Israelienii suspectaţi că ar fi spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi rămân în arest preventiv. Curtea de Apel le-a respins cererea de a fi cercetaţi în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Weiner Ron şi Geclowicz David, cei doi israelieni suspectaţi că ar fi spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), cer magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti eliberarea din arestul preventiv. Judecătorii au respins cererea acestora. Potrivit unor surse judiciare, Weiner ar fi precizat că a primit 5.000 de euro pentru misiunea din România.

UPDATE Curtea de Apel a respins contestaţiile celor doi israelieni. Instanţa a micşorat perioada de arest preventiv de la 30 de zile, la 20 zile, respectiv începând cu data de 3 aprilie 2016 până la data de 22 aprilie 2016, inclusiv. 

Decizia este definitivă.

5.000 de euro pentru misiunea din România

Surse judiciare au declarat că Weiner Ron a primit 5.000 de euro pentru misiunea din România, arată news.ro. Cei doi israelieni ar fi primit o listă cu opt persoane pe care trebuiau să le urmărească, printre acestea fiind şi Laura Codruţa Kovesi şi apropiaţi ai acesteia.

Mai mult, cei doi ar fi mărturisit în faţa procurorilor de unde sunt, cine i-a trimis, însă au spus că nu ştiu cine i-a angajat deoarece contractul lor s-a desfăşurat prin firma Black Cube, au arătat sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, cei doi au fost iniţial citaţi de Parchetul General, care au dispus măsura controlului judiciar, ulterior dosarul fiind trimis la DIICOT.

Cei doi bărbaţi au fost duşi în faţa instanţei cu puţin înainte de ora 9.00.

Decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti va fi definitivă.

Israelienii, arestaţi pe 3 aprilie

Weiner Ron şi Geclowicz David au fost reţinuţi pe data de 3 aprilie de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), ei fiind arestaţi în aceeaşi zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Pe 6 aprilie, DIICOT a emis un comunicat de presă în care precizează de ce i-au reţinut Ron Weiner şi pe David Geclowicz în acest caz. 

Astfel, Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Pe Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice  şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două  persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weinwe Ron şi Geclowicz David au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora”, potrivit comunicatului emis de DIICOT.

Cum au acţionat suspecţii

Anchetatorii precizează că, în cadrul grupării, cei doi suspecţi ar fi avut roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri. Mai exact, Weiner ar fi fost responsabil de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail.

Pe de altă parte, Geclowicz s-ar fi ocupat de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

„În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei  persoane vătămate”, se mai arată în documentul citat.

Ulterior, după ce suspectul a accesat respectivele conturi şi ar fi preluat controlul asupra acestora, ar fi copiat informaţiile şi corespondenţa privată pe care ar fi transferat-o în propriul sistem informatic, „producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”.

Israelenii, angajaţi de doi moguli media

Potrivit unor surse judiciare citate de hotnews.ro, israelienii care ar fi spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi ar fi fost angajaţi de doi moguli media care sunt vizaţi de anchete ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În prezent, Dan Adamescu, Sebastian Ghiţă, Dan Voiculescu, Adrian Sârbu, Dan Diaconescu şi Sorin Ovidiu Vântu au toţi dosare la DNA, ultimii trei fiind deja condamnaţi. Adrian Sîrbu ar fi declarat însă că nu are nimic de-a face cu scandalul spionării Laurei Kovesi.

Kovesi: „Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei mele şi către prieteni apropiaţi”

Pe 10 aprilie, Kovesi a declarat că mai mulţi membri ai familiei sale, dar şi prieteni apropiaţi, au fost sunaţi insistent, timp de o zi şi jumătate, de persoane care au încercat să afle date personale ale procurorului-şef.

„Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei mele şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi si jumătate. Cei care au sunat au încercat să afle date personale, cum ar fi adresa de e-mail”,  dezvăluie Laura Codruţa Kovesi în emisiunea „După 20 de ani”, care va fi difuzată duminică dePro TV.

Şefa DNA a mai precizat că aceasta nu este prima dată când se fac presiuni asupra procurorilor anticorupţie de oameni „deranjaţi de anchetele DNA”.

Kovesi a precizat că „au fost telefoane insistente, repetate, dar nereuşite, pentru că nimeni nu a intrat în dialog cu aceste persoane”. Întrebată în ce limbă vorbeau cei care dăceau telefoane, procurorul-şef al DNA a declarat că nu poate spune acest amănunt. Ea a adăugat că nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Întrebată dacă bănuieşte ce anume au găsit cei care au încercat să-i spargă contul de mail, aceasta a răspuns că nu ştie.

„Nu stiu ce au găsit. Nici nu mă interesează ce au găsit. Probabil că sunt persoane deranjate de anchetele noastre, deranjate că DNA îşi face treaba. Nu pot să comentez despre cine a încercat să mă intimideze”, a spus Kovesi.

Pe aceeaşi temă:

Doi moguli media i-ar fi angajat pe israelienii care au spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi

Kovesi: „Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei mele şi către prieteni apropiaţi. Cei care au sunat au încercat să afle date personale”

Diplomat român: Arestarea israelienilor suspectaţi că o spionau pe şefa DNA nu va afecta relaţiile Tel Aviv-Bucureşti

Cei doi israelieni suspectaţi de spionarea procurorului şef al DNA află pe 12 aprilie dacă rămân în arest preventiv

Laura Codruţa Kovesi, spionată de foşti agenţi ai Mossad pentru răzbunare

Surse: Unul dintre foştii ofiţeri israelieni care o spionau pe Kovesi a recunoscut faptele. Black Cube susţine că aceştia anchetau „fapte grave de corupţie“

RISE Project: Şefa DNA, spionată de firma unui fost director Mossad. Kovesi: „A fost o încercare nereuşită de intimidare“

Talpeş: Cum a devenit o ţintă Laura Codruţa Kovesi în scandalul Black Cube

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite