Magistraţii tergiversează procesul de revizuire a sentinţei de turnător la Securitate a lui Dan Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paraschiva Silaghi îl acuză pe vărul său, Dan Voiculescu, pentru că a turnat-o la Securitate FOTO: Adevărul
Paraschiva Silaghi îl acuză pe vărul său, Dan Voiculescu, pentru că a turnat-o la Securitate FOTO: Adevărul

Procesul de revizuire a sentinţei prin care Dan Voiculescu a fost declarat definitiv colaborator al Securităţii trenează din nou. Curtea de Apel Bucureşti a amânat, miercuri, procesul, deoarece dosarul nu a ajuns încă de la Parchetul instanţei supreme.

Preşedintele completului de judecată a dispus trimiterea unei noi adrese la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pentru ca instituţia să trimită la Curtea de Apel dosarul nr. 22502/3/2008, în care Dan Voiculescu a fost declarat definitiv colaborator al Securităţii. În cazul în care dosarul nu va ajunge în instanţă până la termenul următor, fixat la 6 februarie, judecătorii vor dispune amendarea şefului Parchetului General.

Exasperaţi de atâtea amânări, Paraschiva şi Victor Silaghi, verii turnaţi la Securitatea de Dan Voiculescu, intervenienţi în acest dosar, au cerut instanţei judecarea pe fond a cauzei. Victor Silaghi a mai arătat că motivul invocat de Voiculescu la revizuire – starea de incompatibilitate a lui Mircea Dinescu la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) nu are temei. Asta pentru că, susţine Silaghi, atunci când Dan Voiculescu a primit verdictul de “turnător”, Mircea Dinescu nu fusese declarat incompatibil la CNSAS.

“Este tactica clară de tergiversare, Dan Voiculescu aşteaptă o hotărâre în favoarea lui şi să vină să spună că Mircea Dinescu nu a fost compatibil. Pentru noi lucrurile sunt foarte clare: Mircea Dinescu a devenit incompatibil la aproape un an după ce s-a dat sentinţa de colaborator pentru Dan Voiculescu”, a declarat Victor Silaghi.

Tergiversări

Până acum, Curtea de Apel a amânat de patru ori procesul, din cauza tergiversărilor Parchetului ÎCCJ. Dosarul lui Dan Voiculescu (foto) a ajuns aici, anul trecut, în urma plângerii pentru fals în declaraţii depusă de gorjeanul Constantin Ţăpuş împotriva patronului antenelor. Voiculescu a fost acuzat că a minţit atunci când în declaraţia dată pe propria răspundere la Parlament a afirmat că nu a fost colaborator al Securităţii.

felix

„Mă consider prejudiciat de Dan Voiculescu deoarece a ajuns parlamentar al României şi vicepreşedinte al Senatului fără să-şi recunoască colaborarea cu fosta instituţie represivă a statului comunist, Securitatea, iar eu, în calitate de cetăţean român şi fost persecutat politic, contribui şi la plata salarilor demnitarilor prin impozitarea veniturilor personale“, susţinea Constantin Ţăpuş în plângerea penală.

Daune morale

Între timp, Paraschiva şi Victor Silaghi au intentat un nou proces lui Dan Voiculescu, la Tribunalul Bucureşti, care are primul termen pe 10 ianuarie. Cei doi cer daune morale patronului antenelor pentru calomnie. În 2010, Voiculescu ar fi declarat în mai multe emisiuni de televiziune că Victor Silaghi ar fi spionat pentru Securitate împotriva NATO şi a Germaniei. Mai mult, Voiculescu ar fi spus că verii săi ar fi avut probleme şi cu fiscul german. 

“Am adrese de la servicile secrete germane, de la SRI şi de SIE că nu am fost colaboratorul lor. Dan Voiculescu a mai spus că am avut de-a face cu fiscul german. Am şi de acolo hârtii care arată că nu am avut nicio problemă cu fiscul. O să-i cer daune de 500.000 de euro”, a declarat Victor Silaghi.

Dovedit ca turnător la Securitate

În iunie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca inadmisibilă contestaţia în anulare făcută de Dan Voiculescu împotriva deciziei prin care s-a stabilit definitiv că a colaborat cu fosta Securitate.
În august 2012, Voiculescu a deschis un nou proces în care a cerut revizuirea sentinţei.

Motivul invocat în acţiune a fost că unul din cei trei membri CNSAS care au votat în Colegiu pentru declararea sa drept colaborator al poliţiei politice, Mircea Dinescu, a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit CNSAS, Voiculescu a fost recrutat de Securitate în februarie 1970, sub numele conspirative "Mircea" şi "Felix".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite