Magistraţii solicită tuturor să se abţină de la declaraţii şi acţiuni care pun presiune asupra Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România face apel la liderii politici, instituţiile publice şi reprezentanţii presei să se abţină de la declaraţii şi acţiuni care pun presiune asupra Curţii Constituţionale, în contextul în care Curtea este chemată să tranşeze atât cu privire la constituţionalitatea prevederilor din OUG 13/2017, cât şi cu privire la conflicte constituţionale între puterile statului.

„Constatăm cu îngrijorare că începe să se repete scenariul de anul trecut, când Curtea Constituţională a României a fost presată public, insistent şi repetat, să dea anumite decizii cu privire la constituţionalitatea unor dispoziţii penale referitoare la executarea mandatelor de supraveghere tehnică şi la definirea infracţiunii de abuz în serviciu“, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

Judecătorii amintesc că statul român „se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale”, unde fiecare putere are un rol determinat, stabilit clar de Constituţie.

Curtea Constituţională este “garantul supremaţiei Constituţiei”, care este legea fundamentală şi temeiul statului de drept, asigurând, totodată, respectarea echilibrului între puteri.

Hotărârile Curţii Constituţionale sunt „general obiligatorii” şi trebuie respectate de toată lumea, arată UNJR.

La 31 ianuarie 2017, Guvernul a adoptat ordonanţă de urgenţă nr. 13, iar Avocatul Poporului, Preşedintele României şi Consiliul Superior al Magistraturii au sesizat Curtea Constituţională a României, în baza competenţelor ce le aparţin, instanţa de contencios constituţional urmând acum să se pronunţe.

„Acest proces dovedeşte că România a dobândit în cei 27 de ani de democraţie mecanisme de control reciproc şi că principiul esenţial al democraţiei de “checks and balances” între instituţii funcţionează“, mai precizează magistraţii.

Prin urmare, orice fel de presiune făcută în acest moment asupra Curţii Constituţionale cu scopul de a-i influenţă decizia reprezintă, prin ea însăşi, o atingere adusă acestui principiu esenţial al democraţiei, arată UNJR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite