Ministrul Justiţiei cere CSM-ului să se decidă dacă vrea să cumpere un sediu nou sau să mute sediul instituţiei în Cartierul pentru Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul justiţiei, Ana Birchall, o somează pe preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, printr-o adresă transmisă luni, să se decidă dacă doreşte să achiziţioneze un sediu nou pentru CSM sau să mute sediul instituţiei viitorul Cartier pentru justiţie, având în vedere că proiectul este blocat până la luarea unei decizii.

Aşa cum am precizat anterior, vă rugăm să luaţi o decizie, proiectul ”Cartierul pentru justiţie” este întârziat şi nu poate avansa până nu se primeşte un răspuns clar din partea dumneavoastră. În baza principiului evitării dublei finanţări din fonduri publice, CSM nu poate beneficia de două sedii noi – unul în curs de cumpărare din piaţa liberă şi altul în curs de proiectare în cadrul proiectului complex de regenerare urbană ”Cartierul pentru justiţie” – ambele finanţate din fonduri publice. Aşadar, dacă CSM va opta pentru achiziţia unui nou sediu în anul 2019 în baza procedurii pe care o derulează, nu se va putea finanţa în paralel proiectarea avansata a unui alt sdiu al CSM în cadrul proiectului Cartierul pentru Justiţie”, se arată în adresa trimisă de ministrul justiţiei, Ana Birchall către preşedintele CSM, Lia Savonea, potrivit G4media.

Birchall sugerează în adresă ca şi CSM ar trebui să se mute în Cartierul pentru Justiţie şi să renunţe, în consecinţă la procedura de achiziţie.

”Se va ajunge în situaţia de fapt conform căreia toţi procurorii şi judecătorii din Bucureşti vor avea în viitor sediul în afara acestui proiect. Pentru toate aceste aspecte, CSM va fi nevoit să transmită explicaţii publice pertinente. Vă rugăm să ne comunicaţi decizia CSM cât mai urgent, având în vedere că proiectul este blocat până la luarea acestei decizii”.

Sediu de 18 milioane de euro

În luna iulie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lansat un anunţ de achiziţie a unei clădiri pentru care este pregătit să plătească 84.600.000 de lei (cu TVA inclus), adică 18 milioane de euro.

Instituţia şi cei 286 de angajaţi ai săi funcţionează într-un sediu închiriat unde plăteşte 50.000 de euro/lună pentru circa 3.000 de mp, suprafaţă considerată insuficientă pentru nevoile magistraţilor de aici. În Nota de fundamentare prin care se justifică această achiziţie, aprobată de Guvern în decembrie 2018, se arată că „majoritatea birourilor nu beneficiază de ferestre sau balcoane, iar specificul activităţii CSM presupune şi participarea altor persoane din exterior”, la care se adaugă faptul că de la data închirierii actualului sediu „a intervenit o intensificare a activităţii şi o creştere a rolului instituţiei în cadrul sistemului judiciar şi al societăţii în ansamblul său”. Într-un comunicat public transmis luni, CSM susţine că achiziţia noului sediu se justifică şi prin faptul că în cei 14 ani în care a funcţionat în actualul sediu s-a plătit o chirie de peste 9 milioane de euro.

Astfel, potrivit anunţului de achiziţie, noul sediu CSM trebuie să fie situat în zona centrală a Bucureştiului, cât mai aproape de Palatul de Justiţie (pe cheiul Dâmboviţei, lângă PiaţaUnirii); să fie construit după anul 2010 şi disponibil pentru a fi ocupat în cel mult 90 de zile de la data semnării contractului; să fie amplasat la o distanţă de circa 300 de metri de o staţie de metrou şi 250 de metri faţă de alte mijloace de transport în comun; să aibă o suprafaţă totală de circa 12.000 de metri pătraţi şi parcare pentru minimum 19 autoturisme de serviciu plus terasă circulabilă, cu loc de fumat. Spre  comparaţie Curtea Supremă cu cei 260 de angajaţi ai săi funcţionează într-un sediu de 5.300 mp, incluzând aici şi sălile de judecată.

Magistraţii au cerut renunţarea la această achiziţie

Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” împreună cu Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” au solicitat în luna august Consiliului Superior al Magistraturii să renunţe la achiziţionarea unui nou sediu , în condiţiile în care Guvernul susţine proiectul cartierului pentru Justiţie, unde CSM va avea propriul sediu.

„În atare condiţii, cum acest proiect cuprinde, în continuare, şi realizarea unui sediu nou destinat Consiliului Superior al Magistraturii, pentru evitarea dublei finanţări din fondurile publice, indiferent de chiria achitată anual pentru prezentul sediu, declanşarea procedurii de achiziţionare a unui nou imobil distinct, în afara Cartierului pentru Justiţie, pentru a fi folosit exclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii drept sediu nou, în suprafaţă de 12.000 mp, ale cărui costuri se ridică la suma de 84.600.000 de lei (18.000.000 EUR), este nefirească şi trebuie abandonată”, se arată într-un comunicat semnat de cele două asociaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite