IICCMER condamnă amenințările actorului Mihai Mălaimare: „Înseamnă batjocorirea suferinței reale”
0Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a reacționat la amenințările șocante ale actorului Mihai Mălaimare, care i-a trimis la „canal” pe cei care nu au vrut turul II înapoi. „Înseamnă batjocorirea suferinței reale a celor care au cunoscut «canalul»”, susține IICCMER.

Actorul român Mihai Mălaimare, un susținător al lui Călin Georgescu, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj amenințător la adresa celor care nu sunt de acord cu ideile promovate de fostul candidat pro-rus.
„Nu ați vrut Turul II înapoi! Turul II vine însă ca un val imens și veți ajunge în canal, sau la canal”, a scris Mihai Mălaimare, pe Facebook.
După ce postarea a stârnit numeroase reacții în mediul online, ea a fost ștearsă de pe pagina de Facebook a actorului.
IICCMER: Mesajul este de-a dreptul toxic
Reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului susțin că mesajul actorului Mihai Mălaimare, în care face trimitere la canal ca pedeapsă pentru opțiunile politice ale unor cetățeni, „nu este doar incalificabil, este de-a dreptul toxic”.
„Dincolo de Turul II: despre memorie, democrație și decență publică. Există momente în viața cetății în care cuvintele rostite nu mai pot fi scuzate prin patimă sau neatenție. Ele devin, inevitabil, simptome ale unei boli morale care macină spațiul public: disprețul față de democrație și față de demnitatea celuilalt. Să invoci metaforic lagărul și represiunea comunistă în cheia unui triumfalism electoral nu înseamnă doar lipsă de memorie istorică. Înseamnă batjocorirea suferinței reale a celor care au cunoscut „canalul” în sensul cel mai concret, cei care au plătit cu libertatea sau chiar viața pentru că au gândit altfel decât linia oficială”, susține IICCMER.
„Dacă Turul II «vine ca un val», atunci să fie un val de luciditate”
Dacă Turul II «vine ca un val», atunci să fie un val de luciditate, de discernământ, de rezistență la manipulare, precizează Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.
„Domnule Mălaimare, cultura-fie ea teatrală, politică sau civică-presupune responsabilitate. Presupune refuzul limbajului violent, al amenințării voalate și al segregării ideologice. Ați preferat în acest mesaj să aruncați în derizoriu un principiu fundamental al democrației: pluralismul. Și pentru asta, nu e nevoie de un «canal», ci de un minim gest de reflecție. Dacă Turul II «vine ca un val», atunci să fie un val de luciditate, de discernământ, de rezistență la manipulare. Un val care să spele, printre altele, și noroiul lăsat de asemenea ieșiri publice”, explică prof univ. dr. Daniel Șandru, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
În acest context, IICCMER cere Consiliului Național al Audiovizualului „să își exercite atribuțiile de supraveghere asupra discursului public instigator la ură și divizare, iar către comunitatea artistică din România – un spațiu esențial al memoriei și libertății – să se delimiteze fără echivoc de astfel de poziționări cu vădit caracter totalitar”.
Totodată, profesorul Daniel Șandru a făcut un apel către Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași să se poziționeze în raport cu „asemenea alegații extremiste și admirative față de represiunea totalitară comunistă”.
Potrivit acestuia, studenții Facultății de Teatru urmează să joace în spectacolul „La margine de Copou”, realizat sub semnătura domnului Mihai Mălaimare, pe 9 mai 2025, de Ziua Europei – o zi simbol al libertății, demnității și democrației.
„Tăcerea nu poate fi un refugiu etic atunci când valorile fundamentale sunt puse în joc”, mai transmite Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.