Ministerul Justiţiei are încheiate două protocoale secrete cu Serviciul Român de Informaţii
0Ministerul Justiţiei recunoaşte că are încheiate în prezent două protocoale secrete cu Serviciul Român de Informaţii, ce ar viza colaborarea în problematica prevenirii şi combaterii terorismului. Informaţia vine în contextul în care ministrul Tudorel Toader a criticat constant existenţa protocoalelor de colaborare dintre instituţiile din sistemul judiciar şi SRI.
UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică, că se verifică de către cine şi în ce condiţii au fost semnate două protocoale clasificate încheiate între Ministerul Justiţiei şi Serviciul Român de Informaţii.
"Verificăm să vedem cine şi în ce condiţii condiţii au fost semnate", a precizat Tudorel Toader, citat de Agerpres.
Ştirea iniţială: Informaţia a fost obţinută de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, în urma unei solicitări de acces la informaţii de interes public adresată Ministerul Justiţiei, după cum anunţă publicaţia Ziare.com.
„La nivelul Ministerului Justiţiei există două protocoale clasificate încheiate între Ministerul Justiţiei şi Serviciul Român de Informaţii. Primul protocol de colaborare este încheiat exclusiv pe problematica prevenirii şi combaterii terorismului, iar al doilea protocol reprezintă organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului”, se arată în răspunsul oferit FJR de Ministerul Justiţiei.
Oficialii din ministerul Justiţiei susţin că nu pot divulga nimic din conţinutul celor două protocoale clasificate pentru că documentele „au caracter nepublic”, iar datele din acest domeniu „sunt exceptate de la liberul acces al persoanelor”, acordat în temeiul articolului 31 din Constiţutie, ale cărui limite sunt stabilite de aliniatul 3, care arată că „dreptul la informare nu trebuie să prejudicieze securitatea naţională”.
Zilele trecute, în discursul său din Parlamentul European, Viorica Dăncilă a condamnat protocoalele secrete, cerând Comisiei Europene să dea socoteală de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale şi încălcarea drepturilor omului în România.
În plus, în ultima perioada, ministrul Tudorel Toader, alături de conducerea PSD, au purtat o campanie de culpabilizare a protocoalelor încheiate de SRI cu diverse instituţii din Justiţie. Luna trecută, ministrul Justiţiei anunţa demararea procedurii de evaluare a activităţii manageriale a procurorului general, Augustin Lazăr, în contextul apariţiei în spaţiul public al unui protocol încheiat cu SRI.
Forumul Judecătorilor: Isteria protocoalelor secrete pune în pericol eforturile justiţiei penale
Forumul Judecătorilor din România a cerut săptămâna trecută temperarea „isteriei publice” pe tema protocoalelor secrete, pentru că există riscul achitării unor infractori prinşi cu tehnică SRI.
Asociaţia a publicat un studiu privind protocoalele de cooperare dintre Serviciul Român de Informaţii şi diverse autorităţi judiciare cu competenţă în materie penală, magistraţii apreciind că nu se poate profita de echivocul intens promovat mediatic al „caracterului nelegal“ al protocolului SRI - Parchetul General, pentru a se anula toate eforturile justiţiei penale din ultimii ani, „în măsură în care nu se dovedeşte existenţa unor reale probleme de fond, pentru care există, oricum, remedii legale în cazurile individuale“.
Astfel, o intervenţie a Legislativului în cazul protocoalelor secrete ar aduce grave prejudicii urmăririi penale a multor infracţiuni grave, precum cele de criminalitate organizată sau terorism, nu doar în dosarele de corupţie, susţine Forumul Judecătorilor.
Asociaţia arată că, în situaţia unei suspiciuni rezonabile de încălcare a competenţei funcţionale în efectuarea urmăririi penale, verificarea legalităţii administrării probelor este de competenţă exclusivă a instanţelor de judecată în materie penală, având în vedere că toţi magistraţii au drept de acces la informaţii clasificate, iar avocatului inculpatului i se poate acordă acest acces la cerere.
Tudorel Toader trebuie să găsească o soluţie ca protocoalele să ajungă la CCR
Săptămâna trecută „Adevărul” scria că ministrul Justiţiei trebuie să îndeplinească trei mari condiţii puse de Dragnea pentru a rămâne în Guvern, una din ele fiind sesizarea CCR pe subiectul protocoalelor secrete. Astfel, Dragnea i-ar fi cerut lui Tudorel Toader să găsească o soluţie ca protocoalele încheiate între SRI şi instituţiile judicare (Parchetul General, Curtea Supremă şi DNA) să ajungă pe masa CCR.
Dragnea ar vrea ca aceste protocoale să fie declarate neconstituţionale, ca, ulterior, instanţele „să omoare“ dosarele în care s-au folosit probe survenite pe filiera SRI . „CCR nu verifică decât constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe. Protocolul nu e nici lege şi nici OUG, deci CCR nu poate fi sesizată cu aşa ceva”, a spus Toader. În replică, Dragnea i-a cerut ca Ministerul Justiţiei să redacteze măcar o sesizare către CCR în care să reclame un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul General. Pe scurt, juriştii PSD susţin că protocoalele au adăugat la lege şi au substituit rolul Parlamentului. Însă, potrivit surselor citate, Tudorel Toader nu vrea să redacteze o astfel de sesizare pe motiv că nu există argumente juridice.
Tot pe subiectul protocoalelor, ministrul Justiţiei a explicat că Executivul nu poate da OUG pentru revizuirea hotărârilor judecătoreşti pronunţate în baza acestor protocoale pentru că s-ar substitui Parlamentului. Liviu Dragnea ceruse public o ordonanţă de urgenţă prin care orice condamnat definitiv – deci chiar şi el - să poate contesta încă o dată sentinţa invocând protocoalele secrete. Aşadar, Toader a ignorat ordinul venit de la partid.