Ministrul Mediului: „Atunci când ursul e în localitate, trebuie împușcat”. Tragedia de la Predeal va aduce o schimbare radicală
0În timp ce șeful Salvamont Predeal se zbate între viață și moarte, după ce a fost atacat de un urs, ministrul Mediului, MIrcea Fechet, a luat o decizie radicală: va propune schimbarea legii, astfel încât urșii prezenți în localități vor fi împușcați, fără excepții.

Întrebat cu privire la măsurile pe care la are în vedere după incidentul de la Predeal, în care șeful salvamontului din localitate a fost atacat de un urs, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a susținut că are în vedere modificări ale legislației existente:
„Dincolo de tot ceea ce s-a făcut până acum și de Legea 242 care permite împușcarea a 426 de urși anual, eu cred că trebuie să dăm posibilitatea primarilor, nu că n-ar avea-o și în acest moment, dar să clarificăm și mai bine faptul că odată ce ursul ajunge în intravilanul unei localități sau la o distanță, suficient de mică de intravilan cât să pună în pericol viața oamenilor, singura soluție este împușcarea ursului respectiv. Indiferent de mărime, indiferent de punctele CIC, indiferent din alte criterii avute astăzi în vedere, cred că viața omului are prioritate”.
Incidentul petrecut duminică seara este o lecție, spune ministrul:
„Ceea ce s-a întâmplat aseară cu șeful salvamontului din Predeal, un om de toate isprava care toată viața n-a făcut altceva decât să salveze alte alte vieți, cred că e o lecție foarte bună în sensul în care viața omului are prioritate, trebuie transpusă în legislație, nu trebuie să rămână doar o chestie așa spusă”.
Ministrul a susținut că intenția sa este de a modifica legea cât mai curând.
„Acum există temei legal pentru ca primarii să intervină, însă dacă ne uităm pe cifrele anului 2024 vom constata că deși au fost 464 de intervenții, adică de 464 de ori, un cetățean a sunat la 112 și a spus, „ursul e pe strada mea, ursul e la mine în curte, ursul este în apropierea mea. Din 464 de intervenții, doar 27 au fost soluționate prin împușcare. Restul au fost fie de relocare, fie de alungare”, a mai precizat ministrul.
Relocarea și alungarea sunt, conform lui Fechet, instrumente care nu fac altceva decât să mute problema dintr-o localitate între alta, dintr-un județ în altul sau dintr-un fond cinegetic între altul.
„Ori eu cred, și am mai spus-o, că atunci când ursul e în localitate, ursul trebuie împușcat. Nu există altă cale, nu există alt instrument de a convinge acel urs, chiar dacă îl mutăm înapoi în pădure, să nu mai vină înapoi in localitate. Iar acest mod de a gestiona situația, bineînțeles că nu garantează 100% că nu vom mai avea atacuri de urși în România, cum niciun alt instrument juridic nu poate să garanteze acest lucru, dar spun eu că va mai diminua din riscuri”, a concluzionat Fechet.
„Eu nu cred că cineva în România poate să spună că viața ursului e mai importantă decât viața omului”
Decizia cu privire la măsurile ce trebuie luate aparține primarului și unei comisii din care face parte și jandarmeria și garda forestieră, mai multe instituții din domeniu.
Propunerea ministrului va obliga, practic, factorii de decizie să decidă eliminarea ursului: „Eu cred că ursul ajuns în localitate trebuie împușcat. Asta este părerea mea. Ursul din localitate trebuie împușcat pentru că am experimentat suficient instrumente din acestea mai blânde cu urșii și mai soft, le putem numi, cum ar fi alungarea sau relocarea. Un urs relocat nu înseamnă altceva decât o problemă mutată în altă parte. Însă pentru mine, ca ministru al mediului, dacă e atacat un om dintr-un județ sau dintr-altul, e la fel de grav.”
Întrebat când se va modifica efectiv legea, Fechet a susținut: „parcursul legislativ nu e chiar unul care se întâmplă de pe o zi pe alta, însă cred că e bine să profit de acest moment și să reamintesc primarilor că au la dispoziție Ordonanța 81, care le dă posibilitatea să ia măsuri de împușcare acolo unde consideră dânșii, pentru toți urșii care intră în localitatea respectivă.”
Întrebat dacă s-a consultat și cu specialiștii de mediu respectiv ONG-urile ce activează în domeniu, ministrul Mediului a susținut: „Eu nu cred că cineva în România poate să spună că viața ursului e mai importantă decât viața omului. Nu vreau să cred că există astfel de persoane sau astfel de entități, însă orice propunere legislativă vom avea, bineînțeles că ea va parcurge procesul de consultare publică, vom respecta absolut toate procedurile legate de modul în care se adoptă actele normative și nu cred că ar trebui să ne îngrijorăm prematur în legătură cu reacția societății civile. Eu cred că, din acest punct de vedere, toată lumea înțelege că viața omului nu poate fi mai puțin importantă decât viața ursului sau altor animale”, a adăugat el.
Ministrul spune că a convocat deja specialiștii în biodiversitate și în vânătoare pentru a redacta propunerea de modificare legislativă și bineînțeles că în cursul acestei săptămâni vom avea și un calendar concret.
Atacul de la Predeal
Duminică seara, un bărbat a fost atacat de un urs pe o stradă din localitatea Predeal, victima fiind găsită în stare de inconștiență.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, evenimentul s-a petrecut pe strada Tudor Vladimirescu.
La fața locului au fost trimise de urgență două echipaje SMURD, dintre care unul de terapie intensivă, pentru a acorda asistență medicală de specialitate. Victima a fost transportată la Spitalul Judetean Brașov în stare foarte gravă, suferind traumatisme multiple, potrivit ISU Brașov.
Pe site-urile locale, oamenii spun că este vorba chiar despre şeful Salvamontului din Predeal şi sunt revoltaţi pentru faptul că nu se ia nicio măsură împotriva animalelor care au ajuns să facă victime în oraş, printre blocuri.
Oamenii spun că cel mai probabil salvamontistul a fost atacat de o ursoaică cu doi pui, care ar fi fost văzută de mai multe ori în acea parte a oraşului Predeal. Victima a fost observată de o persoană care trecea cu maşina prin zonă şi care a anunţat imediat incidentul la numărul 112.
Medicii de pe cele două ambulanţe SMURD, care au ajuns în scurt timp la faţa locului, l-au găsit pe bărbat în stare foarte gravă şi l-au transportat la spital, cu traumatism cranio-cerebral sever, un traumatism toraco-abdominal, multiple fracturi în zona coastelor și un traumatism cranio-facial.
Precizări de la Salvamont
„Având în vedere informațiile apărute în cursul acestei seri în spațiul public (duminică, 20 martie – n.r.), confirmăm faptul că persoana atacată de urs este un membru al echipei noastre, din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov, formația Salvamont Predeal. Evenimentul s-a produs în afara programului de lucru, în timp ce colegul nostru se deplasa spre domiciliu.
În aceste momente delicate, la solicitarea familiei, adresăm rugămintea ca publicul și reprezentanții mass-media să manifeste respect pentru viața privată.
Gândurile și sprijinul nostru se îndreaptă către colegul nostru, alături de speranța sinceră într-o recuperare cât mai rapidă și completă”, a precizat Salvamont Braşov printr-o postare pe Facebook.