Începe procesul Colectiv. Eugen Iancu, tatăl uneia dintre victimele incendiului: Sper să se facă dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În incendiul din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de tineri
În incendiul din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de tineri

La un an şi trei luni de la incendiul devastator din clubul Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa 64 de tineri, începe procesul în acest dosar. Judecătoria Sectorului 4 judecă marţi primul termen al procesului, în care sunt citate în instanţă 210 persoane. Parchetul Instanţei a cerut conexarea dosarului în care sunt acuzaţi patronii cu celelalte două dosare, în care sunt acuzaţi Cristian Piedone şi pompierii Antonina Radu şi George Matei.

UPDATE Parchetul instanţei supreme a cerut marţi trimiterea dosarului în care sunt acuzaţi patronii clubului la Tribunalul Bucureşti şi conexarea acestuia cu celelalte două dosare legate de incendiu, respectiv în care este judecat fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone şi cel de la Tribunalul Militar în care sunt acuzaţi pompierii Antonina Radu şi George Matei.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 4 care judecă acest dosar a stabilit ca la următorul termen, din 21 martie, să fie soluţionată cererea de comasare a celor trei dosare legate de incendiul din clubul Colectiv, potrivit News.ro.

"Avem de a face cu un ansamblu infracţional şi penal în prezenta cauză. (…) Având în vedere că în celelalte dosare se face referire la 20 de persoane părţi vătămate, este imperios necesar ca toate piesele să fie soluţionate de acelaşi judecător. (…) Există legături de cauzalitate", a spus procurorul Parchetului, în faţa instanţei, potrivit sursei citate.

Dosarul Colectiv în care sunt judecaţi pentru ucidere din culpă patronii clubului şi administratorii firmei care au instalat artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015, se judecă după ce Tribunalul Bucureşti a respins, la sfârşitul lui 2016, toate contestaţiile şi excepţiile formulate şi a dispus începerea judecării cauzei.

Cei trei patroni ai clubului sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În dosar mai sunt judecaţi patronii firmei de artificii care a organizat spectacolul pirotehnic de la care a izbucnit incendiul devastator şi un pirotehnist.

Dosarul a ajuns în instanţă în 28 aprilie 2016 şi, după aproape şase luni în care a fost în procedură de cameră preliminară, Judecătoria Sectorului 4 a dispus începerea judecării pe fond, respingând toate excepţiile privind regularitatea actului de sesizare a instanţei şi legalitatea administrării probelor.

Decizia a fost contestată de inculpaţi la Tribunalul Bucureşti, care, în 29 decembrie, a respins definitiv toate contestaţiile, apreciind că acestea sunt nefondate şi că dosarul nu trebuie retrimis procurorilor Parchetului instanţei supreme pentru refacerea rechizitoriului.

La dosar vor fi menţinute toate probele depuse de procurori, printre care imagini video înregistrate în seara zilei de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv, expertize în incendii şi construcţii, procese-verbale de redare a imaginilor şi de redare a unor convorbiri telefonice.

„Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Anastasescu George Alin, Gancea Paul Cătălin, Mincu Costin, Niţă Daniela Ioana, Zaharia Viorel, SC Colectiv Club SRL, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL şi Niţă Cristian Mihai, urmând ca termenul de judecată să fie stabilit după rămânerea definitivă a prezentei încheieri, la acelaşi moment urmând a se dispune citarea inculpaţilor şi a părţilor civile (rude şi aparţinători ai celor 64 de victime decedate, 20 de persoane vătămate în raport de care s-a pus în mişcare acţiunea penală, unităţi spitaliceşti şi instituţii publice)”, arăta Judecătoria Sectorului 4 în decizia din 7 octombrie, pronunţată în cameră de consiliu.

Eugen Iancu: Sper să se facă dreptate

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, tatăl unuia dintre victimele din Colectiv, a venit la proces.

„Nu cred că este posibil să moară 64 de oameni, să ai peste 100 de răniţi şi să nu ai niciun vinovat. Este imposibil. Aici vina este mare. O mare parte din vină o poartă statul şi atunci normal că statul va căuta să se protejeze. Din păcate procurorul nu este un avocat al nostru ci un avocat al statului. Avem mari semne de întrebare asupra cercetării făcute. Nu pot să-mi scot din cap ciudăţenia acelei explozii. Din păcate, expertizele pe care noi le-am văzut până acum nu ne explică sub nicio formă. Temerea mea e că acest proces va trebui să meargă sau e direcţionat cumva pe un termen cât mai lung posibil, ca lucrurile să se aşeze uşor, noi să ne pierdem din furie”, a spus Eugen Iancu, citat de Digi24.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite