Inedit: Agenţi de poliţie filmaţi de Anticorupţie când luau şpagă în maşinile de serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detalii inedite apar în cazul poliţiştilor din Gorj, cercetaţi pentru că protejau cea mai mare reţea de hoţi de lignit din România. Este vorba de furtul a 50.000 de tone de cărbune, din instalaţiile de transport ale Complexului Energetic Oltenia,  valoarea prejudiciului este de aproximativ 3.747.000 de lei.

Totul începe în prima parte a anului 2014, atunci când ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au aflat că mai mulţi agenţi de poliţie protejau transportul de cărbune furat, în schimbul unei mite, pe ruta Motru-Rovinari-Turceni-Ţânţăreni (Gorj). Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au cerut, în noiembrie 2014, mandate de la judecători pentru monitorizarea ambientală şi telefonică a oamenilor legii. 

Supravegheaţi cu mandat

Magistraţii au încuviinţat inclusiv montarea unor camere de înregistrare audio-video pe trei maşini autospeciale MAI, marca Dacia Logan,  ale Poliţiei din Turceni. Discuţiile purtate de poliţişti în maşinile MAI au fost probe -cheie în această anchetă. Patru poliţişti (fraţii Gheorghe şi Nicolae Milodin, Ştefan Găman, Constantin Manolache), doi hoţi (Nicolae Popescu, Constantin Cărăgui) şi doi afacerişti (Vasile Geani Butură, Constantin Claudiu Boboc) au fost arestaţi în acest caz.

„Era pe mână şi cu hoţii”

Potrivit interceptărilor din maşina de serviciu, doi agenţi – Constantin Manolache şi Dan Ciuciuc- îl plângeau pe un coleg, „Giani”,  care a trebuit să se transfere la poliţia din Rovinari. „Era pe mână şi cu hoţii, da ştia ştii la… cum să-ţi spun, exact cum stăm noi… până aici băga mâna…” şi continuă “nu băga prea mult, ştii… deştept ştii…”

Într-o altă maşină, poliţiştii Ştefan Găman şi Gheorghe Milodin făceau planul să ceară bani de la transportatorii de cărbune furat: “Păi ăsta nu cară, mă, cărbune, Peşcherete, ăsta? Ăsta nu-i cu cărbunele?...Păi nu-i spun: bă, dă-te-n p… mea, nu mai treci pe-aicea cât… cât o face mânza… Te duci tu negociezi cu el“. Atunci când era prins vreun hoţ care căra cărbune, acesta se scuza: “Decât noi doi suntem cu cărbune, nu mai e nimeni!”. „Hai, aduceţi un milion, şi gata, treceţi!”, le spunea Gheorghe Milodin.

Cărbune pentru oamenii legii

Unul dintre cei care afaceriştii implicaţi, Boboc, se lăuda că are “protecţie” din partea agenţilor de poliţie,  întrucât cadre MAI au apelat la serviciile acestuia în sensul că le-a procurat şi lor cărbune sustras.  “Bă băiatul meu, ăi după ăl mare. Deci, e al doilea pe Gorj, dacă m-ar opri şi ăl de la poliţie. Hai de mine! Ce mi-aş dori să mă oprească că ăla, adică el mi-a zis: <<Vezi, ce faci. Te descurci, da’ ?>>. Dacă îi spun unde mă opresc, unde mă duc, le tremură picioarele!”.

Într-o altă discuţie, Boboc plusa: “Păi, fii atent cât de proastă e Poliţia Română! Vezi!...Eu...Eu mă duc şi descarc la <<Tata miliţienilor>>, al doilea pe Gorj după Caragea (n.r. comandant al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj) şi mă întorc înapoi”.

A făcut un denunţ

Unul dintre poliţişti, Ştefan Găman a recunoscut o parte din acuzaţii. El a făcut un denunţ în care arăta că mai mulţi colegi ai săi, în perioada 2010-2015, pretindeau şi primeau diverse sume de bani de la conducătorii auto care transportau cărbune sau material lemnos pe raza judeţului Gorj. Mita era între 20-100 de lei/autovehicul.

Afaceristul Boboc a negat toate acuzaţiile, şi a spus că, în ultimii doi ani transportul cărbunelui sustras de la societatea comercială Complexul Energetic Oltenia era „o situaţie tip fenomen la noi în zonă”. Boboc ave relaţii la cel mai înalt nivel, în Poliţie şi primaria din Rovinari şi era avertizat când erau echipaje pe teren: “Deci, să nu mai bagi la, la..., la-ncărcat! Vezi că-i ordinu' prefectului şi-i control cu jandarmeria, cu, cu garda financiară, deci sânt controale mixte!”

Ce spune procuroarea care a instrumentat cazul

Procuroarea Denisa Cristodor (SUPC) cea care i-a monitorizat pe poliţişti, arată, în referatul cu propunere de arestare preventivă, că agenţii de poliţie se orientau în a primi sume de bani de la persoane, conducători auto, din cercul lor relaţional  sau ca urmare a unor intervenţii din partea unor colegi, ferindu-se de a lua mită de la persoane străine. “De menţionat şi măsurile de precauţie luate de către agenţi, în sensul că uni distrugeau filmările radar sau chiar procesele verbale de contravenţie”, susţine procuroarea.

Denisa Cristodor mai arată că trebuie avut în vedere şi  modul de operare al inculpaţilor care denotă specializare şi o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea şi tragerea la răspundere penală. “De menţionat faptul că probarea unor astfel de fapte este îngrunată şi de specificul acestor infracţiuni, persoanele care oferă bani agenţilor de poliţie nefiind interesaţi în denunţarea acestor infracţiuni având în vedere că acestea nu sunt la prima abatere contravenţională”, susţine procurorul,

Procurorul mai arată că în cauză  nu s-a reuşit probarea mai multor infracţiuni în sarcina inculpaţilor, deşi activitatea infracţională a fost continuă,  din cauza condiţiilor specifice de probaţiune şi a modului  de operare al inculpaţilor aflaţi în relaţionare cu alţi agenţi de poliţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite