Jecmăneala de la sfârşitul anului şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un părinte care are un elev în clasa I plăteşte între 100 şi 200 de lei pentru serbarea de sfârşit de an. Finalul anului şcolar a devenit la fel de costisitor ca şi începutul. Toţi părinţii trebuie să plătească pentru albume foto, cărţi date ca premii şi cadourile profesorilor.

Mai citeşte şi:

adevarul.it - În şcolile italiene nu se practică moda cadourilor pentru profesori

adevarul.es - Cheltuieli zero la sfârșitul anului școlar

Sfârşitul de an şcolar aduce cheltuieli pentru părinţi
Protocolul „umflă” bugetul absolvenţilor
Andronescu: Profesorii care adună bani pentru protocol la bacalaureat vor fi sancţionaţi
Fondul clasei, bir modern

Un album foto cu toţi colegii de clasă costă 45 de lei. O carte pentru premiu, între 15 şi 20 de lei. O robă de absolvent, dacă este închiriată, costă 15 lei, dacă nu, sare de 300 de lei. Un buchet de flori pentru doamna, plus banii de „atenţie”, plus sucurile şi prăjiturelele, încă 30 de lei. Totalul sumei pe care o are de plătit părintele unui elev de şcoală la sfârşitul anului sare lejer de 100 de lei.

„Sponsorizare“ de 200 de lei

Nu în toate şcolile din România se strâng bani pentru festivităţile de final de an sau pentru cadourile date profesorilor. Un raid făcut de reporterii „Adevărul“ arată însă că, deşi inspectoratele şi Ministerul Educaţiei interzic astfel de practici, în multe şcoli, acestea se desfăşoară sub paravanul comitetelor de părinţi.

„Deja am dat bani pentru cărţile pe care o să le primească la premiu. Un set de cărţi ne-a costat 50 de lei, mai plătim şi pentru diplome, sucuri şi prăjiturele, plus florile pentru doamna, şi aşa ajungem la 100 de lei“, povesteşte Mioara Toncian, mama unui elev din clasa I de la Şcoala Generală nr. 5 din Bistriţa. „Încă nu s-a discutat cu cât vom „sponsoriza“ sfârşitul de an, dar, în medie, într-un an, cheltuim cam 200 de lei”, afirmă Vasile Pop, tatăl lui Horaţiu Pop, elev în clasa I, şi preşedintele Asociaţiei Părinţilor din clasa I de la Şcoala „Avram Iancu“ din Baia Mare.

La şcolile din sectorul 3, părinţii elevilor de clasa I plătesc între 30 de lei şi 150 de lei pentru serbarea de final de an. „Iniţial învăţătoarea dorea să facem o serbare a abecedarului fastuoasă. Ne-am opus fiindcă ne costa prea mult. Oricum, ne-a băgat pe gât un album foto pentru care fiecare trebuie să dăm căte 45 de lei.

Ţinând cont că sunt 25 de elevi într-o singură clasă, fotograful strânge o sumă frumuşică. Se mai adaugă 30 de lei pentru cadoul învăţătoarei şi pentru petrecerea celor mici. Pe vremea mea, şcoala nu costa atâta“, ne-a mărturisit bunica unui elev de clasa I de la Şcoala nr. 92 din Bucureşti.

La Şcoala nr. 195, elevii plătesc 50 de lei de căciulă. Banii iau aceeaşi destinaţie. „Elevii sunt în clasa I şi părinţii au decis că trebuie să luăm ceva învăţătoarei. Am mai avut un copil la această şcoală şi pot să vă spun că am cotizat an de an pentru cadouri. Niciodată cadrul didactic nu a spus nu. Unde mai pui că părinţii înşişi sunt cei care insistă să dăm cadouri“, ne-a spus mama unui elev de clasa I de la această şcoală.

Uniforme pentru ultimul an

La Iaşi, cei mai mulţi elevi din clasele de gimnaziu, dar şi din clasele de liceu, trebuie să scoată din buzunar, la sfârşitul acestui semestru de şcoală, bani pentru uniforme noi pe care vor trebui să le poarte cu orice preţ din anul următor.„Trebuie să achităm cam 150 -180 de lei pentru uniforme.

Din moment ce eu voi termina liceul anul viitor, nu mi se pare normal să dau acum această sumă“, a spus un elev din clasa a Xl-a, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi. Bani pentru uniforme trebuie să aducă şi părinţii elevilor de clasa a VII-a de la Colegiul „Octav Băncilă“. „Am fost într-un fel siliţi să dăm, în două rate, 260 de lei pentru uniformele pe care le vor purta copiii anul viitor. Aş fi ieşit mai ieftin dacă aş fi mers la o croitoreasă“, a afirmat mama unei eleve de clasa a VII-a de la Colegiul Naţional „Octav Băncilă“ din capitala Moldovei.

La Botoşani, chiar dacă ultimul clopoţel se apropie cu paşi repezi, se mai strâng bani pentru fondul clasei sau al şcolii, deşi numai anul trecut Ministerul Educaţiei a alocat pentru reabiliatrea instituţiilor de învăţământ 51,3 milioane de lei. Sumele cerute de conducerile şcolilor variază înre 10 lei şi 25 de lei pe semestru. „În primul semestru am dat la fondul şcolii 15 lei. În al doilea, nu am dat nimic, dar dirigintele mi-a spus că, dacă nu aduc banii, îmi scade nota la purtare“, a spus Iulian, elev în clasa a XII-a la un liceu din Botoşani.

Banchetul, o petrecere costisitoare

Şi la liceele din Bucureşti se strâng bani pentru petrecerile de final de liceu. „La noi se dau 170 de lei pentru petrecerea ultimului clopoţel, 150 de lei pentru banchet şi 100 de lei pentru albumul foto. Nu e obligatoriu să dai banii, dar cei care nu dau se simt prost faţă de colegii lor“, spune Alexandru Nagy de la Colegiul „Aurel Vlaicu“ din Bucureşti. 

„Vom face petrecerea în Pipera şi va veni să ne cânte formaţia de la restaurant“, spune Vlad Tronea, elev la Colegiul „Gheorghe Şincai“. În plus, elevele mai dau bani şi pe toaletele pe care le vor purta la petrecere. „Rochia mea e neagră şi am dat pe ea vreo 400 de lei, dar o dată în viaţă merg la banchet“, a spus Corina Catană. Elevii de la Colegiul „Gheorghe Lazăr“ vor scoate din buzunar 280 de lei.  Material realizat cu ajutorul Redacţiilor „Adevărul de Seară“

Alte pretexte de a-i „jupui“ pe elevi

-Fondul clasei şi fondul şcolii sunt pretexte permanente pentru a stoarce bani de la elevi sau de la părinţii lor. Cum legea nu le permite să iniţieze asemenea „chete”, dascălii apelează de obicei la câte un părinte binevoitor, care face pe „zapciul”.

-Chete făcute la solicitarea ori la sugestia dascălilor (folosind ca interfaţă câte un părinte) pentru cadourile destinate unor cadre didactice ori „domnului director”. Ocaziile sunt nesfârşite: zile de naştere, onomastice, sărbători (Moş Nicolae, Crăciun, Paşte),  zile speciale (1 şi 8 Martie) etc.

-Unii învăţători sau profesori le impun elevilor manuale sau culegeri scrise de ei sau de prieteni de-ai lor, dar neomologate de minister. Preţul este, bineînţeles, piperat.

-Meditaţii după program – contra cost, evident -, care să suplinească notele mici (uneori acordate cu intenţie) sau nepredarea materiei la orele de curs.

-Diverse operaţiuni de xerocopiere (inclusiv procurarea hârtiei), la preţuri de câteva ori mai mari decât cele de piaţă.

-Reviste băgate pe gâtul elevilor, la preţuri umflate.

-Fotografii făcute şi apoi distribuite elevilor la preţuri astronomice.

-Excursii inventate doar pentru a stoarce un comision consistent.

-Robe şi coroniţe de absolvire, confecţionate neapărat la „croitoreasa mea” (adică a domnului profesor sau a doamnei profesoare). Modelul şi culoarea sunt alese astfel încât să nu existe în comerţ, unde preţul este de 5-6 ori mai mic.

-Diplome şi cadouri de sfârşit de an, la preţuri exagerate.

-Bani pentru dotările din clase: perdele, galerii, feţe de masă, materiale didactice, marker pentru scris pe tablă, proiectoare, combine muzicale.

-Caietele speciale, cerute de profesori pentru fiecare disciplină în parte. Părinţii elevilor sunt nevoiţi să cumpere astfel de caiete în fiecare semestru al anului şcolar.

-Paza în şcoli se face de cele mai multe ori pe spinarea părinţilor, care plătesc lunar sume consistente pentru a-i şti pe copii în siguranţă.

-Cei mai mulţi învăţători impun elevilor un anumit tip de uniformă, confecţionată la croitorul şcolii, pe sume mult mai mari decât cele practicate pe piaţa liberă.

300 de lei, protocol la bacalaureat

Şi părinţii elevilor din Bacău, aflaţi în ani terminali la şcoala generală sau liceu, trebuie să facă faţă nu doar emoţiilor examenelor prin care le trec copiii, ci şi unor eforturi financiare substanţiale. „Am dat peste 300 de lei numai pentru protocoalele profesorilor care asistă la examenele de bacalaureat, ale acelora în faţa cărora copiii au de susţinut atestatele, dar şi pentru diplomele de absolvire şi poze.

A trebuit să plătim şi pentru masa profesorilor care au fost invitaţi la banchet“, a spus Angela Butnaru, mama unei eleve de clasa a XII-a de la Colegiul „Vasile Alecsandri“. O altă cheltuială a fost şi cea legată de robele pe care elevii le-au îmbrăcat la cursurile festive.

„Robele şi toca le-am închiriat cu 15 lei. Dacă şi astea ar fi trebuit să le cumpărăm, i-aş fi adus pe-ai mei la sapă de lemn“, ne-a spus Alina Istrate, elevă în clasa a XII-a. Şi elevii de clasa a VIII-a au avut de dat bani la sfârşit de an. Pe lângă banii de banchet, ei au plătit peste 100 de lei pentru protocolul profesorilor şi pentru albumul de poze de sfârşit de an.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite