MApN, explicații după emiterea ordinelor de chemare a rezerviștilor: Nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor

0
Publicat:

Ministerul Apărării a venit cu precizări în urma „manipulărilor referitoare la așa-zise pregătiri pe care sistemul național de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor” și susține că emiterea ordinelor de chemare reprezintă o procedură de rutină prevăzută de lege.

FOTO: MApN
FOTO: MApN

„Emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare. Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate pe care centrele militare județene sau de sector o desfășoară permanent, la termenele prevăzute de lege. Aplicarea procedurilor prevăzute de legea citată nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României. Anual, centrele militare județene sau de sector emit pe numele unor rezerviști militari câteva mii de astfel de documente, în funcție de nevoile de actualizare a bazei de date”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale, care precizează că documentele sunt înmânate de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit ministerului Apărării Naționale, „intenția din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea”.

Sursa citată arată ca identificat în spațiul online postări în care sunt prezentate „în mod alarmist” ordine de chemare pentru clarificarea situației militare emise de diferite centre militare județene, de la începutul acestui an sau în cursul anului trecut și precizează că „primirea unui astfel de document nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru cetățeanul român în cauză”.

„Din simpla lecturare a documentelor postate în spațiul on-line, care sunt autentice, rezultă foarte clar că prezentarea rezerviștilor la această convocare nu poate avea drept consecință încorporarea, concentrarea sau mobilizarea celor vizați. Repetăm, convocarea rezerviștilor aflați în evidențele militare pentru clarificarea situației militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de foarte multă vreme în legislația din România”, se arată în comunicatul de presă transmis de MApN.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite