„Le Figaro“: România, noul Eldorado pentru achiziţia de terenuri agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calitatea solului, preţurile avantajoase şi posibilitatea de a obţine ajutoare sunt motive pentru care investitorii străini sunt atraşi de România, scrie cotidianul francez „Le Figaro“ în ediţia sa electronică.

Acapararea de terenuri agricole priveşte toată Europa şi în special România, a cincea ţară a Uniunii în termeni de suprafeţe agricole. Un fenomen în expansiune, potrivit autorilor studiului „Land concentration, land grabbing (...) in Europe“, citaţi de publicaţia franceză.

În ciuda legii care interzice investitorilor străini să cumpere terenuri agricole în România, 6% din suprafeţele arabile ale ţării, mai puţin de un milion de hectare, sunt exploatate de multinaţionale ca Rabobank, Generali sau ASI Europe Gmbh. 

„Pentru a ocoli legea, aceşti investitori internaţionali creează o firmă, sub privirile binevoitoare ale funcţionarilor, fapt ce le oferă dreptul de a cumpăra sau închiria terenuri agricole pentru a le exploata ulterior“, subliniază Stéphanie Roth, coordonatoarea Eco Ruralis.

„Terenurile cultivabile reprezintă noul aur pentru investitorii internaţionali“, continuă Attila Szocs, inginer agronom responsabil cu Politica Agricolă Comună (PAC) în cadrul Eco Ruralis România. „Circa 60% din terenurile arabile cultivate sunt compuse din cernoziom, pământul negru, bun unde este uşor să îţi dublezi randamentul“, adaugă el.

În plus, din punct de vedere financiar, este vorba despre o investiţie foarte rentabilă atât pentru cumpărat, cât şi pentru închiriat, iar mâna de lucru este ieftină. „Salariul minim este la nivelul a 160 de euro pe lună şi poate ajunge la 200 de euro cu orele suplimentare“, explică Attila Szocs.

De asemenea, aceste terenuri aduc 130 de euro ajutoare directe europene pe hectar. Plăţile PAC au contribuit la avântul acestui fenomen care favorizează specula cu terenuri. „Sistemul subvenţiilor PAC favorizează explicit marile exploataţii, marginalizează micile ferme şi blochează instalarea potenţialilor agricultori“, acuză Dan Cismaş. „Jumătate din subvenţiile destinate României merg la 1% dintre agricultorii ţării care dispun de exploataţii de 500 de hectare şi mai mult“, continuă el.

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, doreşte să pună capăt acestei situaţii în noua Politică Agricolă Comună din intervalul 2014-2020, prin plafonarea progresivă a ajutoarelor, încheie „Le Figaro“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite