Israelul, preocupat de propriii extremişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israelul, preocupat de propriii extremişti
Israelul, preocupat de propriii extremişti

Radicalii evrei reprezintă un obstacol serios în calea relansării procesului de pace. Pe lângă ameninţarea iraniană şi cea a mişcărilor radicale islamiste Hamas, în sud şi Hezbollah, în nord Israelul trebuie să facă faţă propriilor extremişti.

La începutul lunii iunie, generalul Gady Shamni, comandantul forţelor militare din Cisiordania, a primit o scrisoare de ameninţare.

El a fost numit antisemit care-i urăşte pe evrei, Satana. „Militarii tăi şi cu tine, se scria în scrisoare, sunteţi mai răi ca naziştii, sunteţi o bandă de evrei nenorociţi cu suflete mizerabile, asemănătoare cu cei ce făceau parte din Judenrat (conducerea comunităţilor evreieşti din ţările ocupate de nazişti care trebuiau să execute ordinele SS-ului privind deportările). Ştim unde vă aflaţi. O să vă prindem cu întreaga familie“.

Un alt general din zonă a primit o scrisoare similară. Organele de securitate israeliene şi-au dat seama că mesajele nu provin de la palestinieni, ci de la evrei. A fost una dintre formele de reacţie a locuitorilor aşezărilor ilegale din Cisiordania, demolate de armata israeliană, potrivit prevederilor „foii de parcurs“ a „cvartetului“ (SUA, Rusia, ONU şi UE) care schiţează etapele procesului de pace israeliano-palestinian.

Ameninţările de acest fel, manifestările adesea violente ale locuitorilor acestor aşezări, atât împotriva palestinienilor, cât şi a militarilor evrei, distrugerile provocate de aceştia au devenit o preocupare din ce în ce mai presantă a guvernului israelian.

Iar viitorul pare şi mai sumbru din cauza angajamentului Israelului de a evacua toate aşezările ilegale şi mai târziu cele legale din Cisiordania, în perspectiva, deocamdată îndepărtată, de retragere definitivă din acest teritoriu.

Locuitorii aşezărilor ilegale, în majoritate tineri, reprezintă o categorie de extremişti evrei care nu doresc negocieri de pace cu palestinienii şi nu vor să cedeze niciun petic de pământ din ceea ce consideră că ar aparţine „marelui Israel“, respectiv Israelului biblic.

Elevi ai unor rabini radicali

Ei sunt elevii unor rabini cu vederi radicale care au înfiinţat în aceste aşezări şcoli religioase (ieşiva). Aceştia, se arată într-un reportaj publicat pe site-ul american JTA (Jewish Telegraphic Agency), oferă tinerilor suportul teologic şi ideologic pentru acţiunile lor.

Atitudinea lor este condamnată chiar şi de organizaţia reprezentativă a aşezărilor israeliene din teritoriile palestiniene, Yeşa, care, deşi se opune desfiinţării acestora, optează pentru alte mijloace pentru a obţine concesii, fie prin negocieri, fie pe cale parlamentară, unde interesele ei sunt reprezentate mai ales de partidele religioase.

Deşi numărul lor nu este foarte mare, extremiştii din aşezările ilegale sunt deosebit de vocali şi eliminarea aşezărilor lor s-a dovedit o sarcină foarte dificilă pentru guvernul israelian.

Armata a întâmpinat o puternică rezistenţă şi, de multe ori, după ce le-a demolat locuinţele, foştii locuitori au revenit şi s-au instalat din nou.

Armata, în vizor

În ultimii ani, mulţi observatori ai vieţii israeliene au atras atenţia asupra unui fenomen care ar putea deveni periculos - pătrunderea unei ideologii radicale în armată.

image

Ultraortodocşii israelieni îl acuză pe preşedintele Obama că-i susţine pe palestinieni Foto: Agerpres

Astfel, potrivit dr. Yigal Levy, sociolog, specializat în probleme militare, dacă în urmă cu 20-30 de ani, corpul ofiţeresc era compus din laici, din tineri crescuţi în kibuţuri, azi aproximativ 30 la sută din ofiţeri provin din păturile foarte religioase.

Ierusalimul şi Washingtonul se îndreaptă spre „coliziune“

Israelul şi Statele Unite se îndreaptă spre „o coliziune“ din cauza impasului în care se află procesul de pace cu palestinienii şi cu sirienii, au avertizat experţi de la principalul institut israelian de studii strategice, citaţi de AFP.

„Nici acordul condiţionat al premierului Benjamin Netanyahu faţă de crearea unui stat palestinian, nici acordurile parţiale dintre Israel şi Washington în dosarul nuclear iranian nu sunt suficiente pentru a împiedica cele două ţări să se îndrepte spre o coliziune“, se arată în raportul anual al Institutului de Studii pentru Securitatea Naţională (INSS), de pe lângă universitatea din Tel Aviv.

Pentru a evita un impas prelungit şi o confruntare cu Washingtonul, care ar avea consecinţe strategice grave pentru Israel, ei propun ca Ierusalimul să îşi „lanseze propriile iniţiative“ şi să ia în calcul faptul că ideea unei „păci economice“, susţinută de Netanyahu, nu poate reprezenta o soluţie. Din punctul lor de vedere, aceste iniţiative trebuie să vizeze „noi acorduri interimare cu palestinienii“, în perspectiva unei reglementări globale pe termen mai lung.

„Perspectiva unei coliziuni cu Washingtonul este foarte îngrijorătoare, oficiali din Departamentul de Stat evocă deja posibile sancţiuni economice“, a declarat unul dintre autorii raportului, generalul în rezervă Shlomo Brom.

Antecedente

Grupări de extremişti evrei (Irgun, Stern) au acţionat chiar înainte de declararea independenţei statului evreu. Ele s-au confruntat ideologic cu „legaliştii“, conduşi de David ben Gurion. Asasinarea premierului Yitzhak Rabin din 1995 a fost înfăptuită de un membru al unei grupări extremiste.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite