă. Va rămâne în Consiliul de Administraţie unul dintre cei şapte membri”, spunea atunci Ponta, citat de Agerpres. 

De asemenea, Ponta a explicat că prin schimbarea din funcţie a lui Pop nu a dorit sancţionarea acestuia, ci a decis ca până la înfiinţarea Autorităţii de Autostrăzi un alt de mod de funcţionare al CNADNR.

„Şi mai era un lucru. Am văzut că era legat (Mircea Pop - n.r.), că o să-l cheme pentru dosarul Silaghi. Nu vroiam să stea toată ziua între DNA şi sediul CNADNR. Dacă va fi chemat”, a mai spus atunci şeful Executivului.

Numele lui Pop apare într-un dosar de corupţie

Concret, numele lui Mircea Pop apare în dosarul în care este cercetat omul de afaceri Nelu Iordache. Concret, afaceristul ar fi încercat să-l convingă pe Pop, prin intermediul fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi să nu-i rezilieze contractele.

Mircea Pop apare în dosarul omului de afaceri Nelu Iordache. Acesta ar fi încercat să-l convingă pe fostul şef de la drumuri, prin intermediul fostului ministru al transporturilor, Ovidiu Silaghi să nu-i rezilieze contractele.

„Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este OK şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. Mi-a spus că va lua legătura cu Pop Mircea (n.r. director general CNADNR) a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute”, le-a spus Nelu Iordache procurorilor DNA.

Mircea Pop ar fi urmat să întârzie trimiterea adresei de reziliere a contractelor cu o zi. Trimisă mai târziu decât termenul legal, adresa de reziliere ar fi urmat să fie nulă. Cel care s-ar fi opus, potrivit referatului procurorilor, a fost directorul economic al Companiei Na?ionale, care a sesizat ilegalitatea.

Potrivit DNA, directorul general Mircea Pop stabilise să dea drumul adresei de reziliere în a 15-a zi, respectiv pe data de 23.11.2012, rezilierea fiind transmisă în cea de a 14-a zi, urmare a intervenţiei directorului economic al CNADNR.

Mircea Pop nu este, în prezent, pus sub acuzare.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite