Ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a întâlnit cu ursul în drum spre Bucureşti. Ce reacţie a avut demnitarul - FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Facebook / Tanczos Barna
Imagine: Facebook / Tanczos Barna

Ministrul Mediului Tánczos Barna s-a întâlnit cu un urs în localitatea Bixad din judeţul Covasna, pe care l-a şi fotografiat din maşină. Barna a reafirmat cu această ocazie că susţine ideea de unei OUG cu privire la posibilitatea unei „intervenţii graduale” atunci când urşii sunt observaţi aproape de localităţi sau chiar în interiorul acestora.

„Azi dimineaţă în drum spre Bucureşti m-am întâlnit cu acest urs în localitatea Bixad, Covasna. Nu s-a speriat de maşini şi nici de oamenii trecători. Conform proiectului de ordonanţă şi a procedurilor aferente, dacă «animalul a fost observat ocazional în intravilan» sau «animalul nu se retrage la observarea oamenilor», acest eveniment va putea fi clasificat cu risc redus şi se va putea interveni pe baza procedurii de intervenţie: prin «îndepărtarea prin alungare» din intravilanul localităţii”, a scris pe Facebook ministrul Mediului, după ce a fotografiat ursul.

urs tanczos barna

Tanczos Barna a declarat, vineri, într-un videoclip publicat pe Facebook că este nevoie de o soluţie legislativă urgentă prin care „să eliberăm zona de urşii periculoşi”. 

Acesta spune că „protejarea naturii nu se poate face riscând vieţi omeneşti” şi că măsurile vor fi „graduale”. 

Declaraţia ministului vine după ce premierul Florin Cîţu i-a transmis că vrea să vadă un raport privind atacurile urşilor şi să afle cum procedează alte ţări înainte de a lua o decizie. „Din punctul meu de vedere, ordonanţa nu va fi prea curând”, a spus, marţi, premierul Cîţu.

40 de alerte pe zi cu privire la prezenta urşilor

„Potrivit datelor din iunie, se primesc până la 30-40 de alerte zilnic din cauza atacurilor de urşi în zonă. Practic nu trece nicio zi fără astfel de evenimente. În ultimele zile atacurile urşilor s-au soldat cu mai multe victime în Ţinutul Secuiesc. Medicii s-au luptat pentru viaţa unui bărbat rănit în Săcel timp de 6 ore. Această tragedie e un semnal clar că nu mai putem aştepta. Este tot mai urgent să eliberăm zona de urşii periculoşi. Trebuie să permitem o intervenţie imediată prin adoptarea unui cadru legal în acest sens. Nu am crezut niciodată că sarcina ministerului va fi să salveze vieţi omeneşti. Să fie foarte clar pentru toată lumea: nu este nimic mai important decât viaţa unui om”, a declarat Tanczos Barna, citat de Digi24.

Ministrul Mediului susţine că iniţiativa modificarea legislaţiei va permite intervenţia „graduală”.

„Propunem legislaţie care să permită unui detaşament format din jandarmi şi vânători să îndepărteze un animal periculos prin tranchilizare şi relocare sau prin împuşcare, în cel mult 24 de ore după raportarea atacului, în baza unei proceduri bine stabilite care să evalueze gravitatea situaţiei. Bineînţeles, măsurile vor fi graduale: când un urs intră pentru prima dată într-o zonă populată, trebuie să încercăm mai întâi să îl alungăm. Dacă apare de mai multe ori în acea localitate,  animalul trebuie tranchilizat şi eliberat în sălbăticie, Însă, dacă ursul este periculos, agresiv şi atacă, singura soluţie este împuşcarea animalului respectiv”, spune Tanczos.

Acesta precizează că „protejarea naturii nu se poate face riscând vieţi omeneşti”. 

„Îi înţeleg şi pe cei pentru care ursul nu este un pericol, ci un exemplar frumos de animal sălbatic. Însă, responsabilitatea mea este să îi protejez pe cei care sunt în pericol. Trebuie să acceptăm că aceasta este realitatea. Numărul atacurilor raportate la 112 a crescut la aproape 6.000 în perioada 2016-2021. Mii de animale au fost ucise în ferme. Problema urşilor este atât de gravă încât este nevoie de o intervenţie legislativă cu aplicare imediată. (...) În ultimele zile, atacurile urşilor s-au soldat cu mai multe victime în Ţinutul Secuiesc. Nu mai putem aştepta, trebuie să adoptăm cadrul legal pentru a putea interveni imediat, deoarece nimic nu este mai important decât viaţa oamenilor”, a mai spus Tanczos Barna.

Premierul Florin Cîţu a cerut raport

Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că vrea să vadă un raport privind atacurile urşilor şi să afle cum procedează alte ţări înainte de a lua o decizie în această problemă. 

„Până la o decizie a guvernului aş vrea să văd un raport – şi am cerut acest lucru în şedinţa de sâmbătă cu prefecţii - care să îmi arate exact situaţia reală, să ştiu câte atacuri sunt, câte pagube sunt, câte victime, unde, aş vrea să ştiu pe judeţe, de câte ori s-a sunat la 112. Vreau să am situaţia la zi, înainte să iau o decizie. Nu vreau să iau o decizie pe baza titlurilor din ziare sau... Din punctul meu de vedere, ordonanţa nu va fi prea curând”, a spus Cîţu la TVR 1.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite