Judecătorul Stan Mustaţă urmează să afle joi dacă rămâne în arest preventiv
0Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel Bucureşti, află joi dacă vor rămâne în arest preventiv sau vor fi eliberaţi, asta după ce magistraşii Curţii Supreme au amânat marţi să dea o decizie. Cei doi au fost arestaţi preventiv, pe 29 aprilie , pentru fapte de corupţie.
Curtea Supremă trebuia să dea marţi o decizie privind cererea lui Stan Mustaţă de ridicare a măsurii arestării preventive, însă magistraţii au decis să se pronunţe în acest caz joi, pe 8 mai, potrivit Digi 24.
Stan Mustaţă a fost arestat preventiv, pe 29 aprilie, sub acuzaţia că lua mită pentru a da sentinţe favorabile în dosare, oferindu-şi serviciile ca la piaţă. El îşi trimitea complicii la locuinţele celor pe care urma să-i judece, după ce le dădea adresele complete – pe care le lua din dosar – şi îşi oferea serviciile ilegale de eliberare contra cost.
Dacă cei contactaţi refuzau propunerea magistratului, aceştia erau ameninţaţi cu pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti nefavorabile, chiar dacă aveau dreptul la o soluţie favorabilă.
Asta arată procurorii în referatul cu propunere de arestare preventivă, care mai adaugă faptul că membrii grupului infracţional din care judecătorul făcea parte acţionau coordonat, fiecare dintre ei având roluri bine stabilite, astfel încât aportul fiecăruia să se coreleze cu acţiunile celorlalţi în realizarea scopului urmărit.
„Ierarhia acestui grup a fost stabilită de magistratul Mustaţă care a beneficiat de serviciile prestate de către ceilalţi implicaţi în acest caz. Imediat după lider în ierarhia grupării era grefiera Mariana Curea, în pofida anumitor nemulţumiri exprimate de Ion Boraciu şi Florian Alexandru, cei desemnaţi cu „munca de jos“.
Mai mult, în calitate de prietenă a judecătorului, grefiera a beneficiat de avantajele liderului, respectiv, organizarea zilei de naştere la mare, tort, flori, cadouri. De asemenea, rolul acesteia a fost valorificat, din perspectiva funcţiei pe care o deţinea, pentru ca pe viitor, după ce judecătorul Mustaţă se va pensiona, să beneficieze de ajutor“, au menţionat anchetatorii.
Protejaţi din interior
Grefiera Mariana Curea mai avea rolul de a „proteja“ grupul, împotriva unor eventuale măsuri de supraveghere din partea procurorilor.
„În ziua de 02.04.2014, Mariana Curea le-a explicat inculpaţilor Stan Mustaţă şi Ion Boraciu că instanţa competentă să dispună astfel de măsuri faţă de judecătorul Mustaţă (foto) era chiar Curtea de Apel Bucureşti, sens în care nu exista nici un pericol, întrucât verifica personal în evidenţele Curţii de Apel Bucureşti existenţa unor mandate. «Nu s-a dat nimic pe dosar, c-o verific eu în fiecare zi, ECRIS-ul, şi la noi şi la întâia»“, reiese din interceptările aflate la dosar.
Gruparea acţiona pe mai multe paliere
Astfel, aceştia organizau zilnic întâlniri conspirative, asigurate de Ion Boraciu, în biroul acestuia situat pe Şoseaua Colentina din sectorul 2 al Capitalei. Discuţiile despre dosare aveau însă loc în baia apartamentului unde judecătorul trăgea apa de la toaletă sau dădea drumul la apa de la robinet pentru a nu putea fi interceptaţi.
„Aceştia îşi luau măsuri de precauţie, vorbind şoptit la ureche atunci când era vorba despre intervenţiile din dosarele penale şi banii pretinşi în legătură cu obţinerea hotărârilor judecătoreşti. De asemenea, când discutau astfel de subiecte, îndepărtau din cameră telefoanele mobile, în scopul de a nu fi interceptaţi prin intermediul lor. Pentru şi mai multă siguranţă, în timpul discuţiilor judecătorul mai trăgea şi apa de la toaletă sau dădea drumul la apa de la robinet“, se arată în documentul procurorilor.
În timpul acestor întâlniri conspirative se identificau dosarele penale în care judecătorul Mustaţă putea pronunţa soluţii favorabile. Grefiera Mariana Curea verifica pe portalul instanţelor de judecată la ce complet erau repartizate cauzele, după care consulta planificările existente la nivelul Curţii de Apel Bucureşti, pentru ca, în final, să le comunice celor doi dacă respectivele dosare erau repartizate judecătorului Mustaţă sau altor judecători, prieteni ai acestuia, pe lângă care magistratul susţinea că poate să intervină.
Următoarea etapă era cea de abordare persoanelor care erau dispuse să ofere mită pentru a obţine soluţii favorabile. Acest lucru era făcut prin intermediul inculpaţilor Ion Boraciu şi a lui Florian Alexandru. Aceştia primeau bileţele cu numerele de dosare penale în care eventualii beneficiari a unor sentinţe favorabile, dar şi adresele acestora pentru a-i putea contacta.
Mustaţă a fost enervat de refuzul lui Meme Stoica
La mâna magistratului ar fi trebuit să ajungă şi managerul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Mihai (Meme) Stoica, care, încă de când a ajuns la închisoare, a formulat o cerere prin care solicita anularea pedepsei pe care a primit-o în dosarul „Transferurilor“.
Anchetatorii au redat în referatul prin care au cerut arestarea judecătorului o serie de discuţii între acesta şi unul dintre complicii săi.
„Cu ocazia convorbirii din data de 28 aprilie 2014, când la întrebarea inculpatului Ion Boraciu: „Ce ai făcut cu Meme? Mai poţi să faci ceva cu Meme?“, Stan Mustaţă a răspuns afirmativ, condiţionând actul de justiţie de remiterea, cu titlu de mită, a unei sume de bani, fără a preciza valuta: „Cincizeci, patruzeci, treizeci. Sub treizeci dă-l în… [cuvânt obscen]…“, se arată în documentul citat.
Într-o discuţie anterioară, interceptată pe 7 aprilie, între Mustaţă şi Boraciu, judecătorul a adus vorba despre contestaţia în anulare a lui Mihai Stoica. Stan Mustaţă spune că i-a admis în principiu contestaţia în anulare.
„Şi la Meme, la Meme, Nelu (aşa îi spunea magistratul lui Boraciu – n.r.), Nelu, la Meme, I-am admis în principiu, că se admite. Până pe 16, spune-i: Bă, ţi-am zis că de admis în principiu, mă obligă legea, da’ mai departe o...(cuvânt obscen)... pe lege, …(neinteligibil)…, să fiu al dracu“, potrivit documentului citat. Însă, spre surprinderea judecătorului, avocata lui Mihai Stoica a refuzat propunerea, lucru care l-a enervat pe acesta.
Ion Boraciu: „Nu vrea, că zice că pe bune iese şi…“. Stan Mustaţă: „Fir-ar mama ei a dracu! Băga-şi-ar …(cuvânt obscen)… în mama ei!“.
Ridicat de la Curtea de Apel exact înainte de a-l audia pe Dan Voiculescu
Magistratul de la Curtea de Apel a aflat acuzaţiile care i se aduc în dimineaţa zilei de 29 aprilie, înainte de a judeca un nou termen al recursului în dosarul ICA în care Dan Voiculescu a fost deja condamnat în prima instanţă la 5 ani de închisoare cu executare. Astfel, exact înainte de a intra în sala de judecată, magistratul a fost ridicat de procurori şi dus la sediul DNA unde a fost audiat timp de trei ore.
Anchetatorii au explicat că au preferat să-l aducă la audieri cu mandat de aducere şi nu cu citaţie în baza articolului de lege potrivit căruia „suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei“.
Asta pentru că Mustaţă este suspectat că ar fi pretins bani şi în dosarul în care este judecat Voiculescu. De altfel, la ieşirea din sediul DNA, judecătorul a spus că la dosar există înregistrări ambientale, făcute de anchetatori, cu tehnică montată în biroul prietenului său, Ion Boraciu.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Judecătorul Stan Mustaţă află marţi dacă va fi cercetat în continuare în arest
Magistraţii Curţii Supreme iau în discuţie marţi contestaţia contestaţiile formulate de judecătorul Stan Mustaţă şi de grefiera Marian Curea, de la Curtea de Apel Bucureşti, împotriva deciziei prin care au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie.
Libertatea lui Mihai Stoica, în opinia judecătorului Stan Mustaţă, valorează cel puţin 300 de milioane de lei vechi, pentru că managerul are „bani şi mulţi avocaţi”. Asta arată procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă în dosarul magistratului de la Curtea de Apel Bucureşti. În timp ce discuta despre intervenţiile în dosare, magistratul îşi băga complicii în baie, dădea drumul la apă şi vorbea în şoaptă.
Judecătorul Stan Mustaţă, care face parte din completul care îl judecă pe Dan Voiculescu în dosarul „ICA”, şi grefiera Mariana Curea au fost arestaţi preventiv, pentru 30 de zile, de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.
Dan Voiculescu a depus o sesizare la Parchetul General prin care a cerut să se facă o anchetă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). El a precizat că acţiunea de marţi a procurorilor este o presiune asupra judecătorului Stan Mustaţă care urma să dea o sentinţă în dosarul ICA. Magistratul Mustaţă a fost ridicat în această dimineaţă de la Curtea de Apel Bucureşti şi dus la audieri. Ulterior, acesta a fost pus sub urmărire penală.