Ministrul Mediului: Nu avem mai multe defrişări ilegale, doar mai multe fake news-uri VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Alexe susţine că nu au fost mai multe defrişări ilegale în ultimele săptămâni FOTO Mediafax
Costel Alexe susţine că nu au fost mai multe defrişări ilegale în ultimele săptămâni FOTO Mediafax

Ministrul Mediului denunţă o campanie de dezinformare pe reţelele de socializare în legătură cu aşa-zisele defrişări ilegale care ar fi luat amploare în ultima perioadă. El susţine că de fapt nu au fost mai multe defrişări ilegale în ultimele săptămâni, ci mai multe fake news-uri.

"Sunt o grămadă de fake news-uri în această perioadă pe tema exploatărilor forestiere. Este o campanie agresivă şi fără precedent în România, demarată în această perioadă grea. Zilnic este lansată şi alimentată pe reţelele de socializare o avalanşă de mesaje toxice. Am văzut şi eu poze, video-uri cu zeci de mii de share-uri. Acestea, dragi români, au un singur scop. Să vă inducă tuturor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile româneşti. Populaţia nu are nicio vină. Orice om de bună credinţă din România, asaltate de mesaje mincinoase îmbrăcate în forma adevărului, nu poate reacţiona altfel. 

Am ajuns la o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal lemne este considerat ilegal. Simpla existenţă a transportului de lemne în România este dovada jafului de masă lemnoasă din păduri, fără nici cea mai mică dovadă că cei care promovează au certitudinea că acolo s-a produs o ilegalitate. Orice informaţie de la Ministerul Mediului este considerată o protejare a cadrului mafiot din ţara noastră", a declarat ministrul Costel Alexe într-o conferinţă de presă. 

Ministrul Mediului subliniază că în acest an niciun vagon încărcat cu lemn nu a ieşit din ţară. „Mai mult, în 2020, au ajuns în ţară 7.471 de vagoane de buşteni, lemn care urmează să fie prelucrat şi parţial exportat ca produse finite”, a precizat Costel Alexe într-o conferinţă de presă.

 

Mii de controale efectuate perioada stării de urgenţă pentru combaterea defrisărilor ilegale

Pe de altă parte, Romsilva a anunţat mii de controale în perioada stării de urgenţă. "Pe perioada stării de urgenţă, specialiştii Romsilva au participat, începând cu 16 martie, alături de reprezentanţi ai Poliţiei Române şi Gărzilor Forestiere, la 3.741 de controale la circulaţia materialului lemnos. În urma acestor controale s-au constatat 76 de infracţiuni, 487 de contravenţii silvice şi s-au confiscat 841,18 metri cubi de lemn. Tot pe perioada stării de urgenţă, angajaţii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au efectuat 2.720 de controale de fond sau parţiale în fondul forestier administrat. În primele trei luni acel acestui an, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a efectuat, în fondul forestier administrat, 6.180 de controale de fond şi parţiale. În urma controalelor efectuate în fondul forestier proprietatea publică a statului au fost constatate tăieri ilegale cu un volum cumulat de 6.538 metri cubi, în scădere cu 9,32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului, din aceasta 80% având certificarea managementului forestier la nivel internaţional. În plus, Romsilva asigură servicii silvice pe bază de contract pentru circa 1 milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate", arată Romsilva într-un comunicat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite