Judecătoarea care l-a achitat pe Ioan Niculae are afaceri cu inculpatul. Cererea ei de abţinere a fost respinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii lui Ioan Niculae lucrează terenurile judecătoarei care l-a achitat FOTO Arhivă
Oamenii lui Ioan Niculae lucrează terenurile judecătoarei care l-a achitat FOTO Arhivă

Judecătoarea Olimpiea Creţeanu l-a achitat pe magnatul Ioan Niculae în dosarul “mită la PSD”. Anterior, magistratul a făcut cerere de abţinere de la judecarea dosarului pentru că are terenuri în arendă la firma celui pe care îl judeca.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost achitat zilele trecute de Judecătoria Sectorului 1. Hotărârea a fost dată de judecătoarea Olimpiea Creteanu, care la începutul procesului a făcut cerere de abţinere în acest dosar motivând că soţul său are un contract de arendă cu omul de afaceri Ioan Niculae, inculpat în cauza pe care urma să o judece. Cererea judecătoarei a fost însă respinsă pe motiv că situaţia "nu poate fi interpretată ca fiind un interes având în vedere că se invocă o relaţie contractuală începută anterior repartizării dosarului, relaţie ce nu are legatură cu soluţionarea prezentului dosar", informează hotnews.ro.

Judecătoarea a declarat că are două terenuri în Teleorman şi că le-a arendat. Cele două terenuri, unul de 1,3 ha, altul de 4,1 ha, arendate către Agro Invest SRL, la care acţionar majoritar este Interagro, compania lui Ioan Niculae. 

Contractul de arendă apare în declaraţia de avere din 2013, unde judecătoarea menţionează că soţul său, Virgil Creţeanu, încasează 400, respectiv 1.600 lei de pe urma a două contracte cu SC Agro Invest SRL. 

Olimpia Creţeanu a ajuns la Judecătoria Sectorului 1 în septembrie 2011, când a fost detaşată de la Judecătoria Turnu Magurele.

Dosarul campaniei electorale a lui Mircea Geoană

Judecătoria Sectorului 1 a decis miercuri să îi achite pe toţi cei judecaţi în dosarul „Mită la PSD” în care omul de afaceri Ioan Niculae, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, dar şi alţi inculpaţi sunt acuzaţi de finanţarea ilegală a campaniei electorale a lui Mircea Geoană din 2009.

De asemenea, instaţa a decis să respingă cererile Direcţiei Naţionale Anticorupţie de confiscare a sumei de 641.730 lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, pe omul de afaceri Ioan Niculae şi pe directorul Viorel Bărac, de la Interagro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi de finanţarea ilegală a unor partide politice.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine ilegal suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA. Aceşti bani urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - Interagro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai notau procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Contractul propriu-zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au arătat procurorii DNA.

Concret, procurorii îl acuză pe Gheorghe Bunea Stancu - preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a Partidului Social Democrat, de folosirea influenţei şi autorităţii ce rezultă din funcţia de conducere într-un partid, pentru a obţine pentru altul bani sau foloase necuvenite; pe Gheorghe Teodorescu (acţionar al SC INSOMAR srl), de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (trei acte materiale); pe Viorel Bărac - director al SC InterAgro SA - de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (două acte materiale); iar pe Ioan Niculae - acţionar principal al InterAgro SA, de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (două acte materiale)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite