Învăţăturile CSM-ului condus de Lia Savonea către „copiii“ ei, magistraţii. Ghid de comportament pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea

O parte dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, în fruntea cărora s-a aflat preşedintele Lia Savonea, a redactat un „Ghid de recomandări” pentru magistraţii activi pe Facebook, document despre care cei vizaţi susţin că are multe articole absurde.

Consiliul Superior al Magistraturii a trimis instanţelor şi parchetelor din România un ghid care oferă judecătorilor şi procurorilor din România mai multe recomandări despre cum ar trebui să comunice pe platformele de socializare. 

Cu toate că îndrumarul îşi propune să formuleze doar „în linii generale” recomandările despre modul de prezentare al magistraţilor în mediul online, mai multe articole sunt formulate în termeni de interdicţii. În privinţa conţinutului postărilor pe Facebook ale magistraţilor, documentul interzice utilizarea unui limbaj xenofob sau discriminatoriu, precum şi interferarea cu o cauză în curs sau criticarea activităţii şi probităţii morale a altor magistraţi, iar un alt articol nu le permite acestora să militeze în spaţiul online pentru diferite cauze, inclusiv cele strict umanitare. 

Interdicţiile pot să apară doar într-o lege, nu într-un ghid

„Cei care au redactat îndrumarul fac o confuzie între etică, prin care se recomandă o anumită conduită, şi lege. Practic, CSM a legiferat prin acest document, dar interdicţiile pot să apară doar într-o lege, nu într-un ghid”, explică Cristi Dănileţ, judecător la Tribunalul Cluj şi o prezenţă activă în dezbaterile pe teme judiciare. Magistratul arată că termeni precum „se interzice”, „să nu accepte” nu au ce căuta într-un document de recomandări. 

O altă problemă observată de Dănileţ este faptul că nu apar specificaţii ale modului în care va fi aplicat. „Nu există în acest ghid şi o procedură de aplicare, nu ştim cine îl va aplica, care sunt sancţiunile”, a explicat acesta, adăugând că CSM sancţiona deja membrii pentru diferite postări cu mult înainte să apară un astfel de document.

Mai mult, judecătorul mai consideră şi că unele cereri formulate de îndrumar denotă că cei care au redactat documentul „nu au capacitatea de a analiza Facebook”. „Articolele acelea care spun cui pot să-i dau „like” pe Facebook sau cu cine să mă împrietenesc sunt absurde. Am sute de cereri de prietenie în aşteptare, doar nu pot să le verific pe toate”, a declarat Dănileţ, adăugând că „prietenia pe Facebook nu e acelaşi lucru ca prietenia în mediul offline”.

Cui pot da magistraţii „like”

„Judecătorilor şi procurorilor le este interzis să susţină, promoveze sau să dea like la pagini sau postări ale unor campanii sau grupuri activiste, dacă asocierea cu acestea submina prestigiul magistraţilor şi al sistemului judiciar", este recomandarea numărul 12 din îndrumar.

În privinţa relaţiilor de prietenie pe care le poate stabili un magistrat cu alţi utilizatori ale reţelelor de socializare, documentul arată că prietenie cu un politician „nu este în sine o împrejurare care să poată să fie interpretată ca fiind una prin care se exprimă apartenenţa sau simpatia politică a judecătorilor sau procurorului”, dar aceştia trebuie să fie atenţi „pentru evitarea situaţiilor în care prietenia pe o reţea de socializare cu un politician ar putea fi folosită în luptele şi controversele politice”. 

O altă prevedere interzice împrietenirea pe Facebook cu „martori, avocaţi ai părţilor sau alte persoane ce sunt parte într-un dosar”, iar un articol obligă magistraţii „să-şi informeze membrii familiei şi prietenii apropiaţi care au conturi pe social media despre obligaţiile etice şi profesionale ale magistratului”. De asemenea, îndrumarul „recomandă” „ca mesajele postate de către judecători sau procurori să fie explicite, clare şi argumentate, evitându-se aluziile” şi „ca judecătorii şi procurorii să nu folosească în mod excesiv social-media, cu postări zilnice multiple şi cu o prezenţă online cvasi-permanentă”.

CSM şi libertatea de exprimare a magistraţilor

Ghidul redactat de CSM vine în contextul în care mai mulţi magistraţi s-au arătat critici în postări pe Facebook în ultimii ani faţă de diferite propuneri legislative în domeniul juridic, precum modificările legilor justiţiei sau a codurilor penale ori diferite ordonaţe de urgenţă şi decizii CSM. Chiar dacă nu au existat până acum reglementări ale activităţii magistraţilor pe reţelele de socializare, Inspecţia Judiciară s-a autosesizat împotriva unor procurori şi judecători după ce aceştia au luat, în postări pe Facebook, diverse poziţii faţă de unele evenimente care au vizat justiţia din România.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite