Negocierile între Israel și Hamas privind ostaticii, în impas. Principalele obstacole în calea unui acord

0
Publicat:

Negocierile în vederea unui acord privind ostaticii încă deținuți de Hamas în Gaza și al unui armistițiu par să fi ajuns în impas. Delegația israeliană trimisă la Cairo a revenit marți în țară, iar în ultimele zile nu a mai existat nicio comunicare din partea Hamas, relatează CNN.

Civili palestinieni refugiați în sudul Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE
Civili palestinieni refugiați în sudul Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE

Luna asta, Hamas a propus un plan amănunțit pentru un acord de încetare a focului și schimb de prizonieri care să fie pus în aplicare pe parcursul a patru luni și jumătate. La momentul respectiv, premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins propunerile drept „delirante”, dar negocierile au continuat la Cairo în condițiile în care Israelul se confruntă cu presiuni din partea aliaților săi, iar Hamas cu perspectiva unei ofensive israeliene majore în orașul Rafah din sudul Gaza, unde s-au refugiat peste un milion de palestinieni.

Directorul CIA, Bill Burns, s-a întâlnit joi în Israel cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu directorul Mossad, David Barnea, pentru discuții în legătură cu stadiul negocierilor privind ostaticii, a confirmat un oficial israelian.

Persoane la curent cu negocierile spun că în calea unui acord există mai multe obstacole.

Propunerile Hamas

Ca răspuns la un acord-cadru prezentat de negociatori la Paris la sfârșitul lunii trecute, Hamas a venit cu o contrapropunere în care este prevăzut un proces în trei etape pe parcursul a patru luni și jumătate

Astfel, trupele israeliene ar urma să se retragă treptat din Gaza, iar restul ostaticilor ar fi eliberați în schimbul cu prizonieri din închisorile israeliene – inclusiv dintre cei care execută pedepse pe viață.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins însă ferm propunerea Hamas. „Nu ne-am angajat față de niciuna dintre cererile delirante ale Hamas”, a declarat el săptămâna trecută.

De altfel, Netanyahu a subliniat în repetate rânduri că războiul din Gaza va continua până când Israelul va distruge conducerea Hamas și va salva ostaticii.

Negociatorii israelieni au transmis la începutul acestei săptămâni un răspuns la acordul propus de Hamas, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu negocierile, iar Qatarul așteaptă acum un răspuns din partea Hamas.

„Qatar discută cu Hamas la Doha și așteaptă răspunsul lor (al Hamas) la feedback-ul israelian de la întâlnirea de la Cairo", a declarat sursa.

Piedicile în calea unui acord

În timpul negocierilor au apărut mai multe puncte nevralgice: raportul dintre prizonierii palestinieni și ostaticii Hamas, retragerea trupelor israeliene din Gaza, respectiv statutul moscheii al-Aqsa din Ierusalim.

Discuții privind ostaticii au avut loc marți la Cairo, unde un oficial american a declarat că cel mai important dezacord privește proporția între prizonierii palestinieni și ostaticii israelieni. Israelul insistă asupra unui raport de trei la unu, așa cum a prevăzut și acordul din noiembrie 2023.

O altă sursă la curent cu discuțiile a declarat joi pentru CNN că un alt obstacol major rămâne retragerea trupelor israeliene din Gaza - Hamas dorește retragerea totală ca parte a armistițiului, o cerință pe care Israelul o respinge. Netanyahu a declarat luna trecută că „nu va elibera mii de teroriști”, ca parte a unui acord cu Hamas, și a subliniat că Israelul nu-și va retrage trupele din Gaza.

Un al treilea punct de dispută este statutul moscheii al-Aqsa din Ierusalim. În conformitate cu un acord încheiat cu mai bine de un secol în urmă, doar musulmanii au permisiunea să se roage acolo, în timp ce non-mulsumanii au drept de vizită doar la anumite ore și numai în anumite zone ale complexului. Însă mulți din lumea musulmană sunt îngrijorați că acest status quo a fost erodat și că siturile înseși sunt amenințate de o mișcare a extremei drepte evreiești în ascensiune, precum și de guvernul de dreapta al Israelului.

„Statutul Al-Aqsa nu va fi soluționat în cadrul unei negocieri privind ostaticii", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, calificând acest aspect drept unul dintre cererile în mod evident lipsite de șanse din partea Hamas.

Un alt factor care complică situația este dificultatea de a comunica cu conducerea de vârf a Hamas din Gaza. În timp ce discuțiile continuă la Cairo, armata israeliană desfășoară operațiuni în Gaza pentru a vâna figurile de vârf ale Hamas.

De ce se opune Netanyahu?

Unii membri ai guvernului Netanyahu se opun ferm oricărui compromis ce presupune eliberarea prizonierilor palestinieni sau retragerea din Gaza. Dacă acești miniștri demisionează, coaliția lui Netanyahu riscă să se destrăme, ceea ce ar duce la noi alegeri și chiar finalul carierei politice pentru premierul israelian care se confruntă și cu acuzații de corupție.

În acest context, oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că Netanyahu nu ar fi realmente interesat să ajungă la un acord privind ostaticii în momentul de față. Persoane informate despre discuții au mai remarcat și faptul că oficiali de top din cadrul Mossad și Shin Bet, trimiși la negocierile privind ostaticii, sunt văzuți ca având o abordare mai pragmatică în timp ce încearcă să ajungă la un acord cu alți mediatori. Pe de altă parte, alte persoane din cabinetul său de război, precum fostul șef al IDF Gadi Eisenkot, au criticat eșecul lui Netanyahu de a acorda prioritate ostaticilor.

De la izbucnirea războiului în Gaza, oficialii americani au fost deosebit de sensibili la mizele de politică internă care sunt în joc pentru Netanyahu și la felul în care acestea au influențat o parte dintre deciziile sale cheie și pozițiile publice legate de conflict.

Premierul israelian a avertizat miercuri că Hamas trebuie să își schimbe poziția pentru ca discuțiile să poată merge mai departe.

„La Cairo, Israelul nu a primit nicio altă propunere din partea Hamas pentru eliberarea ostaticilor noștri. O schimbare a pozițiilor Hamas va permite progrese în negocieri”, a precizat biroul lui Netanyahu într-un comunicat.

Netanyahu se află totuși sub o mare presiune din partea familiilor ostaticilor pentru a preveni moartea celor rămași captivi în Gaza și a reveni la masa negocierilor. Joi, familiile și-au intensificat eforturile pentru a se asigura că guvernul nu îi „sacrifică pe ostatici”.

Poziția SUA

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că din punctul său de vedere că un acord pentru eliberarea ostaticilor și obținerea unei „pauze umanitare" este atât „posibil", cât și „imperativ".

Lucrăm foarte intens cu omologii din Qatar, Egipt și Israel pentru a încerca să găsim un acord, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă în Albania. „Există câteva chestiuni foarte, foarte dificile care trebuie rezolvate, dar suntem hotărâți să facem tot ce putem pentru a avansa și a vedea dacă putem ajunge la un acord”.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că speră că un acord de încetare a focului, care ar prevedea eliberarea ostaticilor israelieni și a prizonierilor palestinieni, ar putea duce la o pace mai durabilă „pe baza soluției celor două state”.

SUA lucrează cu partenerii săi arabi pentru a STABILI un plan pentru Israel și Gaza după încheierea conflictului, un plan care să includă „o cale concretă, cu termene precise și ireversibilă către un stat palestinian care să trăiască alături de Israel în pace și securitate, cu garanțiile de securitate necesare".

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a declarat că, în cazul în care va avea loc o încetare a luptelor, SUA dorește „să fie în situația de a se mișca cât mai repede cu putință în privința diverselor elemente ale zilei de după”.

O relatare similară cu privire un „plan cuprinzător" pentru pace, care să includă o soluție cu două state, publicat în The Washington Post, a fost respinsă cu vehemență de biroul lui Netanyahu și de politicienii israelieni. Un purtător de cuvânt al biroului lui Netanyahu a respins joi orice discuție, pentru moment, despre un stat palestinian, afirmând că „nu este momentul să vorbim despre cadouri pentru poporul palestinian".

Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat miercuri că nu va "oferi o actualizare sau o evaluare zi de zi, pas cu pas, a discuțiilor, a stadiului acestora sau a situației în care s-ar putea afla; dar continuăm să credem că este posibil să se ajungă la un acord".

„Credem în continuare că este în interesul securității naționale a Statelor Unite să se ajungă la un acord", a spus el. „Credem că este în interesul atât al Israelului, cât și, bineînțeles, al poporului palestinian. Așadar, vom continua să lucrăm pentru a încerca să obținem un acord care să asigure nu doar eliberarea ostaticilor, ci și o pauză care să permită livrarea de asistență umanitară care să ușureze suferința celor din Gaza."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite