Judecătorul Cristi Danileţ, reacţie la votul din Senat în cazul Oprea: „Am solicitat sesizarea Curţii Constituţionale pentru conflict între puteri”
0Judecătorul Cristi Danileţ a solicitat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să reflecteze asupra necesităţii de a se formulă de către Preşedintele CSM o sesizare la Curtea Constituţională a României pentru conflict între puteri. Decizia a fost luată după ce Senatul a respins solicitarea DNA de începe a urmării penae în cazul lui Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă.
În postarea „Parlamentul blochează Justiţia pentru un fost ministru!”, judecătorul Cristi Danileţ, care este şi membru CSM, arată că din nou Parlamentul împiedică începerea urmăririi penale cu privire la un ministru sau fost ministru.
„Această înseamnă că nu se poate face cercetarea mai departe pentru a se stabili vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane. Începerea urmăririi penale ar însemna doar deschiderea cadrului procesual în care se pot strânge legal probe şi persoană vizată şi-ar exprimă poziţia faţă de fapta în care a fost implicată. În final, un judecător este împiedicat să stabilească asupra acestui aspect, pentru a se înfăptui justiţia, singură garanţie a respectării drepturilor şi libertăţilor omului şi restabilirii ordinii de drept în comunitate”, susţine judecătorul.
În aceste condiţii, mai arată Danileţ, justiţia fiind cea împiedicată a se înfăptui din cauza că o putere politică a statului se opune, consider că este un conflict constituţional între puteri, Puterea Legislativă subrogandu-se în atribuţiile Puterii Judecătoreşti cu privire la un membru din Puterea Executivă.
„Pentru aceste motive, astăzi am solicitat colegilor din CSM – autoritate obligată prin Constituţie să garanteze independenţa justiţie – să reflecteze asupra necesităţii de a se formulă de către Preşedintele CSM o sesizare la Curtea Constituţională a României pentru conflict între puteri, punându-se pe tapet toate cauzele similare din ultimii ani”, a explicat Danileţ, pe blogul personal.
Magistratul susţine că nu este firesc că dosarele judiciare privind anumite persoane să ajungă la parlamentari şi să fie dezbătute în mod public că şi cum Parlamentul ar fi o instanţa judecătorească. „Afirm ferm că nu este atribuţia Parlamentului de a stabili dacă o anumită persoană a comis ori nu o infracţiune şi dacă este cazul sau nu că o anumită persoană să fie trasă la răspundere penală. În faţă legii toţi oamenii trebuie să fie egali. Imunitatea parlamentarilor sau miniştrilor nu poate fi transformată în mod arbitrariu în impunitate. Dreptatea este cea care trebuie să domine societatea, nu privilegiile”, mai arată judecătorul Cristi Danileţ.
Cererea DNA
Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat în 1 septembrie cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de senatorul Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate naţională şi fost ministru al Afacerilor Interne, pentru ucidere din culpă în perioada în care a deţinut funcţia ministerială. Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost respinsă luni, în plenul Senatului.
Direcţia Naţională Anticorupţie arată că respingerea de către Senat a cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea face imposibilă stabilirea răspunderii penale a fostului ministru al Intertnelor pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, ancheta penală pentru ucidere din culpă fiind blocată prin votul majorităţii senatorilor.