Medici psihiatri şpăgari, deferiţi justiţiei. Cât costa un dosar de pensionare pe motiv de boală psihică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii psihiatri au luat mită de sute de ori pentru a elibera acte medicale false
Medicii psihiatri au luat mită de sute de ori pentru a elibera acte medicale false

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea Supremă au trimis în judecată doi medici psihiatri şi două asistente medicale de la Laboratorul de Sănătate Mintală Piteşti, acuzaţi că au luat şpagă pentru a elibera avize de pensionare unor persoane cu boli psihice, dar care în realitatea nu erau bolnave.

Doctoriţa Eli Morman, şefa Laboratorului de Sănătate Mintală Piteşti, colegul său, medicul Valerian Azamfirei, precum şi asistentele Eleonora Stoicescu şi Cristina Carmen Constantinescu vor fi judecaţi pentru corupţie de Tribunalul Argeş.

„În perioada 27 aprilie – 23 iunie 2015, inculpaţii Azamfire Valerian şi Morman Eli, în calitate de medici psihiatri ai unităţii sanitare susmenţionate, contra unor sume de bani ce variau între 10 şi 100 de lei, au procedat la diagnosticarea, internarea uneori fictivă a unor persoane interesate, cărora le-a eliberat documente medicale necesare pentru încadrarea ori menţinerea în grad de invaliditate sau handicap, deşi în realitate unii beneficiari nu sufereau de afecţiunile respective. De asemenea, în unele situaţii, aceştia au eliberat reţete medicale unor pacienţi sau au avizat programe de recuperare, documentele fiind  necesare şi pentru comisia de expertiză medicală“, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă. 

În aceeaşi perioadă de timp, asistentele Stoicescu Eleonora şi Constantinescu Carmen au primit sume de bani (circa 5 lei/pacient) sau alte produse de la pacienţi cu ocazia menţionării în registrul de consultaţii sau pentru eliberarea unor documente medicale ori avizarea programelor de recuperare.

Rolul lor, susţin procurorii era important, asistentele fiind cele care intermediau relaţia pacient – medic. Au fost chiar şi situaţii când interveneau pe lângă medic pentru eliberarea unor astfel de documente, la cererea unor pacienţi care nu erau consultaţi în mod efectiv de către medici.

Anchetatorii au arătat că banii de şpagă fie erau daţi direct, fie erau puşi în carnetele de sănătate.
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus sechestru pe 81.665 lei, 11.985 euro, 4.564 de dolari şi 10 lire sterline.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite