Melania Vergu a fost trimisă în judecată pentru o fraudă de aproape 6,5 milioane de lei din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Melania Vergu, consiliera personală a fostului ministru al Educaţiei - Daniel Funeriu, a fost trimisă vineri în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru că ar fi obţinut fonduri europene cu acte false, potrivit unui comunicat oficial al DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a Melaniei Vergu, fost consilier personal al Ministrului Educaţiei în perioada 24 decembrie 2009 – 3 iunie 2010 şi, de asemenea, administrator şi asociat al SC EDU TIM CONSULTANŢĂ EUROPEANĂ SRL, se arată într-un comunicat oficial de vineri al DNA.

Vergu este acuzată de săvârşirea mai multor infracţiuni, de la conflict de interese, până la obţinerea de fonduri europene, în cadrul unui proiect cofinanţat din Fondul Social European, pe baza unor documente false. Prejudiciul total estima de procurori se ridică la aproape 6,5 milioane de lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti, prima instanţă de judecată, se mai arată în comunicatul DNA.

Fiul acesteia,  Ioan-Teodor Vergu, director şi asociat al SC EDU TIM CONSULTANŢĂ EUROPEANĂ SRL, a fost scos de sub urmărirea penală de procurori.

Infracţiunile menţionate de procurori: 

- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incorecte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată;

- înşelăciune, în formă continuată;

- conflict de interese.

Povestea fraudei din rechizitoriu

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, ”la data de 8 octombrie 2008, Melania Vergu, în calitate de administrator şi asociat al SC EDU TIM CONSULTANŢĂ EUROPEANĂ SRL, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) o cerere de finanţare în vederea obţinerii de fonduri europene şi, cu această ocazie, a prezentat la Autoritatea de management documente şi declaraţii inexacte în care a consemnat date nereale referitoare la condiţiile pe care le îndeplinea firma sa în vederea accesării de fonduri acordate prin programul POSDRU (ex. număr de angajaţi, profitul şi cifra de afaceri, experienţa în domeniul formării profesionale etc.)”.

Ca urmare, SC EDU TIM CONSULTANŢĂ EUROPEANĂ SRL a devenit beneficiar de fonduri europene în vederea punerii în practică a proiectului intitulat „Practică să înveţi, învaţă să practici”.

În cadrul acestui proiect, în cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, Vergu ar fi menţionat ”date nereale referitoare la munca prestată în vederea obţinerii de date referitoare la programele de pregătire practică pentru elevi şi studenţi”. 

”În realitate, acestea date au fost obţinute de Vergu Melania care, în calitatea sa de consilier personal al Ministrului învăţământului, a formulat două adrese către unităţile de învăţământ superior şi inspectoratele şcolare.

De asemenea, Vergu Melania, în calitate de reprezentant al SC EDU TIM CONSULTANŢĂ EUROPEANĂ SRL, a mai formulat alte două cereri de rambursare în care a consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului”, arată procurorii DNA.

În acest fel, mai precizează aceştia, SC EDU TIM CONSULTANŢĂ EUROPEANĂ SRL a obţinut pe nedrept suma totală de 6.492.653 lei (peste 1,4 milioane de euro), reprezentând fonduri europene şi de la bugetul naţional. 

Pentru a recupera această sumă, procurorii au pus sechestru asigurător pe două imobile aparţinând Melaniei Vergu.

NUP pentru Ioan-Teodor Vergu

În dosarul fostului consilier a fost implicat iniţial şi fiul ei, Ioan-Teodor Vergu, director şi asociat al SC EDU TIM CONSULTANŢĂ EUROPEANĂ SRL, însă procurorii au decis să-l scoată de sub urmărirea penală, întrucât, ”din probele administrate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că acesta nu a cunoscut aspectele nereale şi inexacte inserate de Vergu Melania în cererile de finanţare”.

În luna septembrie, procurorii DNA au decis începerea urmăririi penale în cazul Melaniei Vergu, fost consilier al ministrului Educaţiei, pentru folosire de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Măsura a fost atunci aplicată şi fiului şi asociatului ei, Ioan-Teodor Vergu.

În ianuarie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a sesizat din oficiu cu privire existenţa unui conflict de interese în perioada în care Melania Vergu a fost consilier personal al lui Funeriu, respectiv 24 decembrie 2009 - 3 iunie 2010, şi a cerut DNA anchetarea acesteia.

Nereguli sesizate din 2010

În 2010, Autoritatea de Monitorizare a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) a stabilit, în urma unei anchete, că firma Melaniei Mandas Vergu, Edu Tim Consultanţă Europeană, a folosit nejustificat aproape 12.000 de lei, pe care trebuie să-i returneze.

„Verificarea efectuată a costatat că nu există nereguli majore în aplicarea respectivului proiect. Până în acest moment au fost întocmite contractele individuale de muncă pentru echipa de implementare a proiectului, şi s-au desfăşurat vizitele de studiu ale experţilor angajaţi în proiect în ţări ale Uniunii Europene. Activităţile prevăzute în proiect sunt realizate conform graficului asumat de beneficiar sau în curs de realizare. Au fost identificate şi două nereguli: la vizita de studiu în Austria a experţilor a luat parte şi o secretară, a doua neregulă constatată fiind închirierea unui sediu aflat în b-dul Aviatorilor, la aceast stadiu al implementării proiectului nefiind necesară închirirerea acestuia", a declarat în 2010 directorul general al AMPOSDRU de atunci, Cristina Zevedei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite