Ministrul Justiţiei, Raluca Prună: SRI nu a primit nicio competenţă pe care nu o avea înainte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei Raluca Prună a făcut câteva precizări referitoare la competenţele SRI privind urmărirea penală FOTO Eduard Enea
Ministrul Justiţiei Raluca Prună a făcut câteva precizări referitoare la competenţele SRI privind urmărirea penală FOTO Eduard Enea

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că nu regretă că prin Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările, ce a fost adoptată vineri de Guvern, s-a stabilit ca SRI să facă acte de cercetare penală specială în cazuri de securitate naţională şi terorism.

UPDATE Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a declarat luni, că intrarea în vigoare a Ordonanţei privind interceptările va încetini soluţionarea dosarelor penale. 

„OUG este o soluţie provizorie pentru a respecta decizia CCR, evaluarea noastră este foarte clară, avem nevoie de 130 de poliţişti şi suma de aproximativ 10 milioane de euro pentru a putea lucra cum am lucrat şi în anii trecuţi. Este bine că în primă fază avem aceşti 40 de poliţişti, dar sigur în perioada următoare va trebui să se găsească resurse pentru a primi şi restul până la 130 de oameni”, a declarat Kovesi.

La rândul ei, ministrul Justiţiei Raluca Prună a declarat luni că nu a fost înfiinţată o Direcţie a Securităţii.

„Nu am înfiinţat nicio direcţie a Securităţii. Nu regret propunerea mea. Eu nu cred că România îşi permite să combată terorismul la nivel amatoristic. Drepturi ale omului aveau şi cei de pe bulevardul Voltaire, care au fost împuşcaţi în cap”, a declarat Raluca Prună la Parchetul General, citată de Hotnews.ro.

La sfârşitul săptămânii trecute, Guvernul a emis o Ordonanţă care prevede folosirea infrastructurii SRI în anchete, dar cu eliminarea oricărei intervenţii din partea personalului SRI.

Ordonanţa de Urgenţă modifică Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Roman de Informaţii (SRI) astfel încât pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor are rolul de a obţine, prelucra şi stoca informatii în privinţa securităţii naţionale.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Justiţiei Raluca Prună a făcut unele precizări pentru „formatorii de opinie“, în care susţine că SRI nu a primit nicio compentenţă pe care nu o avea înainte de decizia CCR privind interceptările.

Postarea ministrului Justiţiei

1. Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege.

2. OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 

3. SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism. Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva - nu poliţist fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre, le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI.

4. Această OUG este o soluţie provizorie, dar necesară, dată fiind decizia CCR care impunea de pe o zi pe alta o soluţie. Ea nu exclude, ci deschide dezbaterea publică necesară despre ce soluţie alege societatea românească.

Cu titlu personal, mi se pare suprarealist să văd reacţiile unor foşti înalţi demnitari, care ştiau exact cum stau lucrurile de vreo 10 ani încoace, le-au girat că acum să le denunţe „comme du jamais vu“, ale cavalerilor luptei anticorupţie instituţionali sau din societatea civilă care ştiau de asemenea şi nu au găsit temei să se despartă în tot acest timp. Nu e bai, adevărul separă întotdeauna apele.

În fine, sunt fericită că decizia CCR a creat breşa detaşării poliţiei judiciare în parchete. E un început.

Prună: România va avea în curând un procuror general

Raluca Prună, a declarat, luni, că pe 16 martie vor fi anunţaţi candidaţii la funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Înaintea şedinţei de bilanţ a Ministerului Public, Raluca Prună a fost întrebată dacă sunt candidaţi înscrişi pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, rămasă vacantă după demisia lui Tiberiu Niţu, ministrul Justiţiei a spus: "O să aflaţi pe 16, mai sunt două zile”.

Ministrul nu a dorit să spună câţi procurori s-au înscris în cursa pentru şefia Ministerului Public, dar a dat asigurări că în curând va fi numit procurorul general al României, precizând că va aduce lămuriri pe 16 martie.

„Să aveţi încerdere, procesul este sub control total şi nu are nimeni motive să se îngrijoreze. România va avea în curând un procuror general”, a mai spus Raluca Prună.

În urma demisiei fostului procuror general Tiberiu Niţu, Ministerul Justiţiei a lansat, în 17 februarie, procedura pentru ocuparea acestei funcţii.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite