Ioan Oltean rămâne sub control judiciar. Magistraţii ÎCCJ au respins contestaţia DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Ioan Oltean este cercetat sub control judiciar FOTO Eduard Enea
Deputatul Ioan Oltean este cercetat sub control judiciar FOTO Eduard Enea

Ioan Oltean va fi cercetat în continuare sub control judiciar în care este acuzat că a intervenit la ANRP pentru despăgubirea ilegală a lui Mihai Rotaru, de la care ar fi primit mită 600.000 de euro, a hotărât, vineri, definitiv, instanţa supremă.

UPDATE: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (îccj) a judecat, vineri, contestaţiile formulate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi de Ioan Oltean după decizia din 10 decembrie de cercetare sub control judiciar a deputatului PNL.

Instanţa supremă a respins contestaţiile, astfel că Ioan Oltean va fi în continuare cercetat sub control judiciar, transmite Mediafax. Decizia este definitivă.

UPDATE Cătălin Teodorescu trebuie să depună cauţiunea de un milion de lei stabilită de procurorii DNA în cadrul măsurii controlului judiciar, după ce Curtea Supremă a respins contestaţia deputatului în dosarul privind despăgubirea de la ANRP obţinută de Mihai Rotaru.

Deputatul PNL Cătălin Teodorescu a fost pus, pe 10 decembrie, sub control judicar pe cauţiune, stabilită la un milion de lei, în dosarul în care este acuzat că, în perioada în care a fost membru în Comisia pentru stabilirea despăgubirilor din ANRP, împreună cu ceilalţi membri, a aprobat despăgubirea omului de afaceri Mihai Rotaru cu aproape 109 milioane de lei pentru un teren supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

Teodorescu a contestat măsura preventiv la Curtea Supremă, care joi i-a respins solicitarea, decizia fiind definitivă.

În urma deciziei instanţei, Teodorescu trebuie să depună suma de un milion de lei stabilit în cadrul măsurii controlului judiciar sau să solicite anchetatorilor instituirea unei garanţii imobiliare, respectiv să pună la dispoziţie imobile până la valoarea stabilită, pe care să poată fi pus sechestru asigurător.

În cazul în care deputatul Cătălin Teodorescu nu depune cauţiunea de un milion de lei, procurorii DNA pot cere instanţei arestarea lui preventivă.

Ioan Oltean, la Curtea Supremă

Ioan Oltean a ajuns la sediul instanţei cu puţin timp timp înainte de ora 9.00, însă acesta a refuzat să dea declaraţii în faţa presei.

Curtea Supremă a decis, pe 10 decembrie, ca Ioan Oltean să fie cercetat sub control judiciar, respingând astfel cererea DNA de arestare preventivă a deputatului.

Ca urmare a acestei soluţie, atât DNA, cât şi Ioan Oltean, au făcut contestaţie.

Decizia de vineri a instanţei va fi definitivă.

Tot pe 10 decembrie, deputatul PNL Cătălin Teodorescu a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1 milion de lei. Procurorii au dispus această măsură după ce Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a acestuia.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz, la sfârşitul lunii noiembrie, de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

Oltean, acuzat de trafic de influenţă şi abuz în serviciu

Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, „care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP”, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

„În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susţin procurorii DNA.

Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP - Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri pătraţi din Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

În acelaşi dosar, au fost arestaţi preventiv, în 28 noiembrie, de instanţa supremă Mihai Rotaru, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite