Lider PDL despre ieşirea în stradă a ungurilor: "Fie ne batem ca orbii, fie plecăm"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele filialei PDL din Covasna, Dan Manolachescu, a declarat luni, despre speculaţiile privind ieşirea în stradă a maghiarilor, că nimeni nu vrea un Kosovo în secuime, dar dacă se va ajunge la lupte în stradă, "fie ne batem ca orbii, fie plecăm în zone mai liniştite în străinătate".

UPDATE 17.30 Laszlo Borbely, ministrul Mediului (UDMR): "Am fost la Târgu-Mureş în '90, în martie, nu o să se mai întâmple niciodată ce a fost în '90, martie, pentru că oamenii sunt responsabili si am avut grijă, românii şi maghiarii, să nu se întâmple ce s-a întamplat în martie '90"

image

Manolachescu a spus că "am alergie când se manipulează etnic populaţia" şi că "uneori nu-mi place nici ceea ce aud de la unii colegi din partid". "Nimeni nu vrea un Kosovo în regiune", a mai spus liderul PDL din Covasna, care a adăugat că "politicienii nu doresc sânge pe străzi".

"O manifestare pe stradă, când devine etnică, deci nu pentru pensii sau altceva, se poate transforma în altceva, în conflict intretnic", a atras atenţia covăsneanul. "În Covasna cu siguranţă că nu se va întâmpla nimic", a spus totuşi Manolachescu.

Referitor la statutul minorităţilor, proiectul legislativ promovat de UDMR care acordă autonomie culturală maghiarilor din România, Manolachescu a spus că el "nu afectează deloc cele doua judeţe Harghita şi Covasna, aici avem practic o majoritate maghiară care dictează de mult toate chestiunile care sunt prevăzute în statutul minorităţilor. Practic este o problemă a restului Ardealului. Mai mult, aş spune despre problema românilor de aici, minoritari, care nu sunt cuprinşi in acest statut. Asta e problema pe care as ridica-o eu, pastrarea identitati, culturii romanesti din zonă".

Kelemen Hunor: Ieşim în stradă dacă se forţează dizolvarea comunităţii maghiare

Originea scandalului:

UMDR este nemulţumit de reorganizarea administrativă propusă de PDL. Liderii UDMR vor ca judeţele Mureş, Harghita şi Covasna (aşa-zisul Ţinut Secuiesc), unde deţin şi în prezent şefia Consiliului Judeţean, să fie comasate într-o singură regiune. Dacă PDL merge pe varianta celor opt regiuni, care sunt prevăzute în prezent în Legea dezvoltării regionale, fără a fi considerate însă unităţi administrative, cele trei judeţe vizate de Uniune ar fi înglobate într-o regiune mai mare, alături de Braşov, Alba şi Sibiu. UDMR şi-ar pierde, astfel, influenţa în zonă.

Iată propunerea UDMR de împărţire teritorială

UDMR vrea 16 judeţe, nu 8

Şeful udemerist al CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat, marţi, pentru "Gândul", că UDMR şi bisericile maghiare se pregătesc de "nesupunere civică" dacă Traian Băsescu şi PDL nu vor fi de acord cu Ţinutul Secuiesc, el precizând: "În prima fază ieşim în stradă paşnic, fără arme". Ulterior, Tamas Sandor, a negat declaraţiile legate de nesupunerea civică prin ieşirea în stradă "în prima fază fără arme", susţinând că "nici măcar în glumă" nu a folosit şi că nu i-a trecut prin cap să folosească astfel de "sintagme".

Citiţi şi:

Apel din secuime: "Opriţi separarea, enclavizarea şi epurarea etnică"

Nervozitate maghiară din cauza hărţii lui Băsescu

Harghita şi Covasna, liber la redesenare

Hunor: Dacă PDL merge cu proiectul nu va mai exista majoritate în Parlament

România ar putea fi împărţită în opt regiuni

1918 - 2011: harta ţării, dictată mereu politic

Primarul Dorin Florea a comparat uniunea Mureş, Harghita şi Covasna cu lucrul "cu doi handicapaţi"

Traian Băsescu: Teritoriul României trebuie organizat pe 8 judeţe mari

UDMR se împiedică de harta lui Boc

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite