Informaţii pentru o autorecenzare de succes. Peste 2.600.000 de români au completat formularele INS, doar 10% din chestionare fiind invalidate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rpl

Recensământ: 10% din chestionarele completate sunt invalidate. Chestionarele realizate de INS sunt destul de uşor de completat, arată statisticile, care au scos în evidenţă că doar un cetăţean din zece greşeşte atunci când participă la autorecenzare.

Recensământul populaţiei este în plină desfăşurare, iar specialiştii Institutului Naţional de Statistică (INS) susţin că dacă se continuă în ritmul actual, este posibil să ajungem la un grad de autorecenzare de 40%, ceea ce ne-ar situa pe un loc onorabil printre celelalte state, din acest punct de vedere. Reprezentanţii INS se laudă că au realizat chestionarul intuitiv, astfel încât omului să-i fie cât mai uşor să răspundă, în condiţiile în care nu beneficiază de o instruire specială, precum cea de care dispun recenzorii.

Trebuie spus că există un cod de culori al acestui chestionar. Când termini de completat o secţiune şi o faci în mod corect, ea se colorează în verde. Dacă uiţi să completezi un răspuns, întrebarea pe care ai omis-o devine albastră. Iar dacă completezi un răspuns greşit, spui că ai terminat facultatea la 3 ani, de exemplu, răspunsul se colorează în roşu şi eşti alertat de sistem cu privire la eroare. La finalul completării vei fi de asemenea înştiinţat câte şi care sunt răspunsurile eronate, întrebările la care ai omis să răspunzi, ca şi cele la care ai răspuns corect.

În plus, putem face autorecenzarea pentru bunici, care poate nu au Internet, de exemplu, dar trebuie să cunoaştem detaliile legate de locuinţa acestora şi să respectăm normele legate de prelucrarea datelor personale, adică să avem acceptul celui în numele căruia facem autorecenzarea. Ieri aveam peste 2.600.000 de chestionare completate.

La ce întrebări nu răspund românii 

„Am avut chestionare în care calupuri întregi de întrebări erau necompletate. Sunt calupuri legate de probleme demografice, statutul socio-economic, caracteristicile socio-culturale... Dacă nu s-a răspuns la aceste întrebări, chestionarele au fost respinse de sistem, urmând ca acela care le-a completat să reia completarea. Motivele din care s-a „sărit” peste acele calupuri pot fi multe: pur şi simplu, de la neatenţie la necunoaştere”, arăta recent şeful Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei. 

Acesta a mai completat că un interes foarte ridicat pentru autorecenzare se vede în Bucureşti, Cluj, Braşov şi Botoşani, unde există o implicare foarte puternică a preşedintelui Direcţiei Judeţene de Statistică şi a autorităţilor locale. De exemplu, până ieri, se auto-recenzaseră peste 238.400 de bucureşteni şi peste 100.000 de clujeni şi braşoveni.

Call-centerul salvator 

Cei care au nevoie de sprijin pot apela la call-centerul 0314.338.300. Acesta a fost deschis la debutul recensământului populaţiei şi locuinţelor, iar până acum a primit peste 12.000 de apeluri. „Este un volum mai redus pe perioada de weekend şi este un volum foarte mare în special la început de săptămână, cum este ziua de azi, o zi de luni. Call-centerul funcţionează de la ora 7.00 dimineaţa până la ora 22.00, este extrem de activ începând cu orele 8.00 şi până la 18.00. Între 18.00 şi 19.30 se reduce din volum cam la jumătate, probabil că oamenii ajung acasă, iau cina şi se apucă de autorecenzare. Avem apeluri inclusiv până la cu numai câteva secunde înainte de 10.00 seara. Nu închidem, bineînţeles, preluăm toate apelurile, şi până când nu terminăm nu plecăm”, a afirmat, recent, coordonatorul Unităţii de Coordonare şi Implementare a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021 (UCIR), Silvia Pisică.

Poate şi datorită acestui call-center, rata de invalidare a chestionarelor este de circa 10%, una considerată acceptabilă de experţii INS pentru un demers de asemenea amploare. 

Calendarul recensământului 

• 14 martie - 15 mai 2022: Autorecenzare online

• 16 mai - 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

CÂTEVA INFORMAŢII PENTRU O AUTORECENZARE CU SUCCES

PASUL 1: Completarea formularului de preînregistrare

• În acest formular completăm CNP-urile tuturor membrilor gospodăriei (inclusiv copiii minori) şi adresa de reşedinţă obişnuită, care poate coincide sau nu cu adresa din buletin.

• Prin „gospodărie”, înţelegem un grup de persoane (minimum una) care locuiesc împreună într-o locuinţă şi care se gospodăresc în comun, în sensul în care contribuie împreună la aprovizionarea şi la consumul de alimente şi de alte bunuri esenţiale traiului. Deşi nu constituie o regulă, de cele mai multe ori, între aceste persoane există grade de rudenie.

• Prin „reşedinţă obişnuită” ne referim la locul în care o persoană locuieşte (sau şi-a manifestat intenţia de a locui) în mod normal, independent de absenţele temporare, pe parcursul unei perioade neîntrerupte de cel puţin 12 luni anterior datei de referinţă (1 decembrie 2021).

• Aşadar, nu stabilirea calităţii de proprietar este de interes în cazul locuinţelor, ci reşedinţa obişnuită (cea la care se locuieşte cel mai mult timp în decursul unui an). Aceasta poate să coincidă sau nu cu domiciliul din acte.

• Dacă deţinem locuinţe secundare neocupate, le putem adăuga fără probleme, în cadrul rubricii cu acelaşi nume. În cazul locuinţelor secundare neocupate lăsate moştenire, dar pentru care nu există încă o succesiune, acestea vor fi înregistrate de către moştenitori. Dacă aceste locuinţe sunt ocupate de către alte persoane (chiriaşi, rude, prieteni, cunoscuţi sau oricare altele), sarcina recenzării le revine acestora din urmă, deoarece acea locuinţă poate reprezenta pentru persoanele respective reşedinţa obişnuită (aşa cum a fost definită anterior).

• Este de notat faptul că studenţii care erau cazaţi la data de 1 decembrie 2021 în altă localitate decât cea a reşedinţei obişnuite (inclusiv într-un cămin studenţesc) trebuie să se înregistreze separat la adresa unde locuiesc în cursul anului universitar.

• În cazul persoanelor plecate în străinătate, trebuie reţinut că RPL2021 măsoară doar populaţia rezidentă, deci doar acei cetăţeni care se află (sau intenţionează să rămână) pe teritoriul ţării pentru o perioadă mai lungă de 12 luni faţă de momentul de referinţă (ora 0.00 a datei de 1 decembrie 2021). Astfel, dacă avem stabilită reşedinţa obişnuită în afara hotarelor ţării de mai mult de 12 luni faţă de momentul de referinţă 1 decembrie 2021 sau avem intenţia de a rămâne în continuare, atunci facem parte din populaţia rezidentă a acelui stat şi vom fi luaţi în calcul în măsurătorile statistice de acolo pentru a evita dubla recenzare.

PASUL 2: Chestionarul de autorecenzare

• După finalizarea formularului de preînregistrare, vom primi pe e-mail un link către chestionarele de recensământ, câte unul pentru fiecare CNP înscris anterior.

• Capul gospodăriei (numit şi „persoana de referinţă”) primeşte chestionarul ce cuprinde „Secţiunea pentru recenzarea locuinţei” şi „Secţiunea pentru recenzarea persoanei”.

• Ceilalţi membri ai gospodăriei primesc câte un chestionar ce include doar „Secţiunea pentru recenzarea persoanei”, completând cu informaţii precum starea civilă, locul naşterii, domiciliul, cetăţenia, etnia, limba maternă, religia, studiile absolvite şi caracteristici economice (statut, ocupaţie şi activitate economică).

• Secţiunea pentru recenzarea locuinţei conţine întrebări legate de componenţa gospodăriei, lista membrilor gospodăriei, informaţii despre membrii gospodăriei şi informaţii despre locuinţă. Toate întrebările se completează pe rând, până când toate secţiunile din stânga ecranului devin verzi.

• În eventualitatea în care la finalul chestionarului apare mesajul că există un câmp necompletat, acesta nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare. Notificarea se referă la codul recenzorului ARA, pe care persoanele care se autorecenzează fără ajutorul recenzorului ARA nu trebuie să îl completeze.

• După ce apăsăm butonul „Finalizare”, informaţiile se transmit automat în baza de date a recensământului, unde intră într-un proces de validare a corectitudinii şi completitudinii.

• După un termen de maximum 7 (şapte) zile, putem verifica dacă recenzarea a fost una validă, accesând din nou RecensamantRomania.ro. Dovada auto-recenzării nu se primeşte automat pe e-mail, ci se generează pe site-ul www.RecensamantRomania.ro, apăsând butonul „Verificarea autorecenzării” şi completând CNP-ul în câmpul corespunzător.

• Dacă autorecenzarea s-a efectuat cu succes, se generează şi dovada pentru obţinerea unei zile libere de la locul de muncă.

• Dacă autorecenzarea nu s-a efectuat cu succes, se generează un text care specifică faptul că datele nu se regăsesc în baza de date a recensământului şi trebuie reluată autorecenzarea prin completarea unui nou formular de preînregistrare. Când se reia autorecenzarea şi se completează un chestionar nou, cel vechi se şterge automat din baza de date. Dovada autorecenzării se generează pe rând pentru fiecare CNP.

• Până pe data de 15 mai 2022, dacă aveţi nevoie de ajutor în completarea chestionarului sau nu dispuneţi de adresă de e-mail sau un dispozitiv cu conexiune la internet (PC/desktop/laptop/tabletă/telefon) pe care să faceţi autorecenzarea, puteţi apela cu încredere la ajutorul recenzorilor pentru autorecenzarea asistată (ARA), specialişti instruiţi să vă acorde sprijin în locuri amenajate, a căror listă se găseşte pe ro/Autorecenzarea-Asistata-2.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite