Grevă la Romatsa: traficul aerian, dat peste cap pe aeroporturile din România. „Intenţionez să trimit corpul de control”
0Negocierile sindicatului cu conducerea regiei Romatsa, care are monopolul dirijării traficului aerian din România, au eşuat luni, iar angajaţii vor intra marţi în grevă la ora 9.00, au anunţat reprezentanţii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), la ieşirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor. Angajaţii vor asigura, conform legii, cel puţin 30% din traficul aerian.
UPDATE 16:40 Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat luni că va trimite corpul de control la Romatsa, regia care deţine monopolul dirijării traficului aerian din România, pentru a verifica dacă există nereguli, şi a dat asigurări că regia nu va intra în faliment.
”Intenţionez, pentru o clarificare a tuturor problemelor pe care le-am văzut că au apărut în mass-media, să trimit corpul de control să efectueze un control mai amplu la Romatsa”, a spus Cuc, la ieşirea de la negocierile cu sindicatele Romatsa, din sediul ministerului, care au durat peste trei ore.
Acesta a vorbit şi de vizita liderului sindical Gabriel Tudorache, din luna ianuarie, la sediul Ministerului Transporturilor, despre care Cuc a spus că a fost determinată de un control inopinat pe care l-a efectuat la Romatsa într-o noapte şi în urma căruia a ”avut anumite lucruri de clarificat cu dânsul la problemele pe care le-am găsit acolo şi cu managementul din acea perioadă”.
”Aceste probleme au fost puse într-un raport al Autorităţii Aeronautice Civile”, a menţionat Cuc, fără a da alte detalii.
Ministrul susţine că nu se pune problema ca Romatsa să intre în faliment
”Sub nicio formă nu aş permite să se întâmple acest lucru cu o companie din subordinea ministerului”, a spus Cuc.
Ministrul a vorbit şi de planul de performanţă al regiei, despre care sindicaliştii au spus că acesta trebuia transmis Comisiei Europene până pe 5 iunie, pentru ca Romatsa să fie salvată. Acesta s-a întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor din Romatsa şi în urmă cu două săptămâni, când angajaţii au intrat în grevă de avertisment, când a fost asumat un calendar ce a fost respectat.
”În cursul săptămânii trecute, noi am transmis către Comisia Europeană scrisoarea pentru redeschiderea planului de performanţă, asfel încât toate costurile şi modificările care apar în acest plan de performanţă să fie luate în calcul pentru elaborarea unui buget echilibrat al Romatsei”, a afirmat Cuc.
O grevă riscă să afecteze semnificativ traficul aerian de pe marile aeroporturi ale ţării, potrivit unui comunicat transmis duminică de Romatsa. Reprezentanţii sindicatului au precizat, pentru News.ro, că o nouă rundă de negocieri este programată pentru luni, de la ora 11.00, la Ministerul Transporturilor.
Pe perioada grevei, angajaţii vor asigura 30% din trafic, însă nu este posibil să fie anunţate în prezent exact cursele care vor fi anulate sau întârziate, deoarece decizia va fi luată de Eurocontrol, au precizat sindicaliştii.
„Există şanse rezonabile ca greva să fie suspendată mâine. Nu după şase ore, ci după o oră, două ore", a spus liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache, la ieşirea de la discuţiile de la Ministerul Transporturilor, care au durat trei ore.
Sinidcaliştii au precizat că exista un termen limită pentru depunerea proiectului de buget al regiei, termen care este luni, şi că există riscul ca Romatsa să intre în faliment.
Luni dimineaţă, înaintea începerii negocierilor, reprezentanţii sindicatului precizau că greva controlorilor de trafic aerian este pentru a salva regia şi că ea nu are legătură cu minivacanţa de Rusalii, nici cu salariile.
Regia a anunţat duminică seara că dialogul dintre reprezentanţii instituţiei şi sindicate continuă în fiecare zi, având loc discuţii inclusiv sâmbătă şi duminică, iar conducerea face toate eforturile pentru a ajunge la un acord cu reprezentanţii salariaţilor în vederea anulării grevei generale anunţate pentru 30 mai şi care riscă să afecteze semnificativ traficul aerian de pe marile aeroporturi ale ţării, potrivit unui comunicat transmis duminică de Romatsa.
În 12 mai, controlorii de trafic aerian au declanşat o grevă de avertisment de două ore şi au anunţat că vor continua negocierile pentru a găsi soluţii la cele aproximativ 50 de solicitări şi a încheia contractul colectiv de muncă, astfel încât să nu se ajungă la grevă generală, care ar perturba pe termen nelimitat traficul aerian.
„Dialogul cu partenerul social, început încă din luna martie 2017, continuă cu maxim de implicare şi responsabilitate în vederea identificăarii soluţiilor care să conducă la stingerea conflictului de muncă. În acest sens, managementul şi-a manifestat întreaga disponibilitate, prin negocieri zilnice cu partenerul social, inclusiv sâmbăta şi duminica, consemnate în procese verbale", a precizat Romatsa.