Ministrul Dan Şova, la Adevărul Live: „În total, statul român a plătit 1,4 miliarde de dolari pentru 54 de kilometri construiţi efectiv de Bechtel. Cazul este la Parchet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, a vorbit la Adevărul Live, alături de jurnaliştii Adina Vlad şi Dan Marinescu, despre tensiunile din USL, despre recentele înţelegeri dintre premierul Victor Ponta şi Crin Antonescu, şeful liberalilor, dar şi despre relaţia dintre Guvern şi preşedintele Traian Băsescu.

 

Despre proiectele de investiţii chineze

S-au semnat mai multe memorandumuri, fiecare minister prezintă stadiul discuţiilor. Orice proiect va fi acordat în concordanţă legea achiziţiilor publice, prin licitaţii. La Comarnic-Braşov au fost interesaţi, dar la un moment dat s-au retras. Sunt, însă, interesaţi la Craiova-Piteşti. 

Foarte mulţi m-au întrebat care este diferenţa între investitorii americani, chinezi şi europeni? M-au interesat concesiunile pentru că atunci constructorii trebuie să vină cu finanţare. Ori, în primele 10 bănci de investiţii din lume, 6 sunt din China. Constructorul poate să fie bine intenţionat, dar trebuie să găsească şi finanţare. Vinci şi Aktor au mai venit o dată, în 2010, dar n-au găsit finanţare.

Despre fondurile europene

Preşedintele Traian Băsescu a negociat la Bruxelles doar 1.000 de euro pe cap de locuitor. Aşa avem doar 3 miliarde de euro pe fonduri de coeziune, pentru autostrăzi, pe viitorii 7 ani. Toate celelalte state europene au peste 2.000 de euro. Croaţia, care este ultima ţară care a aderat, are 2.400 sau 2.600 de euro.

Despre Autostrada Transilvania

Ministrul Dan Şova vorbeşte despre tensiunile din USL şi despre relaţia Guvernului cu preşedintele Băsescu

În acest an reîncepem lucrările pe tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, să avem 64 de kilometri funcţionali. De asemenea, Clujul va fi legat la Coridorul IV european. Între Făgăraş şi Braşov trebuie să realizăm studiul de fezabilitate.

Începând de anul ăsta sau de anul viitor vor fi în lucru 250 de kilometri.

Pentru ultimii 93 de kilometri, vom demara proceduri de concesiune la fel ca pe tronsonul Comarnic-Braşov. 

Statul a plătit Bechtel 1,4 miliarde de dolari pentru 54 de kilometri. Este în studiul Parchetului.

Despre autostrada Comarnic-Braşov

Contractul se va semna doar în momentul în care constructorii vor aduce finanţare. În acest moment, există patru angajamente ferme din partea unor bănci, plus BEI şi BERD. Statul român va începe să plătească abia din 2017, adică după ce o construiesc pe banii lor. Îmi doresc să se semneze până la 31 martie, dar cel târziu se va semna în aprilie. Băncile finanţatoare doresc o serie de garanţii în interiorul contractului dintre stat şi constructori.

Studiul de fezabilitate arăta costuri de 1,2 miliarde de euro, dar acesta nu a luat în calcul tunelurile şi era programat pentru 53 de kilometri de autostradă. Ori, autostrada va avea 60 de kilometri. Aceasta va costa 1,4 miliarde de euro pentru construcţia efectivă, iar alţi 400 de milioane de euro sunt costuri asociate, consultant, project management, etc.

La nivel internaţional costul pe kilometrul de autostradă de munte este 35-70 milioane de euro.

Pe vechiul studiu, autostrada se termina în gard, ori ea trebuie legată de centura Braşovului.

Autostrada va fi realizată la o altitudine de 1.000 de metri. De regulă, acestea se fac la 600-700 de metri, ori la 1.000 de metri vremea e altfel. În munte se lucrează doar 5 luni pe an. 

Nu se vor face lucrări noi între Ploieşti şi Comarnic, încercăm să facem din 2017 o concesionare. Nu concesionarul stabileşte taxa de autostradă, ci statul român. Şi statul va decide în funcţie de sumele de la buget pe care vrea să le plătească. Noi am propus 5,7 lei fără TVA, adică 7 lei. 

Trebuie să existe paralel cu autostrada un drum naţional. Există DN1.

E greu să facem acum acum o estimare cât vom plăti de la buget şi cât din taxa de autostradă, pentru că e greu să facem o estimare de trafic. Eu sper să acoperim 40%.


Despre accidentul aviatic

Premierul Ponta a cerut un raport în legătură cu ce s-a întâmplat în legătură cu salvarea oamenilor. Nu sunt tentat să caut responsabili politici, dar trebuie o anchetă, pentru că ce s-a întâmplat este dramatic. Este dramatic faptul că n-au putut fi localizaţi decât după 5-6 ore.  Dacă era o localiuzare mai rapidă, poate ar fi trăit şi studenta şi Adrian Iovan.

STS are posibilitatea tehnică de a localiza telefoenale  după GSM. Sunt foarte prudent în a spune cutare sau cutare e de vină.  Dorinţa de a-i salva pe oameni a existat. Nu încerc să caut scuze, încerc să-mi explic, uman, de ce s-a ajuns atât de târziu cu operaţiunile de slavare. 

Salvatori, când au avut nevoie de salvatori, nu s-au bucurat de acelaşi lucru. Dacă Doamen fereşte s-o mai întâmpla vreodată, sper să avem lecţia învăţată. Faptul că doi oamneni puteau fi salvaţi rămâne un fapt. Vieţile lor erau foarte importante. Victor Ponta aşteaptă un raport de la mai multe instituţii.

Despre atacul Băsescu privind antisemitismul

Preşedintele Băsescu e complet neinformat. Relaţia mea cu comunitatea evreiască este excelentă. Am primit chiar şi o distincţie din partea lor, pentru aportul dus la combaterea antisemitismului. Domnul Băsescu e neinformat, ca să nu zic că e mincinos.

Despre candidatura pe liste separate la europarlamentare

Facem parte din familii politice diferite. Credem că avem posibilitatea să scoatem 15 europarlamentari. Este important peste poziţionarea PSD în PES aceste alegeri. Ne interesează contribuţia nostră la numărul de deputraţi europeni pe care îl va da PES. PNl face parte din ALDE, care are aceleaşi interese politice. Decizia PSD este de a candioda pe lioste comune cu PC şi UNPR. Nu ştiu care este poziţia ACD, oricum, nu se mai află în alianţă.

PC este un partid de centru, iar UNPR este un partid de stânga declarat. Adversarul politic al USL este PDL. Adversarii noştri sunt cei care ne-au fost adversari şi la parlamentare şi la locale. Competiţia între PNL şi PSD este cine aduce mai mulţi oameni la referendum. Nu trebuie să ne criticăm în condiţiile în care guvernăm împreună. Să-şi expună fiecare viziunea la nivel de politică europeană. Avem posibilitatea să ne verificăm electoratul.
 

Despre referendumul pentru Constituţie

Trebuie să convingem oamenii să vină să voteze Constituţia.  La finalul lunii mai putem vota Constituţia, cu tot cu avizul Comisiei de la Veneţia.  Eu aş pleda pentru preluarea tuturor observaţiilor ale Comisiei de la Veneţia. Este un organism tehnic, făcut din specialişti, care sunt neutri politic. Noi nu facem o Constituţie pentru USL, ci pentru funcţionarea mai bună a României.

Nu există specialişti mai potriviţi decât cei din Comisia de la Veneţia. Ei se vor uita pe text.  Cred că doamna Udrea nu a citit proiectul de modificare a Constituţiei. Domnul Traian Băsescu a citit Constituţia ca pe regulamentul de funcţionare a scării de bloc. Aşa a interpretat Băsescu paragraful prin care se numeşte premierul. Dacă desemnarea premierului rămâne atributul exclusiv al preşedintelui, organiuzăm, degeaba alegeri.

Democraţia modernă presupune pluralism. Nu poţi să ceri cuiva să ia 59% şi doar aşa să numeşti premier. Doamna Mekel, prietena domnul Băsescu, a luat mandatul d ecancelar în 2005 pentru faptul că partidul său a câştigat un mandat mai mult decât socialiştii. Oriunde se stabileşte Guvernul prin vot, premieurl trebuie să fie dat de partidul câştigător.

Acest lucru nu are legătură cu diminuare puterii preşedintelui. În 2009, Alianţa DA a avut un mandat mai mult decât PSD. Iar în 2009, când PD a luat 3 mandate mai mult, acel partid a dat premierul.  În 2003 am adaptat Constituţia la Tratatele europene. Fără acea modificare, a fost foarte greu să mai găseşti un 60% în parlament, ca să treci la referendum.

Această Constituţie va fi revizuită pentru următorii 30-40 de ani. Nu se pune problema mandatului domnului Crin Antonescu. Vom vedea dacă o zi sau două este termenul propice. Mi-e foarte greu să mă pronunţ. Nu sunt un tehnician al organizării alegerilor. Vom face toate eforturile să facem oamenii să iasă la vot.  Dacă partidele de dreapta ar citi textul Constituţiei, ar trebuie să-i convingă pe oameni la vot. În opoziţie, am suferit şi am protestat pentru faptul că preşedintele a făcut politica unui partid.


Despre condamnarea lui Adrian Năstase

Adrian Năstase reprezintă un simbol de corupţie. Când scrii aşa ceva într-o hotărâre judecătorească, că aceea este o decizie abuzivă. Şi dacă Adrian Năsatse este un om politic, este o decizie politică, nu o eroare judiciară. Judecătorii l-au condamnat, deşi nu există probe. Cele două decizii au fost abuzive şi de asta am fost de acord cu premierul atunci când a spus că sunt decizii politice. Independenţa Justiţiei nu este în vorbe, ci în fapte.

Independenţa justiţiei nu însemnă a critica, dar ca politician am dreptul de a critica orice hotărâre definitivă. Nu am voie să critic hotărâri aflate în curs. Despre hotărâri definitive, pot să spun absolut orice. Aceasta este dreptuil meu de cetăţean. Nu există om care să respecte mai mult ca mine Curtea Supremă.  Poate cineva să vină să spună că nimeni nu mai are voie să critice Parlamentul. Documentele Parlamentului sunt în aceeaşi categorie cu deciziile ÎCCJ.

În cazul lui Adrian Năsatse , hotărârea se aplică şo se execută, dar sunt două hotărâri incorecte. Este greu să cred că nişte judecători văd doi ani cu suspendare şi alţii văd patru ani cu executare. Ambele condamnări ale lui Adrian Năstase sunt abuzive. A două hotărâre a fosz ilară, în care se spune că fostul premier a luat mită nişte pitici de grădină.

Şi probatoriul, şi motivarea sunt hilare. Altceva decât să-mi declar nemulţumirea, n-am ce face. Justiţia este complet independentă.  Nu există influenţă politică din partea noastră. 90% din oameni sunt oameni oneşti.  Dar 1% sunt influenţabili. CSM trebuie să vadă acest lucru. Se poate uita pe fondsul hotărârii. Nu o poate schimba. Este treaba lor legală să facă asta,, dar ei nu fac.

CSM are 19 membri. Judecătorii sunt onfluenţabili, numai dacă vor ei să se afle infleunţaţi. Cum aş putea influneţa justiţia dacă spun că o decizie a fost incorectă.

 





 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite