Încă un turc din rețeaua „Ghost Guns” a fost arestat preventiv în România pentru trafic de arme
0Un cetățean turc, membru al unei rețele internaționale de trafic de armament, a fost arestat preventiv la Ploiești după ce a fost prins că aducea ilegal arme în România.

Zencir Aydin, un bărbat în vârstă de 37 de ani, cetățean turc și membru al rețelei infracționale „Ghost Guns”, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, începând cu 11 aprilie 2025. Decizia a fost luată de Tribunalul Prahova, la propunerea procurorilor DIICOT.
Bărbatul este acuzat că a făcut parte dintr-un grup organizat care introducea ilegal în România arme și muniții, ascunse în vehicule de transport marfă. Rolul său era să intermedieze relațiile dintre liderul grupului și ceilalți membri, dar și să coordoneze activitățile de trafic.
„De asemenea, inculpatul a acordat sprijin unui coinculpat (arestat preventiv în cauză), care a introdus ilegal arme și muniții pe teritoriul României, fiind prins în flagrant în noaptea de 25/26 decembrie 2024, având asupra sa doua arme letale scurte și două amortizoare de sunet aferente acestora”, se arată în comunicatul DIICOT.
Amintim că pe 4 noiembrie 2024, procurorii DIICOT Ploiești, împreună cu polițiștii Direcției Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au desfășurat operațiunea „Ghost Guns”, în urma căreia au fost efectuate 131 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman.
Instanța a respins cererea inculpatului de a fi plasat în arest la domiciliu sau sub control judiciar. Judecătorul a decis emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele lui Zencir Aydin și i-a adus la cunoștință drepturile legale, inclusiv cel de a contesta măsura.
Reținerea și arestarea s-au realizat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Buzău și ai Direcției de profil din cadrul IGPR.
Pentru asigurarea procedurilor legale, statul român a suportat costurile onorariului avocatului din oficiu (720 lei) și plata interpretului de limbă turcă, domnul Fetin Geambulat. Documentele au fost traduse de urgență.
DIICOT reamintește că, pe tot parcursul procesului penal, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție și de toate drepturile procesuale prevăzute de lege.