ÎCCJ începe judecarea dosarului în care este implicat fostul ministru Adrian Cheșnoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanța supremă începe judecarea fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în dosarul de mare corupție în care este acuzat de DNA Timișoara că a instigat subalterni la divulgarea unor subiecte de concurs. ÎCCJ a respins contestația fostului ministru. 

Cheșnoiu este acuzat de abuz în serviciu FOTO Inquam Photos
Cheșnoiu este acuzat de abuz în serviciu FOTO Inquam Photos

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Sandu Aurel, Răducan Andrei Cristian, Chesnoiu Adrian Ionuţ, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai şi Lăscaie Cătălin Ionuţ împotriva încheierii nr. 177/29.03.2023, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2653/1/2022/a1”, arată decizie ÎCCJ. 

De asemenea, decizia „obligă contestatorii-inculpaţi la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”. 

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu organizarea unor concursuri de angajare. 

Potrivit anchetatorilor, fostul ministru este suspectat pentru comiterea a patru infracțiuni „de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și a- infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. 

În cadrul rechizitoriului formulat, procurorii notează că „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene”.

De asemenea, potrivit sursei citate, subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații „agreați”, respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț. „După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, inculpatul Lăscaie Cătălin Ionuț ar fi fost respins la proba interviului”, fiind menționat că „la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite