Magazinele online pot fi reclamate pe o platformă europeană specială
0
Europenii nemulţumiţi de produsele sau serviciile cumpărate online au la dispoziţie o platformă pusă la punct de Comisia Europeană pentru a-şi soluţiona litigiile fără să apeleze la justiţie. Concret, cei care au astfel de probleme pot depune plângere pe Platforma de soluţionare online a litigiilor (SOL) unde pot solicita rezolvarea problemelor cu ajutorul unei entităţi independente.
Procedura este extrem de simplă şi merge în trei paşi, În primul rând se depune o plângere online în care introduceţi câteva informaţii despre dumneavoastră, despre comerciantul care v-a nemulţumit, despre achiziţie şi despre obiectul reclamaţiei. Dacă este cazul, încărcaţi documente relevante (ex. factura, bonul de comandă). Atenţie! Atât consumatorul, cât şi comerciantul trebuie să-şi aibă reşedinţa/sediul în UE sau în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
În plus, puteţi apela la acest sistem numai dacă nu aţi introdus o acţiune în instanţă împotriva comerciantului în legătură cu problema respectivă.
În pasul doi, Platforma SOL contactează comerciantul căruia i se sugerează o entitate autorizată din afara sistemului judiciar, care ar putea ajuta la soluţionarea problemei.
Apoi, instituţiile care pot soluţiona litigiul pot fi selectate dintr-o listă pusă la dispoziţie de platformă. Din momentul în care entitatea a fost aleasă aceasta este obligată să ajute cele două părţi în cel mult 90 de zile de la data sesizării.
Conform datelor aflate pe platforma SOL, analizate de “Adevărul” până acum din România s-au înregistrat pe platformă 1.236 de reclamaţii, adică puţin peste 2% din cele peste 55.100 de reclamaţii depuse. Din aceastea 434 de plângeri au vizat magazine virtuale din România, iar pe locul secund, cu 411 cereri, se situează companii din Ungaria. Însă cele mai multe plângeri înregistrate pe platformă sunt împotriva unor companii din Germania sau Marea Britanie.